Yra dviejų tipų žmonės – tie, kurie mėgsta šunis, ir tie, kurie mėgsta kates. Taip pat tie, kurie mieliau traiškys pomidorus, ir kiti, kurie mieliau griauš agurkus. Tik norime pasakyti, jog pasirinkimas iš šios poros gali būti ne mažiau svarbus asmenybės pažinimo kelyje. Na, o ar Jūsų simpatija vienai iš daržovių yra pagrįsta ir maistingųjų medžiagų aspektu, išsiaiškinkime pomidoro ir agurko dvikovoje.
Giminės
Pomidoras – uoga, priklausanti, Solanaceae šeimai, kurios lysvėje dera bulvės, paprikos, aitriosios paprikos ir baklažanai. Kildinamas iš Centrinės ir Pietų Amerikos.
Agurkas – tropinis augalas, kuris kartu su moliūgu ir melionu priklauso Cucurbitaceae šeimai. Kildinamas iš Pietų Azijos.
Kalorijos (100 g)
Pomidoras – 18 kalorijų (3,92 g angliavandenių, 0,2 g riebalų, 0,88 g baltymų)
Agurkas – 15 kalorijų (3,63 g angliavandenių, 0,11 g riebalų, 0,65 g baltymų)
Vitaminai
Pomidoras turi daugiau vitamino C, A, E, B1, B3, B6. Agurkas turi daugiau vitamino B2, B5, K.
Mineralai
Pomidoras turi daugiau kalio ir vario. Agurkas turi daugiau kalcio, magnio ir cinko.
Po lygiai – geležies ir fosforo.
Mažiau cukraus ir natrio
Agurkas – 0,96 g mažiau cukraus ir 3 mg mažiau natrio.
Rekomenduojama besilaikant dietos
Agurkas – mažiau kalorijų, riebalų, angliavandenių ir mažesnis glikemijos indeksas.
Stiprybės
Agurkuose esančios medžiagos stiprina jungiamuosius audinius, mažina susirgimų širdies ligomis ir vėžiu riziką, gydo odą. Kovoja su uždegimu, gaivina burnos kvapą, mažina stresą, palaiko virškinimo sistemą.
Pomidoruose esančios medžiagos mažina širdies ir kraujagyslių ligų, šlapimo takų ligų ir vėžio susirgimų riziką, yra naudingos kaulams. Mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina regėjimą, virškinimą.
Gaminimo būdai
Pomidorus galite valgyti šviežius, kepti, kepti ant grilio, konservuoti, naudoti troškiniams, sriuboms, padažams.
Agurkus galite valgyti šviežius, konservuoti, naudoti sriuboms, salotoms, ledams, pagardinti vandenį.
Suderinamumas
Pomidorai dera beveik su viskuo: raudonėliu, balzaminiu actu, alyvuogėmis, česnaku, mocarela, parmezanu, baziliku, šonine, ryžiais, grybais, makaronais, svogūnais, avokadais, traškia duona, braškėmis, avinžirniais, kiaušiniais, petražolėmis, pipirais, pankoliu, agurkais ir t. t.
Prie daug ko virtuvėje pritampa ir agurkai: gražgarstės, avokadai, burokėliai, kopūstai, morkos, salierai, baklažanai, vynuogės, citrinos, salotos, grybai, alyvuogės, svogūnai, apelsinai, pupelės, ridikėliai, špinatai, braškės, pomidorai, arbūzai, pasukos, minkštieji sūriai ir t. t.
Kaina
Lietuviškų pomidorų su šakelėmis kilogramo kaina – apie 1,29 Eur.
Lietuviškų trumpavaisių agurkų kilogramo kaina – apie 1,55 Eur.
Receptai. Išbandykite šias šaltas sriubas ir nuspręskite, kas yra Jūsų dvikovos nugalėtojas!