Išgirdę apie maisto nešimąsi į darbą, gurmanai neretai nusipurto iš siaubo. Kur jau čia palyginsi mylimos kavinės pietus ir tai, ką kai kurie kolegos atsineša į darbą indeliuose. Tačiau jei gurmanai pastebėjo, kad po šaltojo sezono priaugti kilogramai nesitraukia iš savo pozicijų, gindami riebalais apaugusį liemenį tarsi tvirtovę, verta susimąstyti apie naują sveikos gyvensenos pradžią ir visiems laikams sugriauti mitus apie maistą indeliuose.
Mitas. Iš anksto suplanuoti pietūs atima malonų spontaniškumo jausmą. Realybė. Jei paruošite sau pietus, kurie bus pagaminti iš jūsų mėgstamų produktų, domėsitės vis naujais receptais, lauksite pietų ištiesę kaklus, kaip vėluojančio lietuviško pavasario. Tai kurkas geriau nei maitinimo įstaigų siurprizai, kurie kartais nudžiugina, o kartais – nemaloniai nustebina. Todėl labai svarbu gera pradžia: iš vakaro (arba anksčiau atsikėlę ryte) ruoškite tai, kas jums skanu ir, kas atitinka ar bent lygiuojasi į sveikos mitybos specialistų rekomendacijas. Nereikia radikalių permainų. Jei iškart lygiuositės į fitneso varžyboms besiruošiantį asmeninį trenerį, indelyje besinešiojantį tik garuose troškintas daržoves be druskos, vištieną ir virtus kiaušinius, noras maitintis sveikai dings vos atsiradęs.
Mitas. Maistas indeliuose atrodo nepatraukliai. Realybė. Jei kabinsite šakute mikrobangų krosnelėje paruoštą troškinį tiesiai iš indelio viena ranka, o kita spaudinėdami kompiuterio klavišus, sėdėdami darbo vietoje, pietų malonumas iš tiesų nebus toks, prie kokio esate pratę. Tačiau kas draudžia maistą darbovietėje serviruoti kaip restorane? Vandenį pilti į taurę ir paskaninti ją griežinėliu citrinos ar agurkų skiltele? Jei darbovietės indų pasiūla netenkina, turėkite savo indų ir įrankių komplektą, kuriuo naudodamiesi jausitės karališkai.
Mitas. Maistas indeliuose turi tendenciją kartotis: juk neprigalvosi šimtų sveikuoliškų patiekalų versijų. Realybė. Jei maistą pasiruošite iš vakaro, tam skirdami bent pusvalandį, galite kurti tokius pat šedevrus, kokius jums suruošia mėgstamos kavinės virtuvės šefai. Maža to, kai ruošiate maistą patys, tiksliai žinote, ką valgote, kokios kokybės/šviežumo produktus naudojote, ar patiekale nėra papildomai pridėto cukraus, riebaus padažo, ar aliejus, kuriuo pagardintos salotos, yra sveikas ir kokybiškas.
Mitas. Po atsineštinių pietų greitai išbadėjama – juk antros porcijos neįsidėsi. Realybė. Kavinėje padidėja tikimybė persivalgyti, o dar išvydus patrauklų dienos meniu pasiūlymą iš trijų patiekalų… Tuo tarpu namuose normuodami porcijas visko sudėsite tiek, kiek reikia pasisotinti, bet ne persivalgyti. Sverkite porcijas, pakuodami maistą į indelius, kad įsitikintumėte, kad jų tikrai pakaks.
Mitas. Kai nešiesi maistą, nebelieka malonumo kažkur išeiti ir prasiblaškyti. Realybė. Pasauliniuose didmiesčiuose plinta tendencija maistą neštis į netoli darbovietės esančius parkus ir ten kartu su kolegomis užkandžiauti tarsi piknike. Taip ne tik atitrūksite nuo darbo vietos, bet ir padidinsite dienos žingsnių normą. Lygiai taip pat galite po pietų darbo valgykloje išeiti pusvalandį pasivaikščioti. Pabaigai nepamirškite, kad visos taisyklės privalo turėti išimtis, todėl galite vieną savaitės darbo dieną paskelbti kavinės diena.
Mitas. Domėtis sveika gyvensena ir ruošti subalansuotą maistą, skirtą išsinešti, dažniausiai reikia daug laiko ir fantazijos. Realybė. Reikia trupučio laiko ir fantazijos. Jei jaučiate, kad tam jėgų ar noro išvis nėra, kasdien užsisakykite sveiko maisto indeliuose komplektą. Apie tai, kokios įmonės siūlo šią sparčiai populiarėjančią paslaugą, kai dienos meniu dietologų sudaromas pagal pageidaujamą kalorijų normą, VMGonline.lt išsamiame rašė ČIA.
Mitas. Maistą indeliuose neštis nestilinga. Realybė. Rūpintis savo sveikata, jaustis sveikai ir energingai tikrai nėra gėda. Juo labiau kad galite rinktis iš tikrai didelio maistui nešiotis skirtų indų pasirinkimo, kurie neretai stebina moderniu dizainu ir funkcionalumu. Nepraeis nė savaitė ir kolegos paklaus, kur pirkote šilumą ilgai išlaikantį sriubos termosą, ar tą patrauklią dėžutę su patogiais skyreliais. Juk sveiki įpročiai irgi užkrečiami. Reikia tik drįsti pradėti.
Kokius nekaloringus užkandžius geriausia neštis į darbą? VMGonline.lt rašėme ČIA.
Įkvepiančios idėjos, ką dėti į pietų dėžutę: ČIA.