Lengvas, švelnios struktūros egzotiškas patiekalų bendražygis, pirmą kartą paruoštas dar XIII a. paties sultono Saladino. Kaip teigia kai kurie maisto istorikai, sultono ruoštas humusas buvo gaminamas iš šaltos avinžirnių piurė su actu bei marinuotomis citrinomis, o skoniui atsiskleisti padėjo žolelės, prieskoniai ir aliejus.
Šiandien sotusis humusas yra itin mėgstamas sveikesnės mitybos šalininkų.
Tradiciškai humusas gaminamas iš trintų avinžirnių bei sezamų sėklų padažo „tahini“. Avinžirniuose gausu mineralų, B grupės vitaminų bei kitų medžiagų, tokių kaip kalcis, kalis, fosforas, magnis ir geležis. Jei nemėgstate avinžirnių ar esate jiems alergiški, kaip alternatyvą galite rinktis lęšius – baltymų bei geležies šaltinį.
Humusas gali būti valgomas kaip padažas kartu su pita, tortilijos traškučiais ar krekeriais, patiekiamas šalia falafelių, keptos vištienos, žuvies ar baklažano. Pomidorai, agurkai, kalendra, karamelizuoti svogūnai, alyvuogės ar paprika – pasitelkite fantaziją ir kiekvieną kartą patiekalui suteiksite naujų skonių bei spalvų.
Klasikinis humusas
Porcijų kiekis: 6–8
Gaminimo laikas: 5 min.
Reikia:
240 g konservuotų avinžirnių (1 maža skardinė)
1 skiltelės česnako
1 šaukšto „tahini“ pastos
½ šaukštelio maltos kalendros
½ šaukštelio aitriosios paprikos
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
½ citrinos sulčių
Žiupsnelio druskos
Gaminimo būdas (bendras visiems)
Sutrinkite visus produktus kartu. Jei reikia, tirštumui sureguliuoti naudokite arba virintą vandenį, arba, jei virėte ankštinius patys, vandenį, likusį nuo ankštinių virimo.
Klasikinis humusas turi būti glotnus.
Įvairesnių humuso receptų rasite ČIA
Sėkmės ir skanaus!