Kiekvienas gali pasigaminti keptą dešrą namuose – reikės vos kelių paprastų ingredientų.
Naminei „Daktariškai“ dešrai pagaminti reikia:
500 g vištienos krūtinėlės (galima naudoti ir kiaulieną, kalakutieną ar pan.)
1 česnako skiltelės
1 stiklinės grietinėlės 36 % rieb.
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio KOTANYI juodųjų pipirų
2 kiaušinių baltymų
1 šaukšto krakmolo (jis reikalingas dešros „surišimui“)
2 šaukštų burokėlių sulčių (suteiks gražią spalvą)
½ stiklinės vandens ar mėgstamo sultinio (nebūtina, atsižvelgiant į konsistenciją)
1. Į trintuvą dėkite gabalėliais pjaustytą mėsą, česnaką, supilkite grietinėlę, berkite druskos ir viską
sutrinkite. Kuo daugiau sutrinsite masę, tuo dešra bus švelnesnė.
2. Dėkite kiaušinių baltymus ir trinkite toliau.
3. Berkite krakmolą, supilkite burokėlių sultis, pagardinkite KOTANYI juodaisiais pipirais ir viską sutrinkite.
4. Dėkite masę į pasirinktą formą. Galite rinktis duonos, keksiukų arba naudoti apvalkalus ir kimšti masę į juos.
5. Kepkite orkaitėje (ne karšto oro funkcijoje) 200 °C temperatūroje. Pirmas 10–15 min. Galite uždengti kepimo formą, kad dešra neapdžiūtų. Norint, kad dešra neperkeptų, geriausia kepti matuojant mėsos temperatūrą. Iškeptos dešros vidinė temperatūra turėtų būti 75 °C.
PATARIMAI
Virdami namuose dešrą, neišsigąskite, jeigu jos spalva bus nevientisa. Net burokėliai virdami keičia spalvą. Šiuo atveju kepant dešros viršus yra veikiamas aukščiausios temperatūros, todėl išorėje spalva kinta, dešra apskrunda, nes suyra vadinamieji betalainai, o viduryje rausva spalva išlieka. Jeigu pakeptumėte dar ilgiau, spalva susilygintų ir viduje. Jeigu šią dešrą virtumėte specialiame maišelyje, jos spalva būtų vientisa, kaip parduotuvėje.
Taip pat pastebėsite, kad termiškai apdorojant dešroje atsiranda oro tarpelių. Tai natūralu. Gaminant pramoniniu būdu, dešra dedama į kimšimo indą su vakuumu, kuris ištraukia orą ir dėl to ji tampa vientisos, nekorėtos struktūros.
Laidą MELO DETEKTORIUS apie pirktinę daktarišką dešrą žiūrėkite Alfo IG profilyje čia.
Gardžių atradimų.