4 asm.
Gaminimas 3 val.
Zzz 24 val.
Reikia:
Moliūgų pastai:
1,5 kg moliūgo
Moliūgų virtinukams:
250 g miltų
1 kiaušinio
Žiupsnelio druskos
Parmezano kremui:
100 g tarkuoto parmezano
100 ml grietinėlės (36 %)
Moliūgų popieriui:
20 g fruktozės
50 g moliūgų tyrės
Šalavijų druskai:
100 g stambios jūros druskos
Saujos šviežių šalavijų
Parmezano traškučiui:
tarkuoto parmezano
1. Išvalykite moliūgą, supjaustykite riekelėmis, sudėkite į kepimo skardą, pagardinkite druska, pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
2. Skardą uždenkite folija ir dėkite kepti į 180 °C orkaitę. Kepkite apie valandą, kol moliūgas visiškai suminkštės.
3. Išimkite iš orkaitės, pravėsinkite, nulupkite odelę ir dėkite ant sietelio, kad nuvarvėtų skystis ir visiškai atvėstų.
4. Moliūgą elektriniu smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės, pertrinkite per sietelį, kad neliktų gumuliukų.
5. Gautą masę paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad nugertų drėgmę. Įstatykite į šaldytuvą ir palaikykite per dieną, keisdami popierių 3–4 kartus.
6. Sumaišykite 0,5 kg moliūgų pastos su 200–250 g miltų, žiupsneliu druskos ir 1 kiaušinio tryniu. Masė išeis skystoka, todėl virtinukus formuokite šaukštu arba užšaldykite formelėse ir tik tada virkite.
7. Virtinukus dėkite virti į pasūdytą vandenį ir virkite, kol jie iškils (apie 2–3 min.).
8. Į dubenėlį suberkite parmezaną, įpilkite grietinėlės, išmaišykite ir dėkite dubenėlį į indą su karštu vandeniu. Pakaitinkite, kol sūris ištirps. Sutrinkite elektriniu smulkintuvu, pertrinkite per sietelį. (Galite naudoti šiltą arba šaltą.)
9. Pakaitinkite moliūgų tyrę, įberkite fruktozės, išmaišykite ir plonu sluoksniu užtepkite ant silikoninio kilimėlio. Džiovinkite iki 50 °C įkaitintoje orkaitėje (arba džiovyklėje) apie 2 val.
10. Sutrinkite šalavijus, išspauskite sultis ir sumaišykite jas su druska. Paskleiskite plonu sluoksniu ir palikite išdžiūti.
11. Ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos užberkite tarkuoto parmezano. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 5 min., kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
12. Virtinukus valgykite su parmezano kremu. Juos galite pagardinti moliūgų popieriumi, parmezano traškučiu ar šalavijų druska.