Laidos VIENAS NAMUOSE vaizdo įrašą ir receptą rasite ČIA
Kugeliui reikia:
800 g nuskustų bulvių
2 vid. dydžio svogūnų
60 g sviesto
Aliejaus (kepti)
350 ml grietinėlės (grietinėlės kavai ir padažams – 13–18 proc. riebumo)
SANTA MARIA akmens druskos
SANTA MARIA juodųjų pipirų „Telicherry“
5–6 vištienos blauzdelių
1 šaukšto SANTA MARIA kmynų
1 šaukšto SANTA MARIA mėsos prieskonių su prieskoninėmis žolelėmis ir česnaku
1 kriaušės
150 g kreminės varškės
2 kiaušinių
Grūdėtosios varškės ir grietinės (patiekti)
Laiškinių česnakų (pabarstyti)
1. Bulves sutarkuokite smulkia tarka arba pasmulkinkite virtuviniame kombaine. Masę sudėkite į koštuvą ir nuspauskite. Koštuvą įstatykite į plautuvę arba į dubenį ir kol kas atidėkite, kad nuvarvėtų.
2. Svogūnus smulkiai supjaustykite.
3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įpilkite šlakelį aliejaus ir sudėkite smulkintus svogūnus. Kepkite, kol gražiai apskrus, ir stebėkite, kad nesudegtų. Kai svogūnai taps aukso spalvos, supilkite grietinėlę ir nukaiskite.
4. Į bulvių masę supilkite svogūnų ir grietinėlės mišinį. Įberkite druskos ir pipirų.
5. Blauzdeles pabarstykite SANTA MARIA kmynais, SANTA MARIA mėsos prieskoniais su prieskoninėmis žolelėmis ir česnaku, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite SANTA MARIA akmens druska ir SANTA MARIA juodaisiais pipirais „Telicherry“. Palikite 10–15 min. Po to marinatą kiek įmanoma nustumkite po odele. Blauzdeles apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus.
6. Kriaušę nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka, sumaišykite su varške. Visą mišinį sukrėskite į bulvių masę. Išmaišykite. Išplakite kiaušinius iki putų ir sumaišykite su bulvių mase.
7. Kepimo formą patepkite aliejumi, į ją sudėkite apkeptas vištienos blauzdeles ir užpilkite bulvių mase. Šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą.
8. Patiekite su grūdėtąja varške, sumaišyta su grietine, ir pabarstykite laiškiniais česnakais.
Šilkinio kugelio paslaptys:
1. Nukoštos bulvės
2. Pakepinti svogūnai
3. Grietinėlė
4. Kmynai
5. Išplakti kiaušiniai
6. Kreminė varškė
7. Tarkuota kriaušė
ALFO PATARIMAI:
· Grietinėlę galite pakeisti pienu – visą arba dalį jos.
· Varškė turi būti kreminė, jei tokios neturite, pertrinkite įprastą varškę per sietelį arba trintuvu.
· Galite naudoti ir kitas vištienos dalis, bet būtinai su kaulu.
· Mėsą galite pakeisti varškės arba daržovių įdaru, galite įdėti rūkytos šoninės. Labai gardus ir bemėsis variantas.
· Jeigu norite, kad kugelis būtų tvirtesnis ir galima būtų jį pjaustyti, pilkite mažiau grietinėlės.
· Jeigu jums liko kugelio masės, galite ją nekeptą užšaldyti keksiukų formelėse arba užšaldyti jau iškeptą kugelį. Taip pat labai patogu užšaldyti iškeptą porcijinį kugelį.
Skanaus!