Jei tai turėtų būti paskutinė uoga, suvalgyta jūsų gyvenime, kas ji būtų – braškė ar žemuogė? O ar sprendimą pakeistų maistinės vertės teismas, netrukus ir sužinosime. Juk vasara – toks laikas, kai vienaip ar kitaip, kad neapsaltų mūsų širdys, tenka rinktis. Anksčiau jau stebėjome agurko ir pomidoro, arbūzo ir meliono kovas.
Giminės
Braškė – sodo braškė Fragaria ananassa priklauso Rosaceae rožių šeimai, kurioje taip pat svečiuojasi obuoliai, kriaušės, abrikosai, slyvos, vyšnios, persikai, avietės, migdolai.
Žemuogė – taip vadinamos laukinės braškės Fragaria vesca priklauso tai pačiai rožių šeimai. Daugelio nuomone, ryškesnio ir saldesnio skonio. Aptinkama šiaurės pusrutulyje (Šiaurės Amerikoje ir Europoje).
Kalorijos (100 g)
Braškė – 32 kalorijos (7,7 g angliavandenių, 0,3 g riebalų, 0,7 baltymų)
Žemuogė – 41 kalorija (8 g angliavandenių, 0 g riebalų, 2 g baltymų)
Vitaminai
Braškė priskiriama superproduktams. Joje gausu vitamino C, B9, taninų, skaidulų. Šiek tiek mažiau vitamino K, E.
Žemuogėje taip pat yra vitamino C, taninų.
Mineralai
Braškėje randama kalio, mangano. Šiek tiek mažiau geležies, vario, magnio, fosforo.
Mažiau cukraus ir natrio
Panašus kiekis cukraus. Beveik nėra natrio.
Rekomenduojama besilaikant dietos
Braškės.
Stiprybės
Braškės dėl savo sudėties yra naudojamos dantų balinimui. Palaiko imunitetą, reguliuoja kraujospūdį. Kramtomos šaknys gydo šlapimo takų problemas. Yra sveikos odai, širdies veiklai, mažina susirgimų vėžinėmis ligomis riziką, mažina cukraus lygį kraujyje.
Sveikatos požiūriu, dažniausiai yra naudojami žemuogių lapai ir šaknys. Jų arbatos kovoja prieš viduriavimą, moteriškas ligas. Uogos slopina artrito ir podagros skausmus. Džiovinti lapai malšina nudegimus. Žemuogių sultys skatina kepenų veiklą. Užkerta kelią diabetui, aterosklerozei, aukštam cholesterolio lygiui kraujyje.
Gaminimo būdai
Iš braškių verdamos uogienės, gaminami desertai, gardinamos salotos, spaudžiamos sultys.
Iš žemuogių lapų ruošiama arbata. Iš uogų – desertai.
Suderinamumas
Tiek braškes, tiek žemuoges derinkite su mangu, pasifloromis, šokoladu, maskarponės sūriu, apelsinu, mėta, imbieru, juodaisiais pipirais, rabarbaru, arbūzu, avokadu, pelėsiniu sūriu, balzaminiu actu, rozmarinu, baziliku, špinatais, parmezanu.
Kaina
Pusė kilogramo lenkiškų braškių – 3–4 Eur, o lietuviškos gali kainuoti ir po 5 Eur.
Stiklinė žemuogių – 2–3 Eur.
Receptai. Išbandykite juos ir nuspręskite, kas yra Jūsų dvikovos nugalėtojas!
Jogurtiniai braškių ledai (daugiau patiekalų su braškėmis ČIA).