Užgavėnėms lipant ant kulnų dar kartą dalijamės daug dėmesio sulaukusiu straipsniu, kuriame savo gardžiausius lietinių receptus atskleidė žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė Elžbieta Monkevič! Galime lažintis, kad spalvotos idėjos inspiruos blynus kepti tiek per meilės šventę, tiek per Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną. Skanių ir spalvingų atradimų!
Lietiniai su riešutų sviestu (2 asm.) Gaminimas 5 min. / Zzz 30 min. / Kepimas 15 min.
150 ml pieno
50 ml vandens
20 g ištirpinto sviesto
1 kiaušinio
80 g miltų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio cukraus
Aliejaus (kepti)
Visus produktus, išskyrus aliejų, skirtą kepti, suplakite kokteilinėje arba plakikliu.
Tešlą būtinai palikite 30 min. pastovėti.
Įkaitinkite keptuvę, plonu sluoksniu patepkite ją aliejumi (taip pat patogu ją apipurkšti specialiu aliejaus purkštuvu), įpilkite tešlos. Pakreipdami keptuvę į vieną ir kitą pusę paskirstykite tešlą lygiu sluoksniu.
Kepkite atidžiai stebėdami ir nustatę gana didelę kaitrą. Jei matote, kad lietinis pradeda degti, sumažinkite kaitrą.
Apverskite lietinį ir kepkite iš kitos pusės.
Riešutų sviestas
Gaminimas 5 min.
Kepimas 10 min.
Orkaitės t-ra 180 °C
100 g lazdynų riešutų
50 g juodojo šokolado
Riešutus trumpai pakepkite orkaitėje. Nuvalykite luobelę. Suberkite riešutus į smulkintuvą ir trinkite, kol pasidarys tepi ir glotni masė.
Šokoladą ištirpinkite ir sumaišykite su riešutų mase.
Lietiniai su lęšių įdaru (4 asm.) Gaminimas 20 min. / Kepimas 15 min.
Lietiniuose – šiek tiek grikių miltų, įdare – šiek tiek lęšių. O sąjunga gardi.
150 ml pieno
150 ml vandens
2 kiaušinių
Žiupsnelio cukraus
Žiupsnelio druskos
100 g grikių miltų
50 g kvietinių miltų
40 ml ištirpinto sviesto
Įdarui:
1 stiklinės virtų raudonųjų lęšių
1 svogūno
1 šaukšto aliejaus
100 g fetos
1 šaukštelio džiovintų mėtų
Į didelį dubenį supilkite pieną, vandenį, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir cukraus. Viską gerai sumaišykite. Į kitą dubenį persijokite grikių bei kvietinius miltus ir nuolatos maišydami šluotele plona srovele pilkite pieno ir kiaušinių mišinį. Taip pat galite maišyti plaktuvu, bet lėtais apsukimais. Kai tešla bus lygi ir glotni, supilkite sviestą ir vėl išmaišykite.
Tešlą būtinai palikite 30 min. pastovėti, o po to kepkite lietinius.
Įdarui smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite aliejuje, kol taps gražios gintarinės spalvos. Suberkite džiovintas mėtas bei virtus lęšius ir apkepkite kartu. Kai masė atvės, suberkite trupintą sūrį ir viską sumaišykite.
Paruoštu įdaru įdarykite lietinius. Prieš patiekdami įdarytus lietinius pakepkite.
Spalvotieji lietiniai
300 ml pieno
1 kiaušinio
1 trynio
40 g ištirpinto sviesto (špinatų blyneliams – 40 ml aliejaus)
140 g miltų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio cukraus
Aliejaus (kepti)
Papildomai:
1 virtas burokėlis
arba
50 g šviežių špinatų
arba
1 šaukštas tamsios nesaldintos kakavos
arba
1 šaukštas aguonų
Pieną, kiaušinį, trynį, miltus, cukrų ir druską suplakite kokteilinėje arba plakikliu, arba tiesiog sumaišykite šluotele. Jei tai ne špinatų blyneliai, supilkite ir ištirpintą sviestą.
Tešlą būtinai palikite 30 min. pastovėti.
Burokėlių blyneliai:
Į paruoštą tešlą įmaišykite taškuota smulkia tarka virtą burokėlį. Gerai pamaišykite, leiskite pastovėti. Galite perkošti, bet mes kepėme nekošdami – su burokėlių gabaliukais. Puikiai tiks sūrio įdaras su žolelėmis ir česnakais.
Špinatų blyneliai:
Špinatus sutrinkite trintuvu kartu su aliejumi. Gautą masę įmaišykite į tešlą, leiskite pastovėti. Pageidaujant galite perkošti, bet blyneliai gražiai atrodo ir su špinatų gabaliukais. Pagaminkite troškintų daržovių įdarą.
Kakaviniai blyneliai:
Imkite du šaukštus pastovėjusios tešlos ir sumaišykite su persijota kakava. Gautą tešlą maišykite į pagrindinę lietinių tešlą.
Aguonų blyneliai:
Tešlą tiesiog sumaišykite su aguonomis. Taip pat galite berti kitų mėgstamų sėklų.
Įkaitinkite keptuvę, plonu sluoksniu patepkite ją aliejumi (taip pat patogu ją apipurkšti specialiu aliejaus purkštuvu), įpilkite tešlos. Pakreipdami keptuvę į vieną ir kitą pusę paskirstykite tešlą lygiu sluoksniu.
Kepkite atidžiai stebėdami ir nustatę gana didelę kaitrą. Jei matote, kad lietinis pradeda degti, sumažinkite kaitrą.
Apverskite lietinį ir kepkite iš kitos pusės.