Labai iškilmingai atrodo. Ir labai iškilmingo skonio. Tikras šventinis paukštis.
Šventinei žąsiai paruošti reikia:
1 vnt. (4–4,5 kg) „Lapino puotos“ šviežia žąsis
1 l raugintų kopūstų
1 svogūnas
2 saldūs obuoliai
1 šaukštas kadagio uogų
2–3 šakelės rozmarino
2 lauro lapai
1 šaukštelis saldžiųjų paprikų
Druskos
Jei žąsis šaldyta, ją atšildykite, bet tai darykite labai kruopščiai – žąsis turi būti kambario temperatūros. Nupjaukite riebalų perteklių. Mediniu iešmeliu pabadykite krūtinėlės ir kulšelių odą.
Užvirinkite didelį puodą vandens ir užpilkite žąsį. Palaikykite vieną minutę. Išimkite, kruopščiai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Kadagius lengvai sugrūskite, lauro lapus sulaužykite, sumaišykite su rozmarinu, paprikomis ir druska. Šiuo mišiniu įtrinkite žąsį iš vidaus ir iš išorės. Palikite nakčiai.
Obuolius nulupkite, supjaustykite ketvirtadaliais. Svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais ir pakepinkite žąsies riebaluose. Kopūstus sumaišykite su obuoliais ir svogūnais, pasūdykite ir šiuo mišiniu prikimškite žąsį. Įdaro negali būti per daug, turi likti vietos. Žąsį užsiūkite.
Sudėkite žąsį į skardelę, uždenkite skardą aliuminio folija ir kepkite 220 °C temperatūros orkaitėje 30 min., po to temperatūrą sumažinkite iki 160 °C ir kepkite dar 2–3 val.
Įpusėjus kepti nuimkite foliją, paukštį dažnai palaistykite susidariusiomis sultimis. Išjungę orkaitę dar kartą uždenkite žąsį aliuminio folija ir palaikykite 15–20 min.
Gardžių atradimų.