Per Kūčias dalinamės kalėdaičiu linkėdami darnos ir ramybės, bet smagu turėti ir daugiau patiekalų, kuriais galima dalintis iš rankų į rankas jų tiesiog atsilaužiant. „Beždžionėlių duona“, iškepta pagal į receptą, tinka ir Kūčioms, ir kitoms šventinėms vakarienėms.
Dar daugiau įdomių receptų šventėms rasite naujoje virtualioje Alfo knygoje KULINARINIS VIEŠBUTIS.
Beždžionėlių duonai su aguonomis ir citrinų džemu pagaminti reikia:
15 g šviežių mielių
50 g DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“
200 g a. r. kvietinių miltų
150 ml pieno
100 g šviesiųjų speltų kvietinių miltų
50 g aliejaus
100–150 g tiršto citrinų džemo
50 g aguonų
1 kiaušinio
Žiupsnelio druskos
Dubenyje ištrinkite mieles su šaukštu DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“, berkite šaukštą kvietinių miltų ir užpilkite šiltu, bet ne karštu pienu. Palikite, kad suaktyvėtų mielės. Tai suprasite, kai viršuje susidarys kepurėlė (maždaug 15 min.).
Suberkite į dubenį cukrų, išmaišykite, tada berkite su druska persijotus kvietinius miltus ir šviesiuosius speltų kvietinis miltus. Išmaišykite ir tuomet supilkite rapsų aliejų.
Minkykite tešlą, kol ji bus glotni ir lygi. Uždenkite rankšluosčiu arba maistine plėvele. Kildinkite apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
Iškočiokite tešlą 3–4 mm storio stačiakampio formos gabalu, kurio viena dalis yra 22–24 cm pločio.
Vizualiai padalinkite jį pusiau, vieną pusę aptepkite citrinų džemu ir gausiai apibarstykite aguonomis. Uždenkite neapteptą pusę taip, kad susiformuotų stačiakampis, viena puse 12 cm ir supjaustykite 12 cm ilgio trikampiais. Juos lengvai patempkite ir susukite į nedidelius raguolius. Sudėkite į formą (~ 24x24 cm dydžio), paliekant tarpus tarp raguolių. Uždenkite aliejumi patepta plėvele ir palikite kildintis valandai.
Pakilusių bandelių viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite aguonomis.
Bandeles kepkite 25–30 min. iki 190 °C temp. įkaitintoje orkaitėje viršus-apačia kaitinimo režimu.
Gardžių atradimų.