Kelionių guru Rimvydas Širvinskas-Makalius pasakoja apie gurmaniškus atradimus kelionėse. Ką iš tiesų valgo amerikiečiai? Kokią naują virtuvę jis pamilo? Kas nutiko, kai pirmąkart paragavo juodos spalvos ledų? Ir kuriose šalyje galima valgyti maistą gatvėje, o kur verčiau susilaikyti.
Dovilės Jakštaitės nuotr.
Kuriai virtuvei negali atsispirti?
Pastaruoju metu pamėgau Tailando virtuvę, todėl valgau arba tailandietiškuose restoranuose, arba užsisakau tajų patiekalų į namus. Viena iš paskutinių kelionių į ten viską apvertė aukštyn kojom. Išties nesvarbu, ką valgai, nes viskas yra skanu. Nesu išrankus maistui, tačiau netgi išrankūs valgytojai pamilsta tajų patiekalus.
Ar Vilniuje randi tinkamai paruošto tailandietiško maisto?
Taip, įprastai maisto užsisakau iš „Va Thai Tau“. Šią savaitę praktiškai kasdien maistą iš ten ir vežuosi. Darbo reikalais dažnai lankausi Varšuvoje, o ten visai šalia mano viešbučio yra Azijos virtuvės restoranas, kuriame yra pats skaniausias „Pad Thai“, t. y. ryžių makaronų patiekalas su vištiena arba krevetėm. Ten jis netgi skanesnis nei Tailande.
Tai į Tailandą skristum dėl maisto?
Taip, tikrai taip. Daugelis yra nusistatę prieš Tailandą, nes susiformavo toks įvaizdis, kad ten valgomos tik kirmėlės, žiogai, troškintos lervos ir pan. Tačiau Tailando virtuvę aš apibūdinčiau kitaip. Tai yra gatvės virtuvė: tarp lekiančių žmonių gatvėje gausi skanios sriubos į plastikinį maišelį, kurią skaniai sušveisi grįžęs į viešbutį arba čia pat gatvėje. Tikriausiai paprašysi įpilti dar. Ten patiekalai yra labai pigūs. Galima bandyti rizikuoti ir užsisakinėti gatvės maistą. Kai kuriose šalyse man tai nepavyko, pavyzdžiui, Indijoje ir Balyje, nes apsinuodijau. Todėl šiek tiek baimės tam tikrose šalyse turiu.
Kuri šalis, tavo manymu, dabar demonstruoja gastronomines madas? Kas dabar madinga?
Po paskutinės kelionės į JAV susižavėjau Kalifornija. Daugelis įsivaizduoja, kad Amerikoje visi valgo mėsainius ir kitokį nesveiką maistą. Tačiau Kalifornija yra visiškai atvirkštinis variantas. Dabar ten siaučia sveiko, bet greitai pagaminamo maisto mada. Manau, kad ši mada gali atkeliauti ir į Lietuvą. Kalifornijos valstijoje mane sužavėjo virtuvių įvairovė – viso pasaulio miksas.
Ką įdomiausio esi ragavęs pastaruoju metu?
Įdomiausias maistas man siejasi su keisčiausiu. Valgiau juodus ledus JAV ir Tailande, kai jie dar nebuvo atkeliavę iki Lietuvos. Neįtikėtinai keista, nes man juodos spalvos maistas neatrodo patraukliai, tačiau paragavus nuomonė visiškai pasikeitė. Dabar, kaip ir daugeliui, man svarbu, kad maistas gražiai atrodytų.
Jei darytum savo mėgstamiausių pasaulio patiekalų sąrašą, kokie patiekalai jame atsidurtų?
Būtinai „Pad Thai“. Jis yra labai paprastas, ten nieko ypatingo nėra, greitai paruošiamas. Pats taip skaniai, kaip tajai pagamina, neparuoščiau. Taip pat turbūt įtraukčiau kokį patiekalą iš japoniškos virtuvės – sušį, sašimį ar ką nors iš žalios žuvies, nes visi jie man labai patinka. Įrašyčiau Maldyvų virtuvę. Maldyvai yra vargšė šalis, nes neturi daugelio produktų, todėl importuoja. Tačiau mane labai sužavėjo tradiciniai maldyvietiški pusryčiai – blynelis, į kurį reikia įsidėti kepintų kokosų drožlių, tuno ir svogūnų. Skamba labai keistai, bet skonis fantastiškas! Jį gali susisukti arba dažyti į svogūnų masę. Labai skanu!
Kokį desertą įtrauktum į šį sąrašą?
Desertų mėgėjas aš esu labai didelis, todėl visuomet užsisakau desertą, net jei ir nebetelpa (šypsosi). Toli važiuoti nereikia – Lietuvoje naujame restorane „Memory“ valgiau gana keistą desertą, kuris man patiko. Tai buvo ledai, pyragas, šokolado užpilas ir, įdomiausia, šoninė.
Ar sąraše atsirastų vietos kokiam ypatingam gėrimui?
Pastaruoju metu labai aktyviai keliavau po Lietuvą. Neseniai buvau nuvažiavęs į midaus gamyklą. Visąlaik galvojau, kad midus yra senolių gėrimas, be to, beprotiškai stiprus. Iš tikrųjų, jis yra tik 12–14 laipsnių stiprumo. Nuostabaus skonio gėrimas! Dabar jo visuomet turiu šaldytuve – tikrai niekada nebūčiau pagalvojęs.