top of page

Daržo dvikova: žirniai prieš pupas

Kartais svarbesnis klausimas – ne ką kramsnoti skaniau, o ką kramsnoti naudingiau. Žirniai ar pupos? Kulinariniame ringe jau kovėsi agurkai prieš pomidorus, arbūzai prieš melionus, braškės prieš žemuoges.

Giminės

Žirnis ir pupa, priklausantys Leguminosae šeimai, yra ir ankštinės daržovės, ir sėklos. Žirniai yra apvalios formos, o pupos primena inkstus. Abi gėrybės turi daugiau baltymų nei kruopos, jose nėra gliuteno.

Kalorijos (100 g)

Žirnis – 81 kalorija (14,46 g angliavandenių, 0,4 g riebalų, 5,42 g baltymų)

Pupa – 31 kalorija (7,13 g. angliavandenių, 7,13 g riebalų, 1,82 g baltymų)

Vitaminai

Žirniuose yra daugiau vitamino A, C. Pavyzdžiui, valgydami žirnius gausite 30 procentų vitamino C dienos normos, o valgydami pupas – 10 procentų.

Mineralai

Pupose gausu tirpių skaidulų, kurios kovoja su „bloguoju“ cholesteroliu. Pupose yra daugiau kalcio ir geležies.

Mažiau cukraus ir druskos

Pupose yra 1 mg daugiau druskos nei žirniuose. Vienoje stiklinėje pupų ar žirinių yra 6 procentai dienos druskos normos.

Rekomenduojama besilaikant dietos

Pupose esantys baltymai ir skaidulos greičiau sukelia sotumo jausmą.


zirniai pupos

Stiprybės

Žirniuose randami polifenoliai užkerta kelią skrandžio vėžiui, artritui, Alzheimeriui, dėl didelio kiekio antioksidantų jie stiprina imunitetą, suteikia energijos, stabdo senėjimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Yra sveiki širdžiai, kaulams.

Pupose esančios skaidulos sumažina susirgimų diabetu riziką, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, mažina susirgimų širdies ligomis riziką, kovoja su vidurių užkietėjimu ir kitomis virškinamojo trakto bėdomis.

Silpnybės

Pupose yra oligosacharidų, kurių virškinimas organizme sukelia dujų kaupimąsi.

Gaminimo būdai

Žirniai yra naudojami ir švieži, konservuoti, džiovinti. Tinka sriuboms, salotoms, garnyrams, troškiniams, makaronų patiekalams, košėms.

Pupos gali būti džiovintos, konservuotos. Jos tinka salotoms, sriuboms, garnyrams, troškiniams, padažams.

Ne visos pupų rūšys yra valgomos šviežios.

Suderinamumas

Žirniai dera su mėta, krevetėmis, kopūstu, vištiena, šparagais, salotomis, parmezanu, ridikais, ožkų sūriu, ryžiais, špinatais, braškėmis, česnaku, melionu, morkomis, bulvėmis, menke, abrikosais, lazdynų riešutais, kava, pasifloromis, mocarela, kalakutiena, makaronais.

Pupos dera su pomidorais, ryžiais, kukurūzais, aitriąja paprika, bolivine balanda, kiauliena, obuoliais, parmezanu, kalendra, salotomis, šonine, česnaku, kiaušiniu, dešrelėmis, grikiais.

Receptai. Išbandykite šias sriubas ir nuspręskite, kas yra Jūsų dvikovos nugalėtojas!



Naujausi įrašai

bottom of page