top of page

Vasaros dvikova: serbentai prieš agrastus

O šiandien ne apie tokius populiarius uogų sprendimus – serbentus ir agrastus. Išdrįskite išsižadėti braškių! Vasaros dvikovose jau rungėsi žirniai prieš pupas, agurkai prieš pomidorus, arbūzai prieš melionus, braškės prieš žemuoges.

Giminės

Serbentai yra kilę iš centrinės ir šiaurinės Europos, Sibiro srities. Esama juodųjų, baltųjų ir raudonųjų serbentų, bet nors baltieji ir raudonieji yra saldesni bei skanesni valgomi švieži, daugiau vitaminų ir mineralų turi juodieji serbentai.

Agrastų gimtine yra laikoma Europa, bet jie buvo kultivuojami Azijoje dar tada, kai nebuvo pradėtos išvedinėti naujos agrastų rūšys. Yra dvi pagrindinės agrastų rūšys – amerikietiška ir europietiška, kurios uogos yra didesnės ir skanesnės. Priklauso tai pačiai botaninei šeimai, kaip ir serbentai.

Kalorijos (100 g)

Serbentuose – 63 kalorijos (0 g riebalų, 15 g angliavandenių, 1 g baltymų)

Agrastuose – 44 kalorijos (1 g riebalų, 4 g angliavandenių, 1 g baltymų)

Vitaminai

Serbentuose randamas didžiulis kiekis vitamino C – suvalgius 100 g uogų organizmas gauna 300 proc. dienos vitamino C normos. Yra vitaminų B1, B5 ir B6.

Porcijoje agrastų yra 69 proc. vitamino C dienos normos (beje, uogos nepraranda vitamino C gaminimo metu). Yra vitamino A, B1, B5, B6.

Mineralai

Serbentuose yra geležies, kuri patenkina 20 proc. dienos geležies normos. Taip pat randama vario, kalcio, fosforo, mangano, magnio, kalio.

Agrastuose yra randama kalcio, magnio, kalio, vario, fosforo, mangano, geležies.

Mažiau cukraus ir druskos

Serbentuose yra 2 mg druskos ir 0 g cukraus.

Agrastuose yra 1 mg druskos, 0 g cukraus.


serbentai

Stiprybės

Serbentuose esantis vitaminas C pasižymi antioksidantų savybėmis, saugančiomis nuo laisvųjų radikalų, kurie skatina senėjimą, sukelia širdies ligas ir vėžį. Vitaminas B yra reikalingas medžiagų apykaitai. Geležis apsaugo imunitetą, perneša deguonį į ląsteles. Randami kiti antioksidantai sumažina riziką susirgti plaučių ar burnos vėžiu, apsaugo nuo neurologinių ligų, kovoja su uždegimais, užkerta kelią Alzheimeriui, artritui, palengvina menopauzę, skausmingas menstruacijas.

Agrastuose esančios medžiagos kovoja su vėžiu, senėjimu, uždegimais, neurologinėmis ligomis. Papildyti antioksidantais ir vitaminais, jie suteikia organizmui 26 proc. skaidulų dienos normos, kuri reikalinga užkirsti kelią gaubtinės žarnos vėžiui. Mineralai stimuliuoja insulino gamybą organizme, stiprina širdies raumenis, yra sveika regėjimui, odai, plaukams.

Silpnybės

Agrastuose yra fruktozės, todėl reikėtų nepamiršti saiko.

Gaminimo būdai

Serbentus valgykite šviežius, virkite uogienes, naudokite kepiniams, padažams, salotoms, sultims, džiovinimui, kokteiliams, šerbetams. Serbentų lapus naudokite arbatoms.

Agrastus valgykite šviežius, virkite uogienes, naudokite kepiniams ir padažams, sultims, kokteiliams, šerbetams.

Suderinamumas

Serbentai dera su avietėmis, salotomis, mėlynėmis, kokosais, mėta, rozmarinu, braškėmis, citrusais, garstyčiomis, pipirais, imbieru, ėriena, kalakutiena, žuvimi, kiauliena kopūstu, morkomis.

Agrastai dera su mėlynėmis, kiauliena, braškėmis, žuvimi, obuoliais, šalaviju, šafranu, antiena, moliūgu, anakardžiais, krienais, agurkais, ėriena, žąsiena.

Naujausi įrašai

bottom of page