top of page

Maisto muziejai Europoje: nuo laukinių grybų iki itališkų ledų

Jei planuojate pasižvalgyti po Europą, šis gidas kaip tik jums! Argi galėtų būti geresnė kombinacija nei kelionės ir maistas? Nuo bulvyčių, sūrių, dešrelių iki gardžiausio šokolado ar ledų – sužinokite, kokiuose Europos kampeliuose ieškoti gardžiausias istorijas pasakojančių maisto muziejų.

Sūrių muziejus
Pixabay.com nuotr.

Tai vienintelis pasaulyje muziejus, skirtas gruzdintoms bulvytėms. Nors angliškas pavadinimas (angl. french fries) sufleruotų kitaip, belgai tikina, kad šį visame pasaulyje pamėgtą užkandį išrado būtent jie. Čia sužinosite tiek dalykų, kad jausitės tikras gruzdintų bulvyčių ekspertas. Nuo bulvių atsiradimo Pietų Amerikoje prieš 10 000 metų iki jų atgabenimo į Europą ir galiausiai iki gruzdintų bulvyčių išradimo. Po istorinės dalies, ekskursijos pabaigoje, turėsite progą pasimėgauti traškiomis gruzdintomis bulvytėmis.




Šokolado muziejus, Briugė, Belgija

Briugė turi gerų žinių ir šokolado mylėtojams. Šis miestas laikomas šokoladinių saldainių tėvyne ir Europos šokolado sostine, tad visai nenuostabu, kad jame galima rasti vieną stambiausių ir garsiausių Europoje – Šokolado muziejų „Choco Story“. 15-ąjį amžių menančiame pastate pasakojama kakavos ir šokolado istorija nuo Actekų laikų iki šių dienų. Be edukacinės veiklos lankytojai čia turi galimybę pamatyti šokolado gamybos demonstracijas, aplankyti dovanų parduotuvę ir paragauti jų dangiškų saldainių (angl. pralines).T


Olandijos sūrių muziejus, Alkmaras, Nyderlandai

Šis sūrių rojus įsikūręs visai šalia Alkmaro sūrių turgaus, kur tikri sūrio mylėtojai ras visko – nuo ementalio iki gaudos. Šiame muziejuje galima sužinoti apie sūrių gamybos subtilybes, pamatyti įvairius tam reikalingus įrankius, netrūksta ir interaktyvių ekspozicijų. Jei jūsų keliai nenuves į Alkmarą, verta prisiminti, kad sūrio muziejų galima rasti ir kitame Nyderlandų mieste, sostinėje Amsterdame.



Kvapniame prieskonių kambaryje lankytojai turi galimybę užuosti savo mėgstamiausius prieskonius, o interaktyvus žaidimas siūlo pamėginti sukurti savo dešrelių versiją. Šis patiekalas yra neatsiejamas nuo socialinio ir kultūrinio vokiečių identiteto. Per metus Vokietijoje tokių dešrelių suvartojama apie 800 milijonų porcijų, vien 70 iš jų suvalgoma Berlyne.



Norint užsukti į gardų muziejų, nebūtina keliauti labai toli, galima nuvykti ir pas kaimynus lenkus. Lenkiškai vadinamas Żywe Muzeum Piernika yra įsikūręs šiauriniame Lenkijos Torunės mieste, 16-ojo amžiaus meduolių gamyklos fabrike. Čia atvykę lankytojai kviečiami kepti meduolių pagal senovinius tradicinius receptus.


Gelato muziejus, Bolonija, Italija


Gelato yra itališki ledai, gaminami iš pieno produktų, taip pat gali būti gaminami ir iš šaldytų vaisių bei uogų. Atvykę į šį muziejų, atsidursite 1000 kvadratinių metrų šiam desertui dedikuotoje erdvėje. Sužinosite šių itališkų ledų atsiradimo istoriją, galėsite pamatyti istorinius originalius įrankius bei išlikusią įrangą, senas istorines nuotraukas, multimedijos prezentacijas. Žinoma, apsilankymą vainikuos šių desertų ragavimas.



Grybų muziejus, Saumuras, Prancūzija

Jei dievinate grybus ir planuojate kelionę į Prancūziją, į savo maršrutą įtraukite ir apsilankymą šiame muziejuje. Čia nustebins ne tik eksponatai, bet ir aplinka. Įvairiausius ir neįprasčiausius grybus išvysite tamsiuose urvų kampeliuose, o apžiūrėję turėsite galimybę ir paragauti!


Naujausi įrašai

bottom of page