top of page

#zerowaste triukai virtuvėje: užšaldyti kiaušiniai ir actas iš žievelių

Nelabai smagus klausimas, bet kartais verta jį sau užduoti: kiek maisto išmetėte šiandien? Pažiūrėkite tiesai į akis ir nieko nuo savęs neslėpdami, paskaičiuokite.


Unsplash.com nuotr.

Anot Lietuvos vartotojų instituto, daugiausia Lietuvos namų ūkiuose išmetama daržovių, vaisių, grūdų (duonos), pieno produktų. Išmesti mažiau, o idealiu atveju suvartoti viską iki paskutinio gramo, padės neskausmingo taupymo virtuvėje triukai ir patarimai. Šįkart labai pravers šaldiklis, šaldymo formelės ir naminio acto receptas.


  • Pirkite sezonines vietines daržoves – jos yra pigesnės ir šviežesnes, nes jų kelias iki prekystalio trumpesnis.

  • Rinkitės tvirtas, ryškių, būdingų rūšiai spalvų, nepažeistas daržoves, be dėmių ar kitų pažeidimų.

  • Pirkite tokį kiekį daržovių, kokiam galite užtikrinti tinkamą laikymą.

  • Būkite ryžtingi. Paprastai užsilikusiai šaldytuve puselei vaisiaus arba daržovės suvartojimas negresia. Tad geriau ne „bus proga – sunaudosiu“, o iš karto susmulkinti ir sušaldyti.

  • Iš vaisių ir uogų galima pasigaminti labai gardžių actų.

  • Jeigu nesunaudojote visos daržovės, pvz., morkos, burokėlio, paprikos, saliero – galite likutį supjaustyti ir sušaldyti.


  • Tikriausiai visiems pažįstamas vaizdas – pajuodęs ir sudžiūvęs avokadas šaldytuve, juoduojantis bananas. Supjaustykite mažais gabaliukais ir sušaldykite. Taip pat galite šaldyti ir tyrę. Egzotinius vaisius irgi galite sušaldyti gabaliukais arba tyrės pavidalu.

  • Į tyrę sutrintus galite šaldyti ir pomidorus, vaisius bei uogas.

  • Dar vienas produktas, kurio erzinančiai mažai lieka ir jis dažnai taip ir gyvena nepastebėtas, kol sudžiūsta – įvairios pastos, pomidorų padažai, vaisių tyrelės. Likučius taip pat galite sušaldyti mažose šaldymo formelėse.

  • Kiaušiniai puikiai tinka šaldyti. Šaldyti baltymai išplakami be problemų. Tik būtinai užrašykite datą, kada šaldėte ir kiekį baltymų, trynių arba kiaušinių.

  • Tam, kad išvengtumėte skardinių su ankštiniais pirkimo, išsivirkite didesnį kiekį pupelių, avinžirnių, lęšiu ir sušaldykite porcijomis.

  • Puikiai šaldomi duonos ir pyrago gaminiai. Jei jau negalite suvalgyti pyrago – šaldykite gabaliukais: kai norėsis vieno kąsnelio – nereikės kepti daug ir suvartoti daug, tik tiek, kiek reikia.


Actas iš obuolių žievelių


  • Obuolių žievelių pripildyti stiklainiui

  • Vandens, kad apsemtų

  • 1 šaukštelio cukraus 1 stiklinei vandens

  1. Pripildykite žievelėmis stiklainį – jas galite kaupti šaldytuve per kelias dienas.

  2. Vandenį sumaišykite su cukrumi ir užpilkite juo žieveles.

  3. Paslėkite taip, kad žievelės būtų padengtos vandeniu.

  4. Uždenkite medžiagine servetėle ir palikite tamsioje vietoje didesniame inde, nes gali išsipilti.

  5. Po mėnesio perkoškite, supilstykite į butelius, laikykite tamsioje vietoje.


Gyvenkime tausiai.


Daugiau naudingų patarimų rasite ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page