Laikantis labai senų Kūčių vakarienės papročių, reikėtų gerbti ugnį. O tai reiškia, nevarginti jos maisto gaminimu. Tai veda prie to, kad ant stalo neturėtų būti ugnies liesto maisto: nei virto, nei kepto. Šis silkės receptas kaip tik toks, jeigu duonos trupinius pasiruošite iš anksto.
Silkei su pomidorais ir juodos duonos trupiniais pagaminti reikia:
2 silkių filė
4 nedidelių slyvinių pomidorų
½ mėlyno svogūno
2 šaukštų grietinės
1 riekės juodos duonos
sultenių ar kitokių salotų lapų papuošti
1. Duoną sutrinkite į trupinius (galite rankiniu smulkintuvu), supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir dėkite į 160 °C orkaitę, kad išdžiūtų (10–15 minučių). Atvėsinkite.
2. Pomidorus perpjaukite pusiau, išskobkite vidų. Į juos įdėkite grietinės, pagardinkite pipirais ir užbarstykite duonos trupiniais.
3. Į pasirinktus indus sudėliokite smulkintą silkę, svogūno žiedus ir pomidorus.
4. Papuoškite salotų lapeliais.
*Grietinę galite pakeisti grūdėta varške.
Skanaus!