Gurmanų tėvynė Prancūzija po truputį praranda aukštumas gastronomijos srityje, tačiau nė viena šalis iki šiol negali lygintis su jos senomis desertų gaminimo tradicijomis ir reputacija. Pasaulyje paplitęs elegantiškos ir lieknos prancūzės, skanaujančios papuošalą primenantį prabangų pyragaitį, įvaizdis atitinka tikrovę.
Prieš gerą dešimtmetį garsiojo Pierre’o Hermé sukelta saldaus maisto banga Paryžių pavertė pasauline aukštosios konditerijos sostine, kurioje savo parduotuvėles atidarė visi talentingiausi saldumynų meistrai: Christophe Adam, Yann Couvreur, Christophe Michalak, Cédric Grolet... Šioje gyvoje kūrybinėje atmosferoje smagurių džiaugsmui kiekvienas bando sukurti kuo gražesnį, subtilesnį, originalesnį konditerinio meno šedevrą. Gurmaniškos varžybos, į kurias įsitraukia ir prabangūs viešbučiai, restoranai, didžiosios universalinės parduotuvės, ypač jaučiamos kalėdiniu laikotarpiu. Azartą sukelia ikoniškas prancūziško šventinio stalo gardumynas – tradicinė Bûche de Noël – „Kalėdinė malka“.
„Kalėdinės malkos“ legenda
Ši Prancūzijos kulinarinė tradicija, kaip ir pačios Kalėdos, kilo iš archajiškiausių pagonių apeigų – visoje Europoje plačiai žinomo žiemos saulėgrįžos šventimo. Jo metu kelias dienas būdavo deginamas didelis medžio rąstas. Su laiku jį pakeitė židinyje smilkstanti malka. Šis labai senas paprotys galutinai išnyko tik maždaug šeštajame dešimtmetyje, išplitus elektros naudojimui. Daugumoje šalių šį paprotį pratęsė plevenančios žvakių liepsnelės, bet gurmanams prancūzams to neužteko. Jie sugalvojo dar ir gardų simbolį – medžio kamieną primenantį vyniotinį, kuriam buvo perduotas pavadinimas „Kalėdinė malka“.
Jei pagal tradicinį receptą trapus, minkštas biskvitas yra pertepamas sviestiniu kremu ir susukamas, mūsų laikais atsirado daug lengvesnių, įdomesnių ir subtilesnių jo versijų. Vis tik esmė nepasikeitė – kad ir kokio skonio, tekstūros, spalvos, formos jie bebūtų (pasirinkimas tikrai didelis), šie šventiniai konditerijos šedevrai tiek suaugusiuosius, tiek vaikus iš karto nukelia į magišką Kalėdų pasaulį. Emocingi, dažnai nostalgiški nuostabių akimirkų atsiminimai tarsi apvienija visus talentingus konditerius, kiekvienų metų pabaigoje siūlančius gurmaniškas asmeninių svajų interpretacijas. Jų vaizduotė neturi jokių apribojimų, žadina kūrybingumą, leidžia laisvai išreikšti kiekvieno savitą braižą. Dabar smaguriai trumpo „Kalėdinės malkos“ periodo naujovių laukia kaip aukštosios mados kolekcijos. Juk jie dažnai yra nepakartojami, valgomi meno kūriniai (jų kaina taip pat), pirmiausiai ragaujami žvilgsniu.
Visą straipsnį su daugiau aukštosios konditerijos šedevrų nuotraukų ir dar daugiau šventinę nuotaiką kuriančių straipsnių rasite naujausiame AŠ IKONA žurnalo numeryje.
Pavartykite pirmieji šventės laukimo pilną žurnalą:
https://issuu.com/rimaaukstuolyte/docs/pages_from_asikona_nr18_issuu