Ruduo kvepia rudeniu ir ką tik iš orkaitės ištrauktais obuolių pyragais. Jais kvepia kone visos kepyklėlės ir pietų pertraukos jaukiuose miesto kavinukėse bei restoranuose. Gal jau net turite savo mėgstamiausią obuolių pyragą mieste?
O mes pasmalsavome, kokius obuolių pyragus garsieji virtuvės šefai kepa namuose sau ir artimiausiems žmonėms. Paslaptimis ir receptais, kuriuos iki šiol žinojo tik jų namų orkaitės, sutiko pasidalinti geriausių restoranų Lietuvoje, „Monai” ir „MOMO grill“, įkūrėjęs ir vyriausias šefas Vytautas Samavičius, daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų laureatė ir nugalėtoja, buvusi garsiausių Lietuvos restoranų virtuvės šefė, kulinarinių knygų bendraautorė Honorata Lyndo ir gurmanas, keliautojas, knygų bei kulinarinių laidų autorius Alfas Ivanauskas.
Obuolių pyrago sluoksniuotas desertas pagal Vytautą Samavičių
Kai norisi ir greitai, ir tobulai, ir netikėtai. Kepti obuoliai, vaniliniai sausainiai ir čiobrelio šakelė - šių ir dar kelių ingredientų pakanka tobulo skonio šaukštu kabinamam sluoksniuotam desertui sukurti.
Pyragui pagaminti reikia:
2 obuolių
Žiupsnelio druskos
1 čiobrelio šakelės
30 g alyvuogių aliejaus
30 g migdolų riešutų
100 ml užvirinto ir atvėsinto vandens
20 g cukraus
30 g sausainių trupinių (galima naudoti bet kokius vanilinius sausainius)
1. Obuolius nuplaukite, nulupkite. Pabarstykite druska, čiobreliu ir užpilkite aliejumi, įsukite kiekvieną obuolį į foliją atskirai ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 10 min.
2. Keptus obuolius su šaukštu nugramdykite nuo folijos.
3. Migdolus užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1 val. Išbrinkus riešutams, juos užpilkite virintu vandeniu su cukrumi ir sutrinkite trintuvu, tada perkoškite per sietą.
4. Į apvalią formelę dėkite obuolius, berkite sausainių trupinius ir taip sluoksniuokite. Viską apliekite riešutų pienu ir puoškite obuolių griežinėliais.
5. Pyragą valgykite su šaukštu.
Honoratos Lyndo obuolių pyrago interpretacija
Honorata Lyndo visada stebina kulinarinės klasikos interpretacijomis. Šis kartas - ne išimtis. Karamelizuotų obuolių ir trupini7 sluoksniuotis, patiektas ledainėse su ledais, rizikuoja tapti ir jūsų šeimos favoritu.
Obuolių pyragui pagal Honoratą iškepti reikia:
Obuoliams:
2–3 rūgštesnių obuolių
3 šaukštų cukraus
1 vanilės ankšties
2 šaukštų sviesto
Šlakelio konjako ar brendžio
Trupiniams:
50 g rudojo cukraus
40 g kvietinių miltų
50 g migdolų miltų
50 g sviesto
1 apelsino žievelės
Patiekimui:
200 g vanilinių ledų
1. Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite riekelėmis.
2. Į keptuvę suberkite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol gausite gražią rudą spalvą. Dėkite vanilės ankštį, sviestą, kai jis susijungs su cukrumi, išdėliokite obuolius ir karamelizuokite iš visų pusių. Supilkite brendį ir viską išmaišykite.
3. Visus trupiniams skirtus ingredientus suberkite į smulkintuvą ir susmulkinkite. 4. Dėkite trupinius į skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite 160 °C temperatūroje apie 15 min. Karts nuo karto pamaišykite.
5. Geriausia patiekti ledainėje. Dėkite karamelizuotus obuolius, trupinius ir ledus.
Kreminis obuolių pyragas su grūdėta varške pagal Alfą
Alfo namų favoritas ypatingas tuo, kad yra labai kreminės konsistencijos, ypač raminamai veikiantis tuos, kurie jaudinasi, kad valgydami pyragus suvalgo daug tešlos. Šiame pyrage tešlos net nesijaučia!
Pyragui pagaminti reikia:
Tešlai:
1 kg rūgščių obuolių
Citrinos sulčių (obuoliams apšlakstyti)
100 g miltų
1½ šaukštelio kepimo miltelių
100 g cukraus
3 kiaušinių
1 šaukšto vanilinio cukraus
50 ml aliejaus
100 ml kokosų pieno
400 g grūdėtos varškės
Užpilui:
100 g cukraus
2 kiaušinių
100 g tirpinto sviesto
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temp. 24 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Obuolius nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Apšlakstykite citrinos sultimis, palikite kelioms minutėms, po to nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suberkite į formą.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų, kitame išplakite kiaušinius, vanilinį cukrų, aliejų ir kokosų pieną. Grūdėtą varškę perplaukite vandeniu, tada gerai nusausinkite. Miltų, kiaušinių mases ir varškę sumaišykite kartu, supilkite į formą. Lengvai pakratykite.
4. Kepkite apie 30 min., kol paviršius pagels. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite užpilui skirtus produktus ir gauta mase apipilkite pyragą. Kepkite dar 20 min.
Pyragams ir desertams serviruoti šefai rinkosi „iittala" kolekcijų indus.
Skanaus!