Visi turime savus taškus, į kuriuos aplenkdami visus kamščius liepsime vežti taksi automobilius vos nusileidus lėktuvui. Paryžiuje garuos svogūnų sriuba, Londone – didžiulis omaras. Na, o VMG idėjinis vadas Alfas Ivanauskas, grįžęs iš Kopenhagos, prasitarė ir vėl buvęs „Väkst“ restorane. Kam žengti į jau ištyrinėtą teritoriją, kai Kopenhagoje ir taip visko apstu? „Tai – mano vienas mėgstamiausių restoranų. Vienas tų, kur, nesvarbu, pietūs ar vakarienė, visada bus gerai. Čia pavalgysi, sulauksi įdomių derinių ir gėrėsiesi estetišku maisto patiekimu“, – pasakoja gastronominis keliautojas.
Tokios jau tos skandinaviškos vietos, kurios savo šiaurietiškumu alsuoja ne tik patiekalų minimalizmu, bet ir pačiomis lėkštėmis bei interjeru. Apie tai kalba ir restorano įkūrėjas Torben Klitbo: „Norime jaustis taip, lyg rengtume sodo vakarėlį viduryje Kopenhagos. Danijoje sodo vakarėliai yra svarbus dalykas. Galbūt tai dėl mūsų trumpų vasarų, bet mes tikrai mėgstame švęsti vakarienes ir linksmintis lauke. Šią energiją ir norėjome išlaikyti savo erdvėse, tokią danišką patirtį įrėminome paprastame skandinaviškame meniu.“
„Väkst“ priklauso „Cofoco“ restoranų grupei (tai pačiai, kaip ir „Höst“, laimėję tris tarptautinius dizaino apdovanojimus!) ir yra naujausias jų projektas. Restorane yra naudojamos šviežios, šiaurietiškos daržovės, kurios yra viso meniu akcentas, tačiau čia taip pat galima mėgautis geru kepsniu, moliuskais ir žuvimi. Restorano meniu, reaguojant į sezoniškumą ir siūlomą produkciją, yra keičiamas kas mėnesį.
Alfo Ivanausko nuotr.
Alfo Ivanausko nuotr.
Restorane galima užsisakyti pietų (apie 43 Eur) ar vakarienės pasiūlymus (apie 80 Eur) bei a la carte. Visi pasiūlymai turi ir vynų derinius. Neformalaus meniu krypties autorius yra virtuvės šefas Jonas Christensenas, kuris koncentruojasi ties sodo gėrybėmis, nevadindamas to vegetarizmu, o pildydamas lėkštes tokia pačia atmosferos diktuojama žaluma.
Alfo Ivanausko nuotr.
Pagal „Väkst“ filosofiją, istoriją lėkštėje pasakoja ne tik maistas, bet ir žmogų restorane supančios sienos, interjero detalės. Tuo remiantis buvo kuriamas ir išskirtinis restorano dizainas, kuris, kaip ir produktai virtuvėje, tam tikru atžvilgiu yra „vietinis“.
Daugelis čia apsilankiusiųjų pripažins – „Väkst“ širdis yra restorano centre įkurtas šiltnamis su nesuskaičiuojamu kiekiu vazonėlių ir augalų. Stilingas restorano dekoras yra kuriamas naudojant perdirbtas medžiagas ar pasitelkus senus daiktus ir suteikus jiems naują paskirtį. Pavyzdžiui, šiltnamio rėmai yra sukonstruoti iš perdirbtos pušies, lentynos – iš seno raudonmedžio, kuris buvo naudojamas šalia esančio „Lyngby“ stadiono stendams, darbastaliai – iš medinių gamyklos grindų. Gerai įsižiūrėję pamatysite, kad baro lentynos primena muziejinius dokumentų stalčius.
Restoranas „Väkst“, Sankt Peders Stræde 34, Kopenhaga. „Facebook“ paskyra.