Laidoje Alfo Bandymų stotis Alfas kartu su maisto technologe Aida Čepukaite kalbėjosi apie vaikų mitybą. Ką reikėtų apie tai žinoti? Kaip pakeisti mitybos įpročius į sveikesnius? Aida atskleidė gudrybių, kurių dėka vaikai gali suvalgyti daugiau vertingų daržovių, ir pasidalino receptais, kurių dėka vaikai pamėgs net... brokolius.
JUMS TAIP PAT TURĖTŲ PATIKTI:
Ką patartumėte daryti, kad vaikas maitintųsi sveikiau ir tą maistą mėgtų?
Svarbiausias dalykas yra ugdymas namuose. Jeigu vaikas įpratęs valgyti daug „šlamšto“ ar perdirbto maisto, kuris paprastai negaminamas namuose, jam bus labai sunku prisitaikyti ir tokiu atveju nei mitybos ekspertai, nei, pavyzdžiui, sveikos mitybos programos mokykloje nepadės. Labai svarbu, kad patys ugdytume savo vaikus, rodytume jiems pavyzdį.
Gerai, kai vaikai nuo mažens valgo namuose pagamintą maistą, be to, jie labai mėgsta valgyti savo pačių pasigamintą maistą. Tai yra taisyklė numeris vienas: vaikams patinka gaminti ir valgtyti tai, ką kartu pagamino.
Taip pat daugelis vaikų nemėgsta produktų, kurių nežino, nepažįsta. Labai rekomenduoju juos supažindinti ir su kuo daugiau maisto produktų, tuo geriau.
Aš pati turiu mažą vaiką, kuriam paduodama valgyti visada pasakau, jog patiekale yra bulvių,
kalafiorų, galbūt kažkokios mėsytės. Taip jis mokosi pažinti ir kartais net atkartoja.
Su vyresniais vaikais galima daryti ir sudėtingesnius dalykus: kartu kepti, gaminti viso grūdo sausainius ir kalbėtis apie tai, kodėl renkamės viso grūdo miltus ir t. t.
Labai svarbu vaikus įtraukti į gamybos procesą ir kartu gaminti namuose.
Ar tiesa, kad maltinukai yra vaikų numeris 1?
Vadinu tai paradoksu, nes vaikai dažniausiai mėgsta atskirus produktus, o ne sumaišytus. Bet
maltinukas yra išimtis ir dažna mokykla, kurioje gaminami žuvies maltinukai sako, jog tai yra
vienintelis būdas įsiūlyti vaikui žuvies. Maltinukus galima paruošti nuostabiai skanius net dedant į juos pusę kiekio daržovių. Tiesiog reikia daržoves pakepinti, sumaišyti su mėsa, pilno grūdo batonu ir viską dar kartą permalti, kad juose nesijaustų atskirų daržovių gabaliukų. Tada apkepti keptuvėje, o vėliau orkaitėje. Jie bus drėgni, minkšti ir sultingi.
Bulvių ir cukinijų blynelių receptas
Daržovių blyneliams pagaminti reikia:
½ nedidelės cukinijos
2 bulvių
100 g viso grūdo speltos miltų
1 kiaušinio
Aliejaus (kepimui)
2–3 šaukštų DOBILO ekologiško natūralaus jogurto
1–2 česnako skiltelių
Citrinos sulčių (pagal skonį)
½ trumpavaisio agurko
1 šaukšto DOBILO ekologiškos varškės
Žiupsnelio KOTANYI druskos
Žiupsnelio KOTANYI juodųjų pipirų
1. Bulves ir cukiniją sutarkuokite.
2. Cukiniją pasūdykite ir pastovėjus nuspauskite cukinijų skystį.
3. Sumaišykite miltus, bulves ir cukinijas, įmuškite kiaušinį. Viską išmaišykite.
4. ZYLE keptuvėje formuokite blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių
5. Į dubenį dėkite DOBILO jogurto, įtarkuokite česnaką, įspauskite citrinos sulčių, berkite
KOTANYI druskos, pipirų, sutarkuoto ir nuspausto agurko, DOBILO ekologiškos varškės. Viską
išmaišykite.
6. Blynelius patiekite su pagamintu padažu.
Skanaus.
Visą laidą apie vaikų mitybą galite pažiūrėti čia