Pilnas ir spalvotas užkandžių dubuo – ne naujokas kulinarijos pasaulyje, tačiau unikalus tuo, kad jo populiarumo reitingas laikui bėgant nė kiek nekrenta.
Budos dubenėlis – tai veikiau koncepcija, o ne nusistovėjusi patiekalo receptūra, t. y. svarbiausia yra „kaip“ o ne „kas“. Pageidautina, kad tai būtų vegetariškas patiekalas, bet pasitaiko ir nevegetariškų jo variantų: su jūrų gėrybėmis, mėsa, sūriu.
Kulinarinis šio patiekalo apibrėžimas galėtų būti toks: tai yra apvalus dubenėlis, pilnas gardaus ir sveiko maisto, pageidautina labai spalvingo, kuriame yra sudėtinių angliavandenių, baltymų ir visokiausių malonių bei naudingų mikro bei makro elementų.
Budos dubenėlyje turi būti ir žalių, ir termiškai apdorotų ingredientų. Ir, žinoma, gardaus padažo. Budos dubenėlis – malonumas ne tik pilvui, bet ir akims, nes ingredientai labai spalvingi, estetiškai ir akiai maloniai sudėlioti.
Budos dubenėlis turi ir tam tikras valgymo taisykles: jam reikia skirti laiko, paimti Budos dubenėlį į rankas, abiem rankomis jį apgaubiant, pasigrožėti ir tik tada viską sumaišyti. Neleisti pašalinėms mintims jūsų užvaldyti ir tik tada suvalgyti.
Žingsnis po žingsnio
Parenkamas malonus akiai nemažas dubenėlis. Dedami žalumynai – žalias pagrindas.
Tikrasis sotusis pagrindas – gali būti įvairūs ankštiniai, kruopos.
Šiek tiek daržovių.
Baltymų sluoksnis. Šiame etape žmonės skiriasi – vieni eina prie veganų, kiti – prie visavalgių. Veganai renkasi tofu, visavalgiai gali pasimėgauti ir baltąja mėsa, žuvimi arba sūriu. Sėklos ir riešutai tikrai reikalingi.
Paskutinis potėpis – padažas.
Budos dubenėlio Ingredientų ir padažų įvairovė yra nesuskaičiuojama. Išbandykite šiuos receptus:
1. Lęšiai, pomidorai, paprikos, lapinių kopūstų traškučiai, sezamai, kepti grybai.
2. Salotos, ankštinių mišinys, cukinijos, lazdynų riešutai, daigai, humusas, alyvuogės.
3. Špinatai, lęšiai, pomidorai, paprikos, svogūnų laiškai, avokadas, jogurtinis padažas, krevetės.
Padažas Nr. 1
1 valgomojo („šalotinio“) svogūno
1 šaukštelio kokosų aliejaus
1 šaukštelio tarkuoto imbiero
50 g „tahini“ pastos
30 ml baltojo vyno acto
30 ml aliejaus
1 šaukšto medaus
Žiupsnelio ciberžolės
Žiupsnelio druskos
100 ml vandens
Supjaustykite svogūną, pakepinkite jį kokosų aliejuje, kol suminkštės. Sudėkite likusius ingredientus, užvirinkite ir sutrinkite viską trintuvu ilgu kotu.
Padažas Nr. 2
50 g parūkyto tofu
2 šaukštų sojų padažo
1 šaukšto „hoisin“ padažo
50 ml citrinų sulčių
1 šaukštelio medaus
Visus ingredientus sutrinkite trintuvu ilgu kotu.
Riešutų padažas
100 g anakardžių
1 skiltelės česnako
3–4 šakelių krapų
½ šaukštelio maltų kalendrų
Žiupsnelio druskos
Anakardžius prieš gamindami užmerkite vandenyje mažiausiai valandai. Po to skystį nupilkite, viską sutrinkite trintuvu ilgu kotu.
Skanaus!