naujienos Naujienos

Egzotiškų blynų gidas, arba kokius juos keptų skirtingose pasaulio šalyse, jei švęstų Užgavėnes

VMGonline.lt, 2019-03-05, 15:00


Kokios Užgavėnės be blynų? Neįsivaizduojamos! Jau esame rašę apie populiariausias blynų rūšis Lietuvoje ar pateikę 20-ties blynų receptų topą, ieškantiems naujų blynų variacijų. O kad šia proga galėtumėte pasimėgauti dar įdomesniais blynų receptais, siūlome susipažinti, kokie gi blynai populiariausi kitose šalyse. Ir netgi labai egzotiškose. Pamatysite, pasaulyje vertinami ne tik prancūziškieji crêpes.

JAV: dutch baby

JAV garsėja ne tik amerikietiškaisiais blyneliais, sulaistytais klevų sirupu. Ne visi yra girdėję, kad čia XX a. pradžioje orkaitėse buvo pradėti kepti stori ir purūs dutch baby, savo išvaizda primenantys vokiškus pfannkuchen blynus ar tiesiog omletą. Ir neapsigaukite – su Nyderlandais jie nieko bendro neturi.

Mūsų dutch baby variacija ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nick • Food Photographer (@forkinpancakes) on

Japonija: okonomiyaki (okonomi – „tai, ko tu nori“, yaki „iškeptas“)

Tai – stori blynai, į kurių tešlą įeina vanduo, miltai, kiaušiniai ir kopūstai. Ruošiami dviem būdais – Osakos ir Hirošimos. Pirmasis būdas paprastesnis, mat ingredientus pakanka sumaišyti kartu. Antruoju būdu blynas kepamas ant grilio, norimus ingredientus (kiauliena, krevetės, kalmarai, daržovės ir pan.) uždedant ant viršaus.

Japoniškų blynų recepto ir variacijų ieškokite ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiffatty🍴 (@tffny.eats) on

Tailandas: khanom buang

Saldžius nedidelius blynelius, savo išvaizda primenančius „tako“, Tailande kepa ir parduoda gatvės prekeiviai. Ryžių miltų blyneliai gardinami kremu, ant kurio dedamas saldus arba sūrus pagardas.

Detalios instrukcijos kaip paruošti ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fah Thai Magazine (@fahthaimagazine) on

Austrija: kaiserschmarrn arba „imperatoriškieji blyneliai“

Istoriniuose šaltiniuose teigiama, kad šie blyneliai pavadinti Austrijos imperatoriaus bei Vengrijos karaliaus Pranciškaus Juozapo I garbei. Esą būtent jis buvo pirmasis, kuriam buvo patiektas šis patiekalas. Vienu populiariausių austrų desertų laikomas kepinys pasižymi itin stora ir kieta tešla, kuri vėliau turi būti suplėšoma į vieno kąsnio gabaliukus ir kepami svieste. Nors atsiradęs Austrijoje, šis desertinis patiekalas itin pamėgtas ir Vokietijoje. Beje, neretai jis vadinamas tiesiog austrišku plėšytu omletu. Išbandykite mūsų receptą!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emmi | emmikochteinfach.de (@emmikochteinfach) on

Danija: aebleskiver

Iš paprastos tešlos, tačiau neįprastoje keptuvėje gaminami blyneliai primena apvalias spurgas. Jų viduje – uogienė, bananai ar šokoladinis kremas. Išbandykite mūsų receptą su obuoliais!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jeffrey b. rogers (@theculinaryfanatic) on

Olandija: pannenkoeken, poffertjes

Olandiški „pannenkoeken“ blynai visoje Europoje garsėja savo traškumu ir, žinoma, nemenku dydžiu. Įdarai gali būti įvairūs: nuo mėsos, žuvies, sūrio iki riešutų bei vaisių. Lankantis Nyderlandų sostinėje, jų nepastebėti tiesiog neįmanoma. Egzistuoja net specializuotos tokių blynelių parduotuvės ar restoranai. Šie blyneliai gaminami iš visiškai įprastų ingredientų: kiaušinių, pieno, miltų ir trupučio druskos.

„Poffertjes“ – mažyčiai desertiniai olandiški blyneliai, kepami specialiose keptuvėse. Paprastai patiekiami tiesiai iš keptuvės ir pagardinti ištirpusiu gabalėliu sviesto bei aptepti cukraus glajumi.

„Pannenkoeken“ receptas ČIA, „Poffertjes“ ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Food In The Air® (@foodintheair) on

Kinija: cong you bing arba laiškinių svogūnų blynai

Traškūs išorinėje, minkštesni viduje ir kerintys savo sluoksniais. Nors patiekalas vadinamas blyneliais, labiau panašėja į duoną, pagamintą iš neraugintos tešlos, kuri sluoksniuojama su laiškiniais svogūnais ir aliejumi. Dažnai patiekiami su specialiu sojų padažu.

ČIA galite pamatyti kiekvieną šių blynų gaminimo žingsnį.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sras (@srasfood) on

Indija: nesuskaičiuojama blynų įvairovė

Dievinate blynus? Indija – tikras jų rojus, nes rūšių begalė! Šiaurėje populiariausi iš avinžirnių miltų ruošiami besan cheela, pietuose galima paragauti mirkytų spindulinių pupuolių ir ryžių blynų dosa, plonų ir traškių ryžių miltų blynų appam ir neer dosa ar storų su pagardais uttapam, šalies rytuose sutiksime malpuas, o vakarinėje dalyje – thalipeeth.

Paklyskite indiškų blynų džiunglėse ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Delhi Eats (Kuljyoti Dhingra) (@delhi_eats) on

Graikija: tiganites

Alyvuogių žemėse Kipre ir Graikijoje net į blynų tešlą įmaišomas šaukštas alyvuogių aliejaus! Purūs ir nedideli, medaliono formos blyneliai patiekiami su medumi, cinamonu ar kitais pagardais.

Meduje paskendusių blynelių ieškokite ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexandra Mitsiou // AM (@alexandra.mitsiou) on

Malaizija: apam balik

„Apam balik“ reiškia „sulankstyti blynai“. Paprastai gaminami iš ryžių miltų mišinio, o įdarui pasirenkamas saldus riešutinis užpildas.

Receptą galite rasti ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pan di Ste (@pandiste.dessert) on

Kolumbija ir Venesuela: cachapas

Šie blynai gaminami iš tarkuotų kukurūzų, kepami skardoje ir serviruojami su baltu mocarelą primenančiu sūriu.

Receptą galite rasti ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌽 Cachapas Del Este 🌽 (@cachapadeleste) on

Arabų šalys: qatayef, katayef, atayef (tikslus pavadinimas priklauso nuo šalies dialekto)

Ramadano, kitaip tariant, pasninko, mėnesį arabai mėgaujasi ypatingu įdarytu skanėstu. Plonos mielinės tešlos blyneliai apkepami tik iš vienos pusės, jų viduje – saldintas sūris arba prieskoniais gardinta riešutų masė. Egzistuoja ir mini versija, vadinama atayef asafiri. Pastarieji barstomi smulkintomis pistacijomis.

Mini ir maxi arabiško skanėsto receptai ČIA.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by E M N A 🇩🇪🇹🇳 (@emniiii) on

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: