Specialių apdovanojimų metu Pirklių klube šįvakar įvyko projekto „30 geriausių restoranų“ atomazga ir paskelbti penki geriausi Lietuvos restoranai. Kaip rašoma pranešime spaudai, pirmoji vieta antrus metus iš eilės atiteko šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranui „Džiaugsmas“.
„Jeigu pernai įvertinimas buvo gana netikėtas, tai šiemet jaučiuosi tvirtai tame, ką darau. Jei dabar būtume pirmi, patikėčiau“, – dar iki apdovanojimų nežinodamas apie aukščiausią įvertinimą kalbėjo šefas Martynas Praškevičius.
Antroji vieta atiteko dar tik nepilnus metus veikiančiam irgi vietinę virtuvę reprezentuojančiam restoranui „Nineteen18“, kurio šefas talentingasis Matas Paulinas prieš du metus pelnė trečiąją vietą su kitu Kauno restoranu, kuris tais metais irgi veikė net nepilną pusmetį.
Restoranas „Džiaugsmas“. Gedimino Gražio nuotr.
Šių metų tendencijos džiugina
„30 geriausių restoranų“ rezultatai šiemet byloja apie atsirandantį stabilumą ir kelių reikšmingą naujų vardų debiutą rinkoje. Netgi keturi pirmojo dešimtuko restoranai išliko tose pačiose vietose: jau minėtasis „Džiaugsmas“ (1 vieta), šefo Deivydo Praspaliausko „Amandus“ (7 vieta), šefo Egidijaus Lapinsko ir someljė Armino Darasevičiaus „Dine“ (8 vieta) ir indų kilmės Gasparo Fernandeso „Gaspar’s“ (10 vieta).
„Ne tik dėl šio ketverto, bet apskritai pastebime atsirandantį stabilumą restoranų rinkoje, o tai reiškia besiformuojančią brandą“, – džiaugėsi žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė ir projekto Tarybos narė Rasa Ščeponienė.
„Džiaugiuosi, kad daugumos šių metų trisdešimtuko restoranų koncepciją galima būtų įvardinti vienu sakiniu ir ji būtų išskirtinė tik tam konkrečiam restoranui“, – pastebi Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Taip pat pagal šių metu rezultatus vis labiau akivaizdu, kad geriausiai sekasi tiems, kurie savo identitetą kuria nesiblaškydami: „Prie to prisideda ir restorane nuolat dirbantis šefas, dažnu atveju jis pats ir yra restorano šeimininkas“, – teigia L. Petrukaitis.
Ir toliau siekiant aukščiausių įvertinimų restoranams svarbus tvarumo principų laikymasis, vietinių ir sezoninių produktų naudojimas. Pastebima, kad restoranui išlikti aktualiam nesilaikant šių principų darosi vis sunkiau. Taip pat akivaizdu, kad Lietuvos restoranai kaip niekad stipriai imasi „new nordic“ ir „baltic cuisine“ identiteto paieškų ir formavimo.
2019 m. reitinge nebeliko 6 restoranų
Nors pokyčiai tope vyksta ir šiemet, tačiau jie yra mažesni nei tris praėjusius šio projekto metus. Iš pernai metų sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Tačiau atsirado lygiai tiek pat naujų vardų.
Iš jų – 4 visiškai nauji: Vilniuje duris atvėrę „Nineteen18“ir „14Horses“, Palangoje –„Vila Komoda“ ir Šiauliuose –„Avenue Brasserie“. Taip pat 2 restoranai sugrįžo į topą: Kauno „Dia“ ir Vilniaus „Stebuklai“.
Dešinėje – restorano „Džiaugsmas“ šefas Martynas Praškevičius. Gedimino Gražio nuotr.
Specialių prizų laimėtojai
Be renkamo geriausiųjų trisdešimtuko šiemet Gero maisto akademija nusprendė sukurti kelias ypatingas nominacijas, kurios plačiau įvertintų maisto kultūros kūrėjus Lietuvoje.
Taigi, apdovanojimų metu pirmą kartą buvo įteiktas įvertinimas už nuopelnus Lietuvos gastronomijai. Jis atiteko Romualdui Zakarevičiui. Ši įkvepianti asmenybė jau daugiau nei 30 metų vadovauja seniausiai, nuo 1987 m., Lietuvoje veikiančiam privačiam restoranui „Stikliai“.
Antrasis apdovanojimas atiteko maitinimo įstaigai, kuri nepatenka į restorano apibrėžimą, tačiau per pastaruosius metus stipriai prisidėjo prie Lietuvos gastonomijos įvairovės. Šį įvertinimas buvo skirtas „Gourmet Panorama“. Tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė Baltijos šalyse gurmaniško maisto erdvė, esanti prekybos centre.
Galiausiai šiemet buvo išpildyta ir ilgai laukta „žmonių pasirinkimo“ nominacija. Daugiausia skaitytojų palaikymo internetinio balsavimo metu atiteko Palangos restoranui „4“.
„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2019 m. pilnas sąrašas:
„Džiaugsmas“ (Vilnius)
„Nineteen18“ (Vilnius)
„Monai“ (Klaipėda)
„Sweet Root“ (Vilnius)
„Vila Komoda“ (Palanga)
„Šturmų švyturys“ (Ventės ragas ir Vilnius)
„Amandus“ (Vilnius)
„Dine“ (Vilnius)
„Ertlio namas“ (Vilnius)
„Gaspar’s“ (Vilnius)
„Somm“ (Vilnius)
„Dia“ (Kaunas)
„St. Germain“ (Vilnius)
„Stikliai“ (Vilnius)
„Momo Grill“ (Klaipėda ir Kaunas)
„Nüman“ (Kaunas)
„Monte Pacis“ (Kaunas)
„MEAT“ (Vilnius ir Nida)
„Da Antonio“ (Vilnius)
„Apvalaus stalo klubas“ (Trakai)
„Sofa de Pancho“ (Vilnius ir Nida)
„Stebuklai“ (Vilnius)
„Selfish“ (Vilnius)
„Böff“ (Vilnius)
„14Horses“ (Vilnius)
„Telegrafas“ (Vilnius)
„La Esperanza“ (Trakai)
„Avenue Brasserie“ (Šiauliai)
„Restaurant Palanga“ (Palanga)
„Uoksas“ (Kaunas).