Jokia paslaptis, kad talentingai parinkti užkandžiai ir sumaniai sudėliota užkandžių lėkštės /padėklo kompozicija yra pats geriausias startas į gerą vakarėlį (ar kino vakarą su šeima). Dar geriau, nes gardžiau ir palankiau sveikatai, jeigu tie užkandžiai pagaminti namuose.
Geriausias pagalbininkas šiuo atveju – karšto oro gruzdintuvė.
ČEDERIO PAGALVĖLĖS
2 asm.
Gaminimo laikas: 20 min.
Čederio pagalvėlėms paruošti reikia:
100 g čederio sūrio
50 g GERMANTAS puskiečio sūrio „Tilsit“
50 g kieto sūrio DŽIUGAS „Mild“ brandinto 12 mėn.
2 kiaušinių
2 šaukštų miltų
100 g džiūvėsėlių
1 šaukšto maltų saldžiųjų paprikų
Alyvuogių aliejaus pagalvėlėms apšlakstyti
1. Čederį, GERMANTAS puskietį sūrį „Tilsit“, kietą sūrį DŽIUGAS „Mild“ brandintą 12 mėn.
sutarkuokite, įmuškite vieną kiaušinį ir suberkite miltus. Viską sumaišykite ir iš gautos masės
formuokite pagalvėles.
2. Sūrio gabaliukus pamerkite į kiaušinio plakinį, tada į džiūvėsėlių ir saldžiųjų paprikų mišinį, vėl į
kiaušinio plakinį ir į džiūvėsėlius. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
5. Kepkite įkaitintoje 180 °C karšto oro gruzdintuvėje 6–8 min. (orkaitėje 15 min.).
GRUZDINTI MOCARELOS GABALIUKAI
2 asm.
Gaminimo laikas: 15 min.
Mocarelos rutuliukams paruošti reikia:
1 kiaušinio
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
1 šaukšto smulkintų šviežių petražolių
300 g mocarelos
½ stiklinės kukurūzų miltų
½ stiklinės maltų džiūvėsėlių
Alyvuogių aliejaus sūrio gabaliukams apšlakstyti
1. Kiaušinį išplakite su druska, pipirais ir smulkintomis petražolėmis.
2. Mocarelą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Sūrį voliokite kukurūzų miltuose, kiaušinio
plakinyje, tuomet džiūvėsėliuose, vėl kiaušinio plakinyje ir dar kartą džiūvėsėliuose.
3. Sūrio gabaliukus apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180 °C karšto oro gruzdintuvėje apie
6–8 min. (orkaitėje 15 min.).
BULVIŲ TRAŠKUČIAI
3–4 asm.
Gaminimo laikas: 10 min.
Bulvių traškučiams paruošti reikia:
300 g bulvių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų rūkytų paprikų
Žiupsnelio Provanso žolelių
Žiupsnelio maltų česnakinių pipirų
1. Supjaustykite bulves labai plonais griežinėliais. Perplaukite šaltame vandenyje. Labai gerai
nusausinkite bulvių griežinėlius popieriniu rankšluosčiu. Pagardinkite prieskoniais. Galite rinktis ir
savo mėgstamus.
2. Dėkite griežinėlius vienu sluoksniu į kepimo indą ir kepkite 180 °C karšto oro gruzdintuvėje apie
8 min. (orkaitėje 15 min.).
KEPTA DUONA
2 asm.
Gaminimo laikas: 20 min.
Keptos duonos lazdelėms pagaminti reikia:
300 g juodos duonos
Mėgstamo aliejaus duonai apšlakstyti
Keleto skiltelių česnako
Žiupsnelio druskos
1. Supjaustykite duoną juostelėmis, apšlakstykite aliejumi.
2. Kepkite įkaitintoje 180 °C karšto oro gruzdintuvėje 6 min. (orkaitėje 15 min.).
3. Įtrinkite iškepusią duoną česnaku ir apibarstykite druska.
TRAŠKIOS ŠONINĖS JUOSTELĖS
2 asm.
Gaminimo laikas: 50 min.
Traškioms šoninės juostelėms paruošti reikia:
2 kiaušinių
¼ puodelio pieno
150 g juostelėmis supjaustytos šoninės
1 puodelio miltų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Alyvuogių aliejaus šoninės juostelėms apšlakstyti
1. Dubenyje išplakite kiaušinius ir pieną. Atskirkite šoninės juosteles ir 30 min. mirkykite pieno
mišinyje.
2. Miltus, druską ir pipirus sumaišykite kitame dubenyje. Išmirkytą šoninę apvoliokite miltų
mišinyje.
3. Formą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite šoninę, apšlakstykite aliejumi ir kepkite įkaitintoje
180 °C karšto oro gruzdintuvėje 6 min. (orkaitėje 15 min.).
KREMINĖ GVAKAMOLĖ
Kreminei gvakamolei pagaminti reikia:
1 gerai prinokusio avokado
Keleto šviežių kalendrų lapelių
Šlakelio žaliųjų citrinų sulčių
1–2 šaukštų jogurto
Žiupsnelio druskos
1. Visus produktus sutrinkite trintuvu.
ČIMIČIURIO MAJONEZAS
Čimičiurio majonezui paruošti reikia:
1 šaukšto majonezo
1 šaukšto čimičiurio
1 šaukšto sojų padažo
1. Majonezą sumaišykite su čimičiuriu ir sojų padažu.
SŪRIO PADAŽAS
Sūrio padažui paruošti reikia:
50 g čederio
30 g mocarelos
¼ šaukštelio maltų rūkytų paprikų
Žiupsnelio maltų Kajeno paprikų
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
¼ šaukštelio kukurūzų krakmolo
Žiupsnelio druskos
20 ml pieno
1. Sūrius sutarkuokite ir sudėkite į nedidelį puodą.
2. Į dubenį suberkite prieskonius, krakmolą, pasūdykite ir supilkite pieną. Išmaišykite ir supilkite į
puodą su sūriu. Nuolatos maišydami kaitinkite, kol sūris išsilydys ir padažas taps vientisas.
Dar daugiau gardžių patiekalų receptų rasite naujame žurnale VERDU IR KEPU.
Naują numerį galite įsigyti visose MAXIMA, RIMI, IKI spaudos skyriuose ir NARVESEN spaudos kioskuose.