„Geriausias restoranas naktį – savas šaldytuvas“, – taip juokauja dažnas sostinės gyventojas, paklaustas apie galimybę pavalgyti naktį. Nors Vilniaus turizmo centras pateikė gana ilgą – bene 20 po vidurnakčio dirbančių maitinimo įstaigų sąrašą, panašu, kad vilniečių ši informacija nepasiekia arba… yra jiems neaktuali.
„Tai aktualu 18–25 metų auditorijai“, – teigė vilnietis fotografas ir rekomendavo dvi vietas išalkusiems naktinėtojams: degalines ir visą parą dirbančią Mindaugo „Maksimą“. VMGonline.lt atliko nedidelį tyrimą ir sužinojo ne tik tai, kas po vidurnakčio maitina skaniai ir kokybiškai, bet ir kokia publika mėgsta pavalgyti naktį. Mitai griūva!
Po vidurnakčio – krevetės grietinėlės padaže
„Darbadieniais „In Vino“ virtuvė pluša iki 24.00 val., savaitgaliais – net iki 02.00 Todėl mėgstantiems skanesnį, sveikesnį ir išradingesnį kąsnelį, yra kur pasislėpti nuo naktinių kebabų „šungrybių“, – pokštaudamas sako “In Vino” bendraturtis Kristupas Baublys. Net ir vidurnaktį čia galite rasti krevečių su grietinėlės ir sūrio padažu, keptos šoninės juostelėmis ir šampinjonais arba žinoviškai iškeptą aštuonkojo čiuptuvą. Naktį populiarūs kroketai su Serano kumpiu arba čioriso dešra ir, žinoma, naktinis visų laikų hitas – “Esparragos en servilleta” – švieži smidrai, apsukti Serano kumpiu ir švelniai pakepti labai karštoje keptuvėje, patiekiami su naminiu pistacijų majonezu.“ Pasak K. Baublio, kainos dieną ir naktį nesiskiria, valgiaraštis – taip pat. Tai patvirtino ir kiti kalbintų maitinimo įstaigų atstovai.
Adresas: Aušros Vartų g. 7, Vilnius.
Darbo laikas: virtuvė darbo dienomis dirba iki 24.00, savaitgaliais –02.00; baras darbo dienomis 16.00–02.00, savaitgaliais 16.00–04.00.
Cepelinai ir tikros pažintys
Vilnietė Vidmantė, dažnai sulaukianti svečių iš užsienio, praalkusius po vėlyvų ekskursijų veda, kaip pati sako, „tik į „Amatininkus“. Šios užeigos direktorė Birutė Marozaitė paliudijo, kad po vidurnakčio išties sulaukia nemažai svečių iš užsienio: „Dalis jų užsuka, nes į Vilnių atvyksta vėlai vakare, kiti – sukirsti ankstyvų pusryčių prieš išvykdami.“ Pasak jos, ir vietos gyventojai, ir užsienio svečiai naktį dažniausiai užsisako cepelinų ir barščių. „Publika, jei kalbant apie naktį, yra gana įvairi. Užsieniečiai, ypač vyresnio amžiaus, kuriems naktiniai klubai nėra įdomūs, mielai leidžia laiką pas mus. Čia jie gali ir atsigerti, ir pabendrauti tiek tarpusavyje, tiek ir su kitais užsieniečiais, kurie, pavyzdžiui, yra atvykę darbo reikalais ir leidžia vakarą vieni. Labai nemažai žmonių iš viso pasaulio užmezga pažintis būtent pas mus“, – pastebi užeigos direktorė.
Adresas: Didžioji g. 19, Vilnius.
Darbo laikas: VII–IV 11.00–03.00, V–VI 11.00–05.00.
„Amatininkų užeigos“ cepelinai. Valerijos Stonytės nuotr.
Norisi ilgiau? Pasėdėkite!
Senamiestyje įsikūrusi restoranas “Cozy” kasdien dirba bent iki 02.00 val. nakties. Ar dirbs ilgiau, priklauso nuo naktinėtojų srauto. Pasak kavinės atstovės Mildos Marčiukaitytės, maistas tiekiamas iki 02.00 val., galima užsisakyti viską iš pilno meniu. „Naktį dažniausiai valgomi sumuštiniai, pavyzdžiui, naminės duonos sumuštiniai su plėšyta kiauliena, sūriu, žaliaisiais ankštpipiriais ir svogūnais, „burgeriai“, Cezario salotos, šonkauliukai. Naktiniai valgytojai labai įvairūs. Esame viena iš nedaugelio vietų, siūlančių pilną kokybiško maisto meniu, todėl mus myli tie, kuriems rūpi, ką valgo net ir nakties metu“, – pabrėžia M. Marčiukaitytė.
Lankstus yra ir restoranas „Grey“, kuriame maisto užsakymai sekmadienį ir pirmadienį priimami iki 22.00 val., o visomis kitomis dienomis iki vidurnakčio. Miesto švenčių ir masinių renginių metu restoranas dirba iki paryčių, prisitaiko prie svečių srauto. Vėlai vakare meniu nesikeičia: visada ir visko galima užsisakyti iš pilno meniu. Populiariausi naktiniai patiekalai – degustacinė užkandžių lenta, kesadilijos, sūrio spurgytės ir mėsainis su jautiena.
„Cozy“ adresas: Dominikonų g. 10, Vilnius.
Darbo laikas: VII–IV 08.30–02.00, V–VI 08.30–03.00 (virtuvė dirba kasdien iki 02.00).
„Grey“ adresas: Pilies g 2, Vilnius.
Darbo laikas: I–VII 11.30–22.00, II 11.00–23.00, IV 11.30–00:00, V–VI 11.30–01.00
Užkandžių lenta. „Grey“ archyvų nuotr.
Blynų iškeps šeimininkas
Smuklė „Būsi trečias“ darbo dienomis dirba iki 23.00, ketvirtadienį – iki vidurnakčio, penktadienį ir šeštadienį – iki 03.00. „Nors šiokiadieniais virtuvė dirba tik iki 22.00 val., jeigu užsuka vėlyvieji vakarieniautojai, bulvinių blynų ar grilio patiekalų jiems iškepa pats smuklės savininkas, – pažada restorano atstovas. – Užkandžiai gaminami iki pat uždarymo, populiariausi yra skrudintos bulvytės, kepta duona su padažu, žirniai su spirgučiais, skrudinti sparneliai. Vėlyvieji valgytojai nelinkę valgyti salotas!“ Atstovas taip pat pastebi, kad turistai valgo ne taip ir vėlai – tarp 19.00 ir 21.00, dažniausiai naktinėja 20–30 metų jaunimas.
Adresas: Totorių g. 18, Vilnius.
Darbo laikas: I–III 11.00– 23.00, IV 11.00– 24.00, V–VI 11.00 –03.00
Skaniai ir kultūringai
Restoranas „Le Boheme“ alkaniesiems naktį siūlo patiekalus iš pagrindinio meniu, taigi, galima užsisakyti ir užkandžių, ir sriubų, ir karštų patiekalų, ir desertų, o taip pat yra atskiras tapas – ispaniškų užkandžių ir sūrių, meniu, kuris labai populiarius tarp valgančiųjų naktį. Patiekalus iš pagrindinio meniu galima užsisakyti iki 23.00, o iš tapas meniu – iki pat restorano darbo laiko pabaigos. Marinuotos alyvuogės, sūrio spurgos, „tapanede“ su skrebučiais, brusketos yra populiariausi naktinėtojų užkandžiai. Pasak restorano atstovės Vitalijos, naktinė publika yra labai įvairi, bet kultūringa: „Renkasi ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus žmonės. Beje, šie dažniausiai rezervuoja staliuką po operos ar teatro vėlai vakare.“
Adresas: Šv. Ignoto g. 4/3, Vilnius.
Darbo laikas: I–III 11.00– 24.00, VI 11.00– 01.00, V–VI 11.00– 02.00, VII 11.00– 22.00.
„Le Boheme“ nuotr.
Kasdien iki paryčių
„Zoe’s Bar & Grill“ dirba septynias dienas per savaitę devyniolika valandų per parą. Naktį čia dažniausiai užsisakoma meniu „klasika“, t. y. salotos su Cezario padažu ir vištiena, „burgeriai“, švediški kukuliai, česnakinė sriuba.
Adresas: Odminių g. 3, Vilnius.
Darbo laikas: ir baras, ir virtuvė visomis savaitės dienomis dirba 08.00–03:00.
Populiarusis „burgeris“.
Vilnius prieš Madridą ir naktinėtojų triukai
Vilnietis Vytautas Černiauskas turi nemažai valgymo naktį patirties ne tik Vilniuje, bet ir miestuose svetur, pavyzdžiui, Maskvoje, Stokholme, Madride: „Maskva yra miestas, kuris praktiškai niekada nemiega – ten visiškai normalu su draugais susitikti 11 val. vakaro, kiaurą parą galima ne tik pavalgyti, bet ir nusikirpti, suremontuoti automobilį ir pan. Tad naktį maisto pasirinkimas tikrai nemažas. Stokholme nemažai klubų užsidaro vidurnaktį, kiti apie 3 val. ryto, tad panašiu metu prie dešrelių kioskų išsirikiuoja išalkę naktinėtojai. Kioskai stovi prie metro stotelių, aikščių ir kitose strateginėse vietose. Maistas neypatingas, bet naktį išalkusiajam visai skanu. Madride, kaip ir apskritai Ispanijoje, vakarienė tradiciškai valgoma labai vėlai, bet kalbant apie vėlyvos nakties arba ankstyvo ryto maistą labai didelio pasirinkimo nėra. Viena labiau įstrigusių naktinių patirčių – „churros“. Tai – riebaluose gruzdintos tešlos lazdelės su šokolado padažu.
Vilniuje nesu dažnas naktinio maisto ragautojas ar labai didelis ekspertas. Yra keli pasirinkimai. Pirma, tai gatvės maistas, dažniausiai kebabai. Tai patikima ir stabilu, nes jų tikrai rasi kiekvieną naktį, bet dažniausiai ne miesto centre. Savaitgaliais stebint Vilniaus „auksiniame trikampyje“, t. y. Islandijos, Vilniaus ir Liejyklos gatvėse besibūriuojančias minias atrodo, kad šioje srityje dar nemažai neišnaudoto potencialo. Antras variantas – ilgai dirbančios maitinimo įstaigos. Turbūt žinomiausia – „Amatininkų užeiga“. Kai paskutinį kartą lankiausi naktį po draugo bernvakario, patiekalai nenustebino, bet išalkę labai gurmaniškų ambicijų neturėjome. Užtat kitaip nustebino kiaurą parą dirbanti „Čili“. Tiesiog pareiškė, kad virtuvė naktį neveikia, tad taip ir likome nesupratę, ko ten naktį eiti, jei ne pavalgyti. Trečias variantas – tai kūrybiniai sprendimai. Kartą neradę, kur pavalgyti, paryčiais nuėjome į tikrai gerą viešbutį ir prisėdę fojė tiesiog paprašėme „room service“ meniu. Pasirinkimas nebuvo didelis – keletas rūšių sumuštinių, užkandžiai, kava, arbata ir pan. – bet ir mūsų lūkesčiai nebuvo itin aukšti. Kainų neprisimenu, bet jos nebuvo nei labai mažos, nei visiškai kosminės. Kita vertus, naktį gi nebūsi labai išrankus.“