Sriubos istorija prasidėjo maždaug prieš 5000 metų, kai kažkas pagaliau atrado būdą pagaminti vandeniui nepralaidų indą. Kol nebuvo šaukšto, taigi, maždaug iki pat XVII amžiaus, valgytos tirštos, ant duonos tepamos sriubos. Atradus šaukštą, jas imta virti skystesnes.
Kad ir kokią mėgstate jūs, jos receptą rasite portale #vmgonline.lt, o Alfas Ivanauskas dalinasi idėjomis ir patarimais, kaip išvirti išties neatsivalgomą sriubą.
Apkepti daržoves ir mėsos kukulius. Daržoves sriubai rekomenduoju pirmiausia apkepti orkaitėje (jeigu gaminsite trintą sriubą) arba keptuvėje ir tik tada dėti jas į sriubą. Apkeptos daržovės yra turtingesnio, stipresnio skonio ir suteikia sriubai daugiau kvapo bei skonio energijos.
Jeigu mėgstate sriubą su frikadelėmis, prieš dėdami mėsos kukulaičius į sriubą, juos taip pat apkepkite ant stiprios ugnies iš visų pusių. Šio triuko dėka sriuba bus turtingesnio skonio, ją valgantieji tikrai padėkos.
Greita egzotika. Jeigu norisi egzotiškesnio skonio, yra labai lengvas ir greitas būdas pasigaminti vietnamietišką sriubą. Jai pagaminti reikia ekologiško vištienos sultinio kubelio (pavyzdžiui, Natur Compagnie), į jį įdėkite kelias cinamono lazdeles, žvaigždėtojo anyžiaus, kardamono, kvapniųjų pipirų ir pavirkite 10 min. Išvirtą sultinį palikite pastovėti, kad įsigertų visi prieskoniai. Tuo metu supjaustykite daržoves, pasiruoškite kitus ingredientus. Sultinį skaninkite šviežiais sojos pupelių daigais, lengvai apkeptais grybais, pakepta jautiena ar vištiena, ryžių makaronais ir būtinai prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, kalendra, mėtomis ir bazilikais. Sriubą pagal šį receptą pasigaminsite vos per pusvalandį.
Tekstūriška. Trinta sriuba nebūtinai turi būti labai sąžiningai ir atsakingai sutrinta. Atvirkščiai, labai siūlau sutrinti tik dalį ingredientų – taip sriuba bus labiau tekstūriška, įdomesnė. Beje, tokiu būdu galima sutirštinti bet kurią sriubą, pavyzdžiui, kopūstų, burokėlių ar kitą mėgstamą daržovių sriubą.
Akcentas. Nepamirškite, kad trinta sriuba yra pagaminta ne tada, kai suverda visi ingredientai, o tada, kai jūs nusprendžiate, kad ji jau yra baigta, t. y. kai uždedate paskutinį akcentą. Sriubą galima gardinti ne tik skrudintais duonos trupiniais, kepintomis sėklomis, riešutų gramolata, šviežiomis žolelėmis, bet ir apkeptomis daržovėmis, mėsos gabalėliais, jūos gėrybėmis, be cukraus išplakta grietinėle. Trumpai tariant, neskubėkite visko sudėti į puodą virti, dalį ingredientų galite sudėti į jau išvirtą sriubą. Taip patiekta sriuba gali buti pagrindinis patiekalas.
Sūris. Jeigu į tirštas sriubas dedate sūrio (ožkos, parmidžiano, rokforo), dėkite jį pačioje pabaigoje, jau išvirus sriubai: ši turės daugiau sūrio skonio ir aromato, be to, be reikalo nekaitinsite gero ir prabangaus produkto.
Degustacinė sriubos vakarienė. Paprasčiausią moliūgų sriubą galima skaninti skirtingais ingredientais - kiekvienas suteiks naują skonio patyrimą. Sriubos degustacija yra puiki idėja šventiniams pietums ar savaitgalio vakarienei.
Daugiasluoksnės. Nepamirškite išbandyti skaniųjų ir labai įdomių sluoksniuotų sriubų. Dviejų sluoksnių grybų ir sūrio sriubos receptą rasite čia. Dvisluoksnės ankštinių sriubos receptą rasite čia.
Prieskoniai. Į kopūstų sriubą visada rekomenduoju įdėti kmynų; pomidorinei sriubai labai tinka žiupsnis cinamono; grybų sriubą pabarstykite džiovintų baravykų pudra (smulkia tarka patarkuotų džiovintų baravyko drožlelių); virdami burokėlių sriubą, įberkite maltų kalendrų. Šie paprasti triukai labai praturtins sriubų skonius.
Įdomiai! Sriubą galima serviruoti ne tik sriubos lėkštėje, bet ir stiklainyje, stiklinėje, salotinėje arba puodelyje, iš kurio geriate arbatą. Žaiskite ir džiaukitės galimybe šmaikštauti, džiuginkite ne tik kitus bet ir save.
Skanaus!