top of page

Mokslininkė griauna sveikuolių mitus: kava yra vaistas


Laidos  ALFAS LIVE vedėjas, skonių ieškotojas Alfas Ivanauskas buvo pakviestas į stulbinamą pasisekimą turėjusios laidos herojės žolininkės, chemijos mokslų daktarės Ksaveros Vaištarienės namus viename Vilniaus daugiabučių. 87 – erių mokslininkė svečiui parodė virtuvę, kurioje gimsta išskirtinai sveikuoliški patiekalai, kvapais svaiginantį kambarį, kuriame nuolat džiūsta įvairiausios žolės ir augaliukai, ir valgomąjį, kuriame Alfo laukė ypatingos vaišės.

Pietums – pentagrama

Į svečius kartu su filmavimo komanda Alfas atėjo prieš pietų metą. Virtuvėje jau laukė Ksaveros paruošti pietūs: cukinija, kietoji aisbergo salotų dalis, petražolės, salieras, svogūnas, pomidoras ir juodosios alyvuogės. „Mėgstate alyvuoges?“ – paklausė Alfas ir kaip atsakymo sulaukė ne paprasto „taip“, o labai įdomios teorijos apie tai, kaip svarbu... kasdien suvalgyti vaivorykštę. „Alyvuogės labai naudingos organizmui, o kadangi šitos – juodos spalvos, tai, žiūrėdama į jas, pamaitinu ir savo inkstus: juoda spalva aktyvina inkstų veiklą! – paaiškino mokslininkė. – Kasdien ant pietų stalo turi būti penkios spalvos – raudona, geltona, žalia, balta ir juoda. Šiandien valgysiu svogūną – balta spalva, petražoles ir salierą – žalia, pomidorą – raudona. Raudona aktyvina skrandžio veiklą, uždega skrandžio ugnį, žalia reikalinga plaučiams. Jau vien žiūrėjimas į spalvotus produktus veikia mūsų vidaus organus. Jeigu neturime visų penkių spalvų ant stalo, labai save skriaudžiame.“

Nemalti sėmenys – beverčiai

Ksavera Vaištarienė yra augalinės mitybos šalininkė, tad vesdama Alfą į valgomąjį, pajuokavo, kad dešra nevaišins, nes seniai jos nė kvapo namuose nėra. Pirmasis „patiekalas” – tai ryškiai raudonos putino uogų sultys. Moteris pabrėžė, kad labai svarbu, jog jose dera skirtingi skoniai – ir kartumas, ir aštrumas, ir aitrumas, ir saldumas (sultys sumaišytos su medumi). Skirtingų skonių, kaip ir skirtingų spalvų produktų, reikia organizmo pusiausvyrai palaikyti. „Kita vaišių stalo naujovė – geltonos spalvos barstalas. Tai malti linų sėmenys ir įvairiausios organizmui reikalingos žolės,” – pristatė žolininkė ir paaiškino, kad, nors linų sėmenys yra labai naudingas produktas, tačiau nesumaltų jų organizmas tiesiog neįsisavina. „Pirmiausia sėmenis reikia kiek pakaitinti sausoje keptuvėje, kol pradeda šokinėti, antraip jų milteliai bus labai riebūs. Tada sėmenis sumalame kavamale. Kad paruoštume barstalą, kuris yra tikra sveikatos bomba, į sumaltus linų sėmenis visų naudingųjų žolelių dedame po vieną arbatinį šaukštelį,“– pamokė žolininkė.

Kava yra vaistas!

Visgi neįprastos sveikuolės Ksaveros vaišės baigėsi gana įprastai – kavutės gėrimu. Moteris buvo paruošusi dviejų rūšių kavos – kiaulpienių ir gilių. „Kiaulpienių kava valo ir skystina kraują, labai tinka turintiesiems aukštą kraujospūdį ir cholesterolį, tačiau visiškai netinka, jeigu žemas hemoglobino rodiklis. Žmonėms, kurių kraujyje per mažai hemoglobino, reikia gerti dilgėlių arbatą.“ Ir kiaulpienių šaknis, ir giles kavai Ksavera renka, džiovina ir mala pati. „Visgi aš kiek pakeičiau gilių kavos ruošimo būdą, – prasitarė moteris. – Visur rašoma, kad nuluptos gilės turi būti mirkomos ir verdamos piene, bet aš jas išmirkau vandenyje, nes pienas gali sugadinti: gilės gali pradėti rūgti ir pelyti. Į gilių kavą dedu ir cikorijos – dėl spalvos. Man patinka ruda spalva. „Pasak mokslininkės, gilių kava taip pat valo kraują: suriša visus jame esančius teršalus ir pašalina. „Jei tokių nevartosi, kas gi suriš teršalus? – klausia moteris. – Jie ir liks organizme“.

Pusantro šaukštelio kasdien

Prie kavutės Ksavera patiekė viso grūdo „duoniukų“ – kvietinių, avižinių. „Ir padauginti nereikėtų, – pamokė saiko šalininkė.– Štai aš ryte suvalgau tokį vieną, prie kavos. Beje, mėgstu ir paprastą kavą, nes ji irgi turi savybę surišti teršalus, kurie organizme išsiskyrė naktį. Visi tik ir kalba: oi, kofeinas negerai! Tačiau koks kofeinas? Jeigu kava seniai malta, tai tas kofeinas seniai išgaravęs! Bet niekas nekalba apie taninus, kurie yra labai svarbūs. Kaip tik taninai suteikia kavai rudą spalvą ir puikiai suriša teršalus. Net ir parduotuvinė kava yra vaistas. Žinoma, jei vartojama su saiku. Pusantro šaukšelio kavos kartą per dieną yra net labai gerai!”


Naujausi įrašai

bottom of page