Kukuliai pietums – gal skamba ir nelabai rafinuotai, tačiau tai yra neįtikėtinai racionalus, laiką ir nervus tausojantis patiekalas, kuris ypač pasiteisina vasarą, kai valgyti reikia, o laiko gaminti nėra daug: vasara juk nesutverta stovėjimui prie viryklės!
O gal gyvenate sodyboje, kuri lyg medus vilioja vasarotojus iš miesto – ir ne po vieną, o būriais? Tuomet turėti daug mėsos kukulių šaldiklyje yra geniali idėja. Be to, kukuliai – tobula medžiaga kulinarinėms improvizacijoms: galima valgyti su bulvių koše, „pastiprinti" sriubą, troškinti padažuose ir t. t.
20 porcijų
Gaminimo laikas 20 minučių
Kepimo laikas 30-35 min.
t-ra 190 °C
Reikia:
2 kg vištienos faršo (tinka tinka mėsa, kurią labiausiai mėgstate)
1 nubrauktas šaukštas druskos
1 šaukštelis šviežiai grūstų juodųjų pipirų
aliejaus
Provanso žolelių mišinio
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Skardą išklokite kepimo popieriumi
Vištienos faršą sumaišykite su druska ir pipirais. Vandeniu suvilgytomis rankomis suformuokite nedidelius, maždaug graikinio riešuto dydžio, kukulius, sudėkite juos vieną šalia kito į skardą.
Paruoštus kukulius pašlakstykite aliejumi, pabarstykite Provanso žolelėmis ir pašaukite į orkaitę. Kepkite maždaug 30 minučių.
Išimkite, gerai atvėsinkite.
Jeigu norite kukulius užšaldyti, sudėkite juos ant padėklo vienu sluoksniu ir šaldykite. Kai sušals, tada padalykite porcijomis – po tiek, kiek jums reikės vienam kartui, sudėkite į maišelius arba specialius indelius šaldytiems produktams ir laikykite šaldiklyje.
PATARIMAI:
Jeigu gaminate tik būsimų patiekalų pusgaminį, prieskonių daug nedėkite.
Jeigu kukuliai vėliau bus verdami arba troškinami, iš anksto jų atšildyti nebūtina. Šaldytų kukulių gaminkite tik tiek, kiek reikia iš karto suvalgyti, kitam kartui nepalikite.
Jei gaminsite iš neatšildytų kukulių, juos reikėtų papildomai pašildyti: kai virsite sriubą, pavirkite šiek tiek ilgiau, kai gaminsite su padažu, prieš dedami į padažą pašildykite kukulius nedideliame kiekyje vandens.
Sėkmės ir skanaus!
Idėjų, ką gaminti iš kukulių, rasite ČIA