Reikia:
10–12 baltagūžių kopūstų lapų
700 g maltos mėsos (kiaulienos ir jautienos mišinio)
1 svogūno
200 g apvirtų ryžių arba nekepintų grikių
1 nugriebto šaukšto pomidorų pastos
1 šaukšto džiovintų krapų viršūnėlių
Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Troškinimui:
2–3 šaukštų sviesto
1 svogūno
2 morkų
1–2 salierų lapkočių
1. Dideliame puode užvirinkite vandenį, įberkite druskos. Kopūstą nuplaukite, išpjaukite kotą ir įdėkite į vandenį. Virkite maždaug 10 minučių, nustatę mažą kaitrą. Kai viršutiniai kopūsto lapai suminkštėja, juos nuimkite. Koto sustorėjimus nupjaukite. Palikite kelis kiek suplyšusius kopūstų lapus padėti ant puodo dugno ir viršui uždengti.
2. Svogūną įdarui sutrinkite trintuve. Maltą mėsą pasūdykite, pagardinkite pipirais, sudėkite svogūną, pomidorų pastą, krapus, suberkite apvirtus ryžius arba grikius ir gerai išmaišykite.
3. Kopūstų lapus sudėkite į puodo dugną. Svogūną, morkas ir salierų lapkočius troškinimui supjaustykite ir pusę jų sudėkite į apačią, o ant daržovių – suvyniotus balandėlius.
4. Užpilkite pasūdytu vandeniu, kad apsemtų balandėlius, padėkite kelis gabaliukus sviesto, likusias daržoves troškinimui ir užklokite atidėtais kopūstų lapais.
5. Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant viryklės arba orkaitėje maždaug valandą. Patiekite su sultiniu, kuriame troškinosi balandėliai, ir su grietine.
* Kaip ir žadėjome – visai tradiciniai... bet kaskart keisdami kruopas turėsite kitokį rezultatą. Tai gal verta pradėti, pavyzdžiui, nuo grikių?