Bulvių ir grybų pyragą (gratiną) kepkite nedideliuose kepimo indeliuose, nes tai suteiks jam dar daugiau žavesio. Grybų, bulvių, grietinėlės ir sūrio derinys niekada neturi konkurentų.
4 asm.
Gaminimo laikas: apie 1 val.
Vasariniam bulvių ir grybų pyragui pagaminti reikia:
6–8 vidutinių bulvių
4 svogūnų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų pipirų mišinio
150 g grietinėlės
100 g tarkuoto kietojo sūrio
2–3 šaukštų saulėje džiovintų pomidorų skonio rapsų aliejaus
1 saujos šitakių
2–3 skiltelių česnako
1 saujelės šviežių krapų
½ stiklinės tamsios ruginės duonos giros
Keleto šakelių šviežių rozmarinų
1. Nuluptas bulves supjaustykite plonais griežinėliais ir užmerkite šaltame vandenyje. Palaikykite apie 20 min.
2. 2 svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais ir sumaišykite su bulvėmis.
3. Pagardinkite druska ir pipirų mišiniu, užpilkite grietinėle ir sudėkite tarkuotą kietąjį sūrį. Gerai išmaišykite.
4. Kepimo indelius ištepkite saulėje džiovintų pomidorų skonio rapsų aliejumi.
5. Bulvių mišinį padalinkite į indelius ir uždenkite kepimo folija.
6. Kepkite įkaitintoje 180 °C karšto oro gruzdintuvėje apie 15 min. (orkaitėje apie 20 min.), uždengus folija, ir dar 15 min. (orkaitėje apie 20 min.) atidengus.
7. Šitakius supjaustykite griežinėliais, likusius svogūnus – kubeliais. Česnako skilteles ir krapus susmulkinkite.
8. Įkaitintoje keptuvėje su aliejumi kepkite smulkintus svogūnus ir grybus apie 2–3 min.
9. Sudėkite smulkintus česnakus, pasūdykite, pagardinkite pipirų mišiniu ir supilkite duonos girą. Troškinkite apie 5 min., kol nugaruos gira.
11. Ant iškepto gratino barstykite krapus ir sudėliokite troškintus grybus.
12. Papuoškite rozmarinų šakelėmis.
Gardžių atradimų.