Jei ieškote paties geriausio argumento, kodėl verta vartoti šaltalankius, prisiminkite kosmonautus: į jų racioną šaltalankių sultys įtraukiamos beveik visada, nes padeda palaikyti atsparumą stresui. Be vitamino C, šiose uogose gausu vitaminų E, K, P ir B grupės vitaminų bei provitamino A, geležies, boro, mangano. Jos mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina skrandžio ir žarnyno veiklą, silpnina neigiamą antibiotikų poveikį. Rekomenduojamos profesionaliems sportininkams, intensyvia veikla užsiimantiems žmonėms ir senjorams.
Smulkutės šaltalankio uogos yra vidutiniškai 3–6 mm skersmens, aplipusios smulkiais rudais žvyneliais, o jų šakeles saugo 4–5 cm ilgio spygliai. Šiame puslapyje matomas uogų derlius svėrė 475 g.
Rūgščios šaltalankių sultys beveik niekada negeriamos grynos – dažniausiai jos skiedžiamos vandeniu su medumi, obuolių ar vynuogių sultimis. Medumi gardintas šviežias uogas galima valgyti ir visus metus arba sutrinti su cukrumi santykiu 1:1 ir laikyti šaldiklyje. Uogų ir cukraus tyrę galite naudoti ir ruošdami arbatą. O gal susiviliosite su ja patiekti putojantį vyną? Tokiu atveju prieš pildami į vyną dar perkoškite tyrę per sietelį.
Šaltalankių granita gali tapti puikia atgaiva po užkandžių: užšaldykite ją sumaišę šviežias sultis, vandenį ir cukrų.
Nevirtas šaltalankių džemas gali tapti pagirtinai sveiku košių, dribsnių, varškės ar jogurto pagardu: kubeliais pjaustytus obuolius ir uogas apvirkite 15 min., tada maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės ir pagardinkite medumi arba agavų sirupu bei cukrumi.
Įvairiai galima panaudoti ir pikantišką šaltalankių medų: sumaišykite šaltalankių sultis su medumi ir po šaukštą šio mišinio suvalgykite kas rytą prieš pusryčius – tai yra vienas geriausių būdų stiprinti imunitetą šaltuoju metų laiku. Be to, toks medaus mišinys gali tapti įdomiu pyragų pagardu ar gaminant užkandukus: išmėginkite brusketas su rikota, apšlakstytas šaltalankių medumi, arba maišykite tokį medų su grietine ir patiekite su šviežiais vaisiais (bananais, obuoliais, kriaušėmis, įvairiais citrusiniais vaisiais ir t. t.).
Dėl savo rūgštumo šaltalankiai yra geras marinatas mėsai, žuviai ar krevetėms – sutrinkite uogas su išspaustomis česnakų skiltelėmis, baltuoju vynu, ruduoju cukrumi ir alyvuogių aliejumi ir marinuokite maišeliuose suklijuojamu viršumi arba maistine plėvele uždengtame inde.
Trintų uogų rūgštumą galite pritaikyti daugybėje desertų. Tokia tyre galite gardinti plaktą grietinėlę, įmaišyti jos į saldžius sūrio pyragus ar tortus, keksiukus ar keksus. O jei norite ne saldaus užkandžio, galite šaltalankių tyrės įmaišyti net į avokadų gvakamolę.
Šaltalankių aliejus ypač naudingas kaip kosmetikos ir medicinos priemonė: jame daug riebalų rūgščių, vitamino E ir provitamino A. Tepkite šiuo aliejumi žaizdas ir nudegimus, lašinkite į nosį (po du lašus tris kartus per dieną) norėdami greičiau įveikti slogą arba naudokite inhaliacijoms. Jei vartojate šaltalankių aliejų kaip maisto papildą, 1–3 kartus per dieną išgerkite po vieną jo šaukštelį prieš valgį.