Niekam nereikia aiškinti, kad plombyriniai ledai ar krembriulė yra desertai ir kad jais besimėgaudami tikrai suvartosime daug kalorijų, tuo pat metu į organizmą įmesdami cukraus bombą. Tačiau egzistuoja ir desertai-apsimetėliai, kurie, nors oficialiai ir nelaikomi saldumynais, iš tiesų savyje turi tiek pridėtinio cukraus, kad galėtų būti drąsiai priskiriami desertų kategorijai.
JOGURTAI Kad ir kiek dietologai kaltų į galvą, kad saldinti jogurtai yra cukraus bomba, apie šį produktą neretai vis dar mąstome kaip apie sveiką pasirinkimą, kurį visai saugu valgyti vakarais. Tačiau pakanka paimti į rankas bet kurį jogurtą ir peržvelgti jo etiketę, kad suprastume – cukraus saldintame jogurte yra tiek, kad jį verčiau vadinti jogurtu su cukrumi. Pavyzdžiui, 100 g populiaraus jogurto su mėlynėmis cukraus yra per 4 arbatinius šaukštelius. Dažniausiai 100 g jogurto vienam užkandžiui nepakanka, taigi, suvalgę 200 g, suvartosime jau beveik 8 arbatinius šaukštelius cukraus! Beje, saldų jogurtą pakeitę saldžiomis pasukomis ne ką sutaupysime, kalbant apie cukrų, mat 200 g pasukų su avietėmis tūno apie 7 arbatiniai šaukšteliai cukraus. Desertais galime laikyti ir kitus pieno produktus, pagardintus cukrumi, ypač saldžias varškes, saldumu vos šiek tiek nusileidžiančias ledams.
SALDŪS SŪRELIAI Kai pagalvojate, kad jau tuoj valgysite saldų sūrelį, nuotaika pakyla, tarsi pagalvojus apie šokoladą. Kodėl? Nes valgysite ne ką kitą, o saldumyną. Pavyzdžiui, varškės sūrelyje su mėlynėmis yra daugiau nei 4 arbatiniai šaukšteliai (14 g) cukraus. O jei rinksitės sūrelį, kuriame pagrindinis priedas – ne uogos, bet saldus uogienės įdaras, šokolado gabaliukai, cukraus kiekis viename mažyčiame produkte dar labiau išaugs.
„Twinkie” nuotr.
KAVOS SU PRIEDAIS Namuose gaminta kava skoniu neretai nusileidžia toms kavoms, kurias mums pagamina kavinėse ar degalinėse. Tačiau taip nutinka ne tik todėl, kad jas ruošia profesionalai. Į „valdiškas“ kavas, ypač jei užsisakome su tokiais priedais, kaip šokoladas, įvairiausi sirupai, keliauja begalė cukraus – toli gražu ne tik tas vienas šaukštelis, kurį įsiberiame į gėrimą dėl viso pikto. Dideliame puodelyje „Starbucks“ latės slepiasi 5 šaukšteliai cukraus, o ledinę „Starbucks“ kavą „frappuccino“ įvertinę ekspertai nustatė, kad didelės talpos ledinės kavos gėrimo puodelyje yra net 58 g cukraus – tai apie 15 arbatinių šaukštelių! Tokį gėrimą galima drąsiai laikyti desertu.
SULTYS IR GAZUOTI SALDŪS GĖRIMAI Ne kartą vaikštinėjant prekybos centre teko matyti, kaip mamos, maldydamos vaikų prašymus nupirkti kokį saldumyną, ištiesia jiems sulčių pakelį ir šie, siurbdami gardų skystį pro šiaudelį, kuriam laikui nurimsta. Taip, cukraus iš sulčių mažylis tikrai gaus mažiau nei iš šokoladuko, bet ir to kiekio bus gerokai per daug. Jei pažvelgsite kad ir į apelsinų sulčių lentyną, suvoksite, jog daugumos šių produktų sudėtyje cukraus koncentracija 250 ml – beveik tokia pati, kaip tokiame pat kiekyje kokakolos, t. y. kone 6 arbatiniai šaukšteliai. O juk neretai sultis mes renkamės prie valgymų, manydami, kad tai sveika. Kitas niuansas – išgerta nuodėmė psichologiškai atrodo kur kas mažesnė, nei suvalgyta. Taigi, mėgaukimės sultimis ar saldžiais vaisvandeniais saikingai arba verčiau rinkimės sultis iš daržovių, o dar geriau – spauskime jas patys ir gerkime kuo šviežesnes.
SALDINTI PUSRYČIŲ TRAŠKUČIAI Net nesaldinti pusryčių traškučiai, valgomi juos užpilant pienu, jau turi savyje gana didelę dozę (6–8 g vienoje 30 g produkto porcijoje) cukraus. Išanalizuokite virtuvės spintelėje besiilsinčių traškučių sudėtį ir tuo kuo puikiausiai tuo įsitikinsite. O jei perkate traškučius su saldžiais priedais, galima sakyti, perkate sausainius, kuriuos rytais užpilate pienu. Kai kurių saldintų pusryčių porcijoje galima aptikti kone 11–14 g cukrų.
Pabaigai svarbi informacija tiems, kurie mano, kad visur matydami pridėtinio cukraus šešėlį persistengiame. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) per dieną rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei 25 g (o tai yra 6 arbatiniai šaukšteliai) cukraus. Kiek kartų šiandien viršijote šią normą, galbūt net neprisilietę prie cukrinės?