Obuolių actas yra visiškai natūralus produktas, kuris plačiai žinomas dėl sveikatą stiprinančių savybių: jis gerina imuninę sistemą, virškinimą, lieknina ir turi antioksidacinių savybių. Obuolių actas plačiai naudojamas ir maisto gamyboje.
Reikia:
0,5-1 kg obuolių
1l vandens
100 g cukraus
Obuolių acto gamyba:
1. Pasirinkite gražesnius be sumušimų obuolius. Švariai juos nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais ir palikite kambario temperatūroje, kol paruduos (galite palikti su odele ir sėklomis).
2. Parudavusius obuolius perdėkite į stiklinę talpyklą ir užpilkite litru saldinto vandens (100 g cukraus ištirpinkite 1 l vandens). Uždenkite viską marle ir palikite stovėti tamsioje, šiltoje talpykloje. Maždaug po savaitės skystį nupilkite ir iš obuolių išspauskite sultis. Viską supilkite į indą, jį pridenkite marle ir laikykite kambario temperatūroje dar 1–2 savaites.
3. Po šio rūgimo proceso sultyse nusistovės drumzlės, jas reikėtų pašalinti. Pašalinę drumzles, supilstykite sultis į butelius ir brandinkite dar 3–4 mėnesius.
Taip pat galima pasigaminti ir silpnesnį, bet aromatingesnį actą iš uogų. Uogos ruošiamos taip, kaip ir obuoliai, tačiau jų nereikia išspausti.