naujienos Naujienos

Gaivu ir pavasariška: Cezario salotų reidas Vilniuje

Auksė Podolskytė, 2018-03-15, 7:50


Pirmas VMGonline.lt pavasario iššūkis – rasti tinkamai paruoštas bene populiariausias pasaulyje Cezario salotas. Kaip mums sekėsi? Kviečiame susipažinti su mūsų atradimais!

Paragavę Cezario salotų ne viename, o net 7-iuose Vilniaus restoranuose priėjome prie 2 galimų išvadų. Pirma, Cezario salotų receptas, ko gero, yra saugomas po 9 spynomis ar užrašytas senąja kalba, kurios niekas nebemoka (nepamirškime, kad receptas sukurtas palyginus neseniai, 1924 m.). Kita mūsų versija – virėjams tiesiog nepaprastai sunku laikytis taisyklių. Kodėl receptūros nepagerinus ar neįdėjus nors dalelę savęs? Ar tai galima pavadinti maištavimu prieš sistemą? Galbūt.

Kaip bebūtų, tikrasis receptas susideda iš vos kelių ingredientų: sultingų ir neplėšytų romaninių salotų, traškių skrebučių, parmezano ir padažo. Pastarasis yra bene svarbiausia ir sudėtingiausia patiekalo dalis. Jam naudojamas Vusterio padažas, kiaušiniai (arba jų tryniai), aliejus, citrinų sultys, česnakas, druska ir pipirai. Ne visi vienbalsiai sutaria dėl ančiuvių. Pasak kai kurių šaltinių, šiuo ingredientu salotas papildė kūrėjo brolis Alexas ir dėl to jas derėtų vadinti Aviatoriaus salotomis, kurių pavadinimo lietuviškuose valgiaraščiuose kol kas regėti neteko.

Taigi pateikiame originalaus recepto salotų kainą (kitaip tariant, be vištienos) ir ingredientus, kuriuos aptikome.

„Cozy“ Cezario salotos su ant grotelių keptais vištienos gabaliukais (7,50 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.
„Cozy“ Cezario salotos su ant grotelių keptais vištienos gabaliukais (7,50 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

„Cozy“ (Šv. Ignoto g. 16, Vilnius)

5,50 Eur / Įvairių salotų lapų mišinys, pomidorai, agurkai, raudonieji svogūnai, skrebučiai, ančiuvių ir parmezano padažas.

Pasirinkome „Cozy“ Cezario salotas su ant grotelių keptais vištienos gabaliukais (7,50 Eur). Opcijų buvo ir daugiau: su keptomis karališkomis krevetėmis ir vištienos gabalėliais (9 Eur), su keptomis karališkomis krevetėmis (9 Eur) ir su keptais vištienos gabaliukais, šonine ir kiaušiniu (9 Eur). Tik perskaičius sudėtį, tampa aišku, kad jose neturėtų būti nei agurkų, nei pomidorų, nei svogūnų, nei salotų lapų mišinio. Vis dėlto, pagrindinė šių salotų problema – padažas, kurių gauname du. Vieną mums patiekia šalia, atskirame indelyje (taip pat gauname dvi riekeles duonos), tačiau salotų lėkštėje po vištiena atrandame įsitaisiusį tarsi antrąjį padažą, primenantį lydytą sūrį. Mūsų manymu, maišymas lėkštėje nėra labai patogu. Galutinis rezultatas mums pasirodo riebus.

Yra kur patobulėti.

„Bistro 18“ Cezario salotos su vištiena (7,50 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.
„Bistro 18“ Cezario salotos su vištiena (7,50 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

„Bistro 18 (Stiklių g. 18, Vilnius)

6,50 Eur / Romaninių salotų lapai, skrudinta duona, raudonieji svogūnai, „tradicinis ančiuvių padažas“ (cituojame).

Kaip ir ankstesnėje vietoje, užsisakėme su vištiena (7,50 Eur) (kitas pasirinkimas – su tigrinėmis krevetėmis (8,50 Eur). Sulaukus tradiciškai restorane patiekiamos duonelės su sviestu, neilgai trukus atkeliauja ir mūsų salotos. Iš pažiūros viskas atrodo tvarkingai. Padažas lengvas, kliūva tik raudonieji svogūnai. Džiūgaujame dėl traškių riekelių – jas galima susilaužyti pačiam.

Mūsų favoritas.

„London Grill“ Cezario salotos su vištienos krūtinėle (4,90 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.
„London Grill“ Cezario salotos su vištienos krūtinėle (4,90 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

„London Grill (Vilniaus g. 33, Vilnius)

4,90 Eur / Vyšniniai pomidorai, vištienos krūtinėlė, „iceberg“ salotų lapai, virtas putpelių kiaušinis, padažas.

8 rūšys Cezario salotų mūsų nenustebina, o pribloškia. Tikriausiai čia jas paruoš meistriškai, pamanome. Pasirenkame mažesniąją iš siūlomų porciją su vištienos krūtinėle (4,90 Eur). Pilkšvos spalvos (lyg trintos pievagrybių sriubos) padažą gauname šalia. Jo skonis primena česnakinį majonezą. Salotų lapai neplėšyti, kaip originaliame recepte. Skrudintos dvi riekelės duonos (įtariame, kad čiabatos) be česnakinio prieskonio. Tai, kad pomidorus lėkštėje sutiksime dažnai, nujautėme, bet putpelių kiaušinis buvo kažkas vau.

Turbūt platesnio Cezario asortimento Vilniuje niekur kitur nerasite.

„Užupio picerija“ Cezario salotos (6 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.
„Užupio picerija“ Cezario salotos (6 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

„Užupio picerija“ (Paupio g. 3, Vilnius)

6 Eur / „Iceberg“ salotos, ant grilio kepta vištienos filė, baltos duonos skrebučiai, garstyčių ir ančiuvių padažas.

Kol mes laukėme savo Cezario, mūsų kaimynai sulaukė picos ir kitų patiekalų. Labiausiai nustebino, kad visas salotų turinys buvo šiltas (viskas apkepta?). Patiko duona, nors traškumo jai trūko (gal dėl to, kad buvo pašildyta su viskuo?). Padažas neutralaus skonio, sunkiai apibūdinamas.

Šiltos legendinių salotų versijos nebuvome ragavę.

„Ikea“ Cezario salotos su vištiena (2,59 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.
„Ikea“ Cezario salotos su vištiena (2,59 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

„Ikea“ (Vikingų g. 1, Vilnius)

2,59 Eur / Romaninių ir „Iceberg“ salotų lapų mišinys, pomidoriukai, parmezanas, skrebučiai, vištienos filė gabalėliai ir padažas.

„Cezario salotos su vištiena“ – taip parašyta virš mūsų galvos. Jokių kitų versijų, konkrečiai. Salotas, suvyniotas į plastikinę plėvelę, paimame iš šaldytuvo. Padažo gyvybės ženklų nėra, todėl samteliu į atskirą indelį įsipilame vieno iš dviejų siūlomų (beje, nemokamai). Pavasaris, tad imame žalio su žolelėmis. „Padažas apačioje“, – mus informuoja kasininkė ir klausia, ar norime padažą pasilikti. Šaldytuvas padarė savo – mūsų salotos „ledinės“, skrebučiai „prisigėrę“ drėgmės, todėl praradę traškumą. Na, ir, žinoma, kaip be nepageidaujamų svečių – pomidorų ir „Iceberg“! Vis tik kaip už tokią kainą nėra blogai, širdies neskauda.

Pigiau grybo.

„Vapiano“ Cezario salotos. Valerijos Stonytės nuotr.
„Vapiano“ Cezario salotos (5,90 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

„Vapiano“ (Konstitucijos pr. 7, Vilnius)

5,90 Eur / Romaninės salotos, skrebučiai, parmezano plokštelės, Cezario salotų padažas.

Nors meniu pomidoras nebuvo įrašytas kaip ingredientas, jis atsirado mūsų lėkštėje. Vienišas, vidutinio dydžio ir neperpjautas. Tiesiog. Duona ir parmezano plokštelės – viskas gerai, bet mūsų salotos skęsta padaže lyg valgytum kebabą (neįsižeiskite, bet mes žinome, ką tai reiškia), bet padažas yra TAS, t. y. tinkamas. Paprašę klasikinių, salotas gavome be vištienos – gastronominio išsilavinimo ženklas.

Greičiausiai prieš mūsų akis pagamintos salotos.

„Rosehip bistro“ Cezario salotos (6,40 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.
„Rosehip bistro“ Cezario salotos (6,40 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

„Rosehip bistro“ (B. Radvilaitės g. 7, Vilnius)

6,40 Eur / Romaninės salotos, anakardžių česnakinis padažas, kaparėliai, rūkytas skrudintas tofu, veganiškas parmezanas, vyšniniai pomidoriukai, citrina.

Džiaugiamės, kad ir veganai gali žinoti Cezario salotų skonį. Faktas, kad be pakaitalų čia neįmanoma išsiversti: reikia pakeisti kiaušinius, ančiuvius ir parmezaną. Tik nesame tikri, kieno substitutu tapo pomidoriukai. Skrudintą tofu, kaip pakaitalą vištienai (dar kartelį maloniai primename, kad jos čia neturėtų būti), užskaitome, bet nesuprantame, kodėl parašyta „aka bacon“ (liet. kumpis). Mums šių salotų skonis pasirodo kiek per intensyvus – rūgštokas ir aštrokas.

Sveikinam už iniciatyvą – vienintelis veganiškas Cezaris mieste.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: