top of page

#Tvariau30 iššūkis: suvalgyk mažiau CO2!

Ne tik visu pajėgumu dirbantys galingi fabrikai, automobilių srautai, skrydžiai lėktuvais, sąvartynuose yrančios atliekos į atmosferą išskiria dujas, kurios sukelia šiltnamio efektą ir vis kelia temperatūrą žemėje.


kietai virtas kiaušinis ir skrebutis, receptas
VMG nuotr.

CO2 pėdsaką palieka viskas, ką mes kasdien darome, kiekviena mažutė smulkmena. Net pusryčiams kietai išsivirto kiaušinio CO2 pėdsakas yra 333.


Tiesa, patiekalo ar produkto CO2 pėdsake yra įskaičiuota viskas, t. y. kiek atmosferą šildančių dujų tas produktas ar patiekalo ingredientai išskyrė per visą savo gyvavimo ciklą nuo pačios pradžios iki pabaigos, t. y. kiek energijos sunaudota ir išskirta jį, pavyzdžiui, avokadą avokadų skrebučiui sodinant, auginant, surenkant, transportuojant, pakuojant iki panaudojant patiekalui gaminti.


 

TOP10. Kiek CO2 suvalgai?

10 mėgstamiausių patiekalų ir jų paliekamo CO2 pėdsako dydis.

1 porc.


  • Karštas sumuštinis su sūriu – 929

  • Makaronai su sūriu 906

  • Lazanija – 1022

  • Mėsainis (hamburgeris) – 2541

  • Fish & Chips(žuvis ir bulvytės) – 541

  • Šviežių daržovių salotos – 401

  • Vištienos filė kepsneliai – 490

  • Cezario salotos – 558

  • Sūrainis – 2826

  • Tvenkinyje augintos šviežios grilyje keptos lašišos kepsnys – 1203


 

Seniai aišku, kad didžiausia CO2 pėdsaką palieka gyvulinės kilmės produkai. Pavyzdžiui, tofu kario CO2 pėdsakas yra 1295, o jautienos kario CO2 pėdsakas yra 2584.

Galbūt kaip tik todėl tvaresnį gyvenimo būdą pasirenkantys žmonės vis dažniau renkasi ir fleksitarinę mitybą.


Daugiau patiekalų ir informacijos apie jų paliekamą CO2 pėdsaką rasite čia.


Pabandykime tvariau

Naujausi įrašai

bottom of page