Tenka pripažinti, kad paskutinį kartą valgykloje pietavome dar mokyklos laikais. Net ir tada pastebėdavome eilėje sąžiningai stovinčius vyresnio amžiaus žmones. O kaip visos kitos valgyklos, kurios yra sutvertos netgi ne tam, kad patenkintų mokyklinukų poreikius? Uždavę sau šį klausimą, pažėrėme visą jų laviną: ar galima sočiai pavalgyti valgyklose? kur jos slepiasi? ar mokėsime tiek, kiek kadaise mokėdavome litais?
Pradėjome savo odisėją po Vilniaus valgyklas, aplankydamos viešojo maitinimo įstaigas, kurioms suteikti dviejų specialybių pavadinimai – „Montuotojas“ ir „Chemikai“.
„Montuotojo“ valgykla (Naugarduko g. 34, Vilnius)
Kylant Naugarduko g. jau matėme vienodomis pietų dėžutėmis nešinų žmonių minią. Ir jeigu iš pradžių juokėmės, kad visi jie jau tikriausiai apsilankę „Montuotojo“ valgykloje, kuo toliau, tuo labiau supratome, kad ši tiesa virsta vynu. Paradinį įėjimą pralenkėme ir sekėme rodykle, rodančia, kad savo alkį malšinsime jau už kampo. Abejones, kad durys, menančios avarinį išėjimą, veda į valgyklą, išblaškė išeinantys pietautojai, šūktelėję, kad: „Čia čia! Juk sekate paskui kvapą.“
Naujokėmis šioje valgykloje pasijaučiame gana greitai. Eilė čia nesibaigia, juda greitai ir visi pietautojai jau žino, ko nori. 12 val. iš meniu sąrašo jau išbrauktas 11 Nr. pažymėtas aštrus bulvių troškinys su mėsa.
Vidinė tvarka: užsisakote maistą, už jį susimokate ir nueinate prie staliuko (atrodo, kad visi jie užimti, bet vietos vis atsiranda). Pietūs ras kelią pas jus – moteris, kurios nematėte ir kuri tikrai nematė jūsų, atneš jūsų lėkštes. Kartais ji klausiamai taria patiekalo pavadinimą, bet daugiausia atvejų įtarėme, kad ji jau žino, kokie žmonės ką pasirenka pietums. Valgydamos jaučiamės it pietaudamos kažkieno svetainėje su daug nepažįstamų žmonių. Šis jausmas kėlė jaudulį ir šventinę nuotaiką.
Meniu: keli silkės užkandžiai, penkios sriubos, 26 antrų patiekalų variantai.
Visa pietų kaina: iš pradžių skaičiavome, ar turime pakankamai grynųjų, o sumokėjome viso labo 1,70 Eur.
Pusė charčio sriubos porcijos. Kaina – 0,55 Eur (Valerijos Stonytės nuotr.)
Pusė balandėlių porcijos. Kaina – 1,20 Eur (Valerijos Stonytės nuotr.)
Valgykla „Chemikai“ (Goštauto g. 9, Vilnius)
Ieškodamos vietos, kur suvalgysime antrąją savo pietų pusę, supratome, kad valgyklos nėra lengvai randami objektai. „Chemikai“ neturi iškabos ir yra įsikūrę žemutiniame Chemijos instituto aukšte, todėl čia aplink pastatą sekame ne kvapu, o indų keliamu tarškesiu.
Apsilankiusios 13 val. eilėje nesistumdome ir valgome erdvioje ir tvarkingoje valgyklos salėje. Tokią valandą jau suvalgyti visi bulviniai blynai – ir su varškės, ir su spirgučių padažu.
Vidinė tvarka: užsisakote maistą, jis tuoj pat jums yra paduodamas valgyklos darbuotojų, nešdami padėklą susimokate prie kasos. Mus dar labiau žavi rinktiniai vintažiniai indai.
Meniu: devyni šalti užkandžiai, vienuolika salotų ir mišrainių, penkios sriubos, 17 antrų patiekalų variantų.
Visa pietų kaina: 2,10 Eur (mokama tik grynais)
Pusė Sibiro barščių porcijos. Kaina – 0,50 Eur (Valerijos Stonytės nuotr.)
Pusė vištienos pjausniukų porcijos. Kaina – 1,60 Eur (Valerijos Stonytės nuotr.)