Atsitiktinumas. Šis žodis geriausiai apibūdina salotinės trūkažolės atsiradimą. Beveik prieš 200 metų belgų ūkininkas, žiemą nusileidęs į rūsį, pamatė, kad jo kavai pagardinti laikytas augalas išleido baltus lapus. Tiesa, paragavus lapai pasirodė esą kartoko skonio, tačiau tai nesutrukdė trūkažolės sėkmei.
Šlovės cikorija sulaukė po savo debiuto Paryžiuje. Išaugus populiarumui ir salotoms paplitus visame pasaulyje, trūkažoles pradėta vadinti baltuoju auksu, o savo populiarumu Belgijoje jos nenusileidžia midijoms ar šokoladui.
Trūkažolės ypatingos ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl sudėtingo auginimo – iki to laiko, kada galėsite mėgautis salotomis, reikės įveikti du etapus. Pirmiausia, lauke sėjamos sėklos, iš kurių išauga salotos su sustorėjusia šaknimi. Nuimant derlių, lapai nupjaunami, šaknys iškasamos ir paliekamos šaltoje patalpoje.
Antras etapas – norint sulaukti salotų derliaus, šaknys perkeliamos į tamsią, vėsią, drėgną patalpą. Po 28 dienų pasirodo salotų lapeliai. Dėl tokio kontroliuojamo auginimo trūkažolėms nėra svarbus sezoniškumas.
Trūkažolės Lietuvoje
Lietuviams trūkažolė geriau žinoma kaip cikorija ir yra susijusi su kava, nes sovietiniais deficito laikais buvo naudojama kaip kavos pakaitalas. Teigiama, kad cikorijos ne tik padeda organizmui įsisavinti kalcį, bet yra ir puiki priemonė norintiems sulieknėti – cikorijos gerina virškinimą ir skaido riebalus.
Ne tik darže
Laukuose galite pamatyti ir laukinę trūkažolę, kuri išsiskiria mėlynos spalvos žiedais. Nuo seno šis augalas buvo naudojamas medicinoje ir vertinamas dėl savo antiseptinių ir uždegimus slopinančių savybių.
Vienas salotinės trūkažolės lapas – viena kalorija
Trūkažolės gūželėse yra fruktozės, celiuliozės, vitaminų A, C, E, K, kalio, kalcio, magnio, geležies. Kartumo skonį suteikianti medžiaga intibinas gerina virškinimą ir kraujo apytaką. Lapuose ir ypač šakniavaisiuose yra nemažai inulino, kuris normalizuoja medžiagų apykaitą ir skrandžio darbą, padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Tačiau kartus skonis trūkažolėje pasiskirsto nevienodai. Kartesni yra žalios spalvos, daugiau saulės gavę šios salotos lapai, todėl rinkitės baltesnius. Visgi jei trūkažolė atrodo dar per karti, nuplikykite ją verdančiu vandeniu. Karčiausia trūkažolės dalis – jos centre esanti šerdelė, tad ją geriausia išimti. Trūkažolių šeimai priklauso cikorijos, radicchio salotos ir garbanotoji trūkažolė.
Trūkažolė tinka į porą su:
šonine,
kumpiu,
mėlynuoju sūriu,
riešutais, česnaku,
rėžiukais,
alyvuogių aliejumi.
Apverstas trūkažolių pyragas
Neabejokite, salotos tinkamos ne tik prie mėsos, jos gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, o šiuo atveju – netgi ir pyragu. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Per tą laiką pasiruoškite cikorijas. Keptuvėje užvirkite vandenį, pasūdykite. Per pusę perpjaukite citriną, išspauskite jos sultis į verdantį vandenį, ten pat sudėkite ir citrinos puseles. Dėkite 5 išilgai perpjautas cikorijas ir virkite 2–3 minutes. Išgriebkite cikorijas ir dėkite į dubenį su lediniu vandeniu. Perkoškite per kiaurasamtį ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų drėgmės likučius. Tuo metu keptuvėje ištirpdykite gabaliuką sviesto ir du arbatinius šaukštelius rudojo cukraus. Kaitinkite 4–5 minutes, kol cukrus karamelizuosis. Išjunkite ugnį. Cikorijas į keptuvę dėkite perpjauta puse į apačią. Ant miltais pabarstyto paviršiaus išvyniokite sviestinę sluoksniuotą tešlą. Išpjaukite tokią formą, kuri tiks Jūsų keptuvei. Ant cikorijų pabarstykite stiltono – angliško mėlynojo pelėsinio sūrio. Tuomet uždėkite paruoštą tešlą, su mentele tešlos galus paspauskite link dugno, kad sukurtumėte pyrago šonus. Kepkite 25–30 minučių, kol tešlos pagrindas taps tamsaus aukso spalvos. Prieš versdami į lėkštę, leiskite 5 minutes pyragui pailsėti. Patiekite su salotomis ir graikiniais riešutais.
Įdarytos trūkažolės
Iš pradžių salotas apkepinkite karštoje keptuvėje, tada atvėsinkite. Perpjaukite išilgai ir išimkite centre esantį branduolį, jei reikia, dar kelis vidinius lapus. Taip paruošite vietą įdarui, kuris jau priklauso nuo Jūsų fantazijos. Sumaišykite kapotą kumpį su kiaušinio plakinyje apvoliotais baltos duonos trupiniais, tarkuotu sūriu ir apkepkite orkaitėje, kol įdaras pradės burbuliuoti. Arba įdarykite muskatu pagardinta bulvių koše su grietinėle ir sviestu arba mėlynuoju sūriu. Kepkite, kol bulvių košė įgaus auksinę spalvą.
Troškintos trūkažolės
Iš pradžių apkepkite trūkažoles su sviestu, trupučiu druskos ir baltaisiais pipirais. Jos turi įgauti šviesiai rudą spalvą. Tuomet įpilkite truputį vandens, sultinio arba baltojo vyno. Uždenkite dangčiu ir troškinkite, kol suminkštės. Jei reikia, įpilkite dar skysčių. Įdėkite žiupsnelį cukraus. Vyną galite pakeisti citrinos sultimis. Vienai nesmulkintai salotai išsitroškinti prireiks 15–20 min., perpjautai per pusę – 12 min., o sukapotoms į mažesnius gabaliukus užteks 3–5 min.
Trūkažolės itališkai
Nuplaukite 500 g garbanotųjų trūkažolių, per pusę perpjaukite jų lapus. Dėkite į verdantį nesūdytą vandenį ir palaikykite, kol truputį suminkštės. Nepervirkite. Išėmę gerai nusausinkite. Tuomet į keptuvę pilkite alyvuogių aliejaus, įmeskite skiltelę kapoto česnako. Tada dėkite apvirtas trūkažoles, truputį druskos ir aitriosios paprikos dribsnių. Švelniai maišydami kaitinkite 1–2 minutes ant vidutinės ugnies. Patiekite nedelsdami. Jei mėgstate, galite apšlakstyti citrinos sultimis.
Skanaus.