LRVVKA, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, oficialiai paskelbė šių metų konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas“ dalyvių sąrašą. Lapkričio 10 d. vyksiančiame konkurse – 8 virėjai, tarp kurių – ir žinomi Lietuvos restoranų veidai, tokie kaip Deivydas Praspaliauskas („Amandus“) ir Justinas Misius („Sweet Root“).
D. Praspaliauskas, paklaustas apie dalyvavimą konkurse, atsakė subtiliai žaismingai: „Juk praėjo ketveri metai. Čia kaip olimpiada – kas ketverius metus noriu atiduoti duoklę tam konkursui, dėl kurio grįžau į Lietuvą. Dalyvavau 2010 m., 2014 m., laikas ir 2018-iesiems. Simboliška.“
VMGonline.lt primena, kad Deivydas Praspaliauskas nugalėtoju buvo pripažintas abu kartus, kai dalyvavo konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2010“, tuo metu jis atstovavo restoranui „Henne Kirkeby kro“, bei „Geriausias Lietuvos virėjas 2014“, atstovaudamas restoranui „1 Dublis“.
Pasiteiravus Bernardo Anužio apie dalyvavimą jis komentavo: „Konkurse dalyvauti nusprendžiau, nes man patinka pats veiksmas, pats pasiruošimo procesas, strateginis dėliojimas ir malonus jaudulys. Nedalyvauju tam, kad varžyčiausi ar kažkam įrodyčiau, jog esu geresnis ar blogesnis. Darbas virtuvėje turi savo emociją, serviso metu tiesiog nukeliauji į kitą pasaulį ir galvoji vien apie maistą. Tas pats ir varžybose.“
Visas dalyvių sąrašas:
Bernardas Anužis, restoranas „Onorė“, Palanga
Kęstutis Bartkus, restoranas „Karpynė“, Raseinių raj.
Justinas Misius, restoranas „Sweet Root“, Vilnius
Dovilė Piliponytė, restoranas „Carre“, Vilnius
Deivydas Praspaliauskas, restoranas „Amandus“, Vilnius
Tomas Rybakovas, restoranas „Esperanza Resort“, Trakų raj.
Gabrielius Zajac, restoranas „4“, Palanga
Ernestas Žitkauskas, restoranas „Amandus“, Vilnius
Konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas“ dalyviai per 3 val. 30 min. ruošia šiuos patiekalus: šaltą užkandį iš šukučių; karštąjį (pagrindinį) patiekalą, būtinai panaudojant „Reaton“ putpelės sudėtines dalis bei demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant miško spanguoles, „Minordija“ migdolų miltus ir midų.
Kiti konkursai
Lapkričio 8 d. vyks konkursas „Geriausias virėjas SUP mokinys“. Konkursas skirtas skatinti mokinių su specialiaisiais ugdymosi poreikiais socialinę integraciją visuomenėje. Mokiniai ruoš vieno kąsnio užkandžius (patiekiami šaukštuose) 4 asmenims, parodydami pjaustymo įgūdžius, suderindami produktų skonius, atskleisdami kūrybiškumą.
Tą pačią dieną bus renkama geriausia „Virėjo ir barmeno komanda“. Konkurso metu per 1 val. virėjai ruošia vieno kąsnio (30–40 g) užkandžius 5 asmenims, o barmenai – 5 kokteilius, derindami užkandžio ir gėrimo skonines savybes, pademonstruodami profesionalumą gamyboje. Vertinami užkandžio ir gėrimo suderinamumo skoniai.
Lapkričio 9 d. – jaunųjų talentų išbandymas „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“. Konkurse dalyviai per 3 val. ruošia šiuos patiekalus: karštąjį (pagrindinį) patiekalą, būtinai panaudojant „Reaton“ putpelės sudėtines dalis bei demonstruojant įvairias mėsos ruošimo technologijas; desertą, būtinai panaudojant miško spanguoles, „Minordija“ migdolų miltus ir midų.
Dalyviai:
Akvilė Grinkevičiūtė, restoranas „Busy Beet“, Vilnius
Erikas Janerikas, restoranas „Ertlio namas“, Vilnius
Žilvinas Jokubauskas, restoranas „Onorė“, Palanga
Dalius Pamedytis, „Magic Rolls“, Vilnius
Jonita Šeščilaitė, restoranas, „Esperanza Resort“, Trakų raj.
Simonas Šitkauskas, „ISS Lietuva“
Rita Urbelytė, graikų restoranas „Rhodos“, Kaunas
Liudas Valančiūnas, restoranas „Sweet Root“, Vilnius
Vertina tarptautinė komisija
Vertinimo komisijos nariai:
Jari Karlssonas, Švedijos šefų asociacijos narys
Franciane Tartari, švedų konditerijos meistrė, „WorldChefs“ B kategorijos teisėja
Taigo Lepikas, Estijos šefų asociacijos prezidentas
Rudolfas Visnapuu, Estijos šefų asociacijos narys
Svetlana Riškova, Latvijos šefų klubo narė, „WorldChefs“ B kategorijos teisėja
Techninis teisėjas Stanislavas Kizenevičius, LRVVKA narys
Konkursų vertinimas: 50 balų sudaro skonis, sudėtinių dalių suderinamumas; 20 – patiekimas, novatoriškumas; 20 – tikslus, profesionalus paruošimas; 10 – darbo vieta, tinkamas darbo organizavimas.
Konkursų metu vyks apvalaus stalo diskusija „Profesijos įvaizdžio gerinimas“ bei pranešimai tema „Pasaulinės svetingumo ir gastronomijos verslo tendencijos“.
Apie 2016 m. konkursą skaitykite ČIA.