Ne tik visu pajėgumu dirbantys galingi fabrikai, automobilių srautai, skrydžiai lėktuvais, sąvartynuose yrančios atliekos į atmosferą išskiria dujas, kurios sukelia šiltnamio efektą ir vis kelia temperatūrą žemėje.
CO2 pėdsaką palieka viskas, ką mes kasdien darome, kiekviena mažutė smulkmena. Net pusryčiams kietai išsivirto kiaušinio CO2 pėdsakas yra 333.
Tiesa, patiekalo ar produkto CO2 pėdsake yra įskaičiuota viskas, t. y. kiek atmosferą šildančių dujų tas produktas ar patiekalo ingredientai išskyrė per visą savo gyvavimo ciklą – nuo pačios pradžios iki pabaigos, t. y. kiek energijos sunaudota ir išskirta jį, pavyzdžiui, avokadą avokadų skrebučiui sodinant, auginant, surenkant, transportuojant, pakuojant iki panaudojant patiekalui gaminti.
TOP10. Kiek CO2 suvalgai?
10 mėgstamiausių patiekalų ir jų paliekamo CO2 pėdsako dydis.
1 porc.
Karštas sumuštinis su sūriu – 929
Makaronai su sūriu – 906
Lazanija – 1022
Mėsainis (hamburgeris) – 2541
Fish & Chips(žuvis ir bulvytės) – 541
Šviežių daržovių salotos – 401
Vištienos filė kepsneliai – 490
Cezario salotos – 558
Sūrainis – 2826
Tvenkinyje augintos šviežios grilyje keptos lašišos kepsnys – 1203
Seniai aišku, kad didžiausia CO2 pėdsaką palieka gyvulinės kilmės produkai. Pavyzdžiui, tofu kario CO2 pėdsakas yra 1295, o jautienos kario CO2 pėdsakas yra 2584.
Galbūt kaip tik todėl tvaresnį gyvenimo būdą pasirenkantys žmonės vis dažniau renkasi ir fleksitarinę mitybą.
Daugiau patiekalų ir informacijos apie jų paliekamą CO2 pėdsaką rasite čia.
Pabandykime tvariau