Puskietis plastiškas „Gouda“ sūris yra vienas seniausiai gaminamų ir vienas populiariausių sūrių pasaulyje. Švelniai gelsvas atspalvis ir taisyklingos formos akutės jį perpjovus – tai išskirtinės šio švelniai salstelėjusio kreminio skonio sūrio savybės. Lengvai pjaustomas ir tarkuojamas, todėl dažniausiai naudojamas šaltiems užkandžiams ir sumuštiniams, bet šįkart kviečiame atrasti galbūt dar neatrastus skonio derinius.
Klasikiniai deriniai
Gouda gardžiai dera su obuoliais, ypač traškesnių veislių, kaip antai, Granny Smith
arba Honeycrisp, taip pat gerai prinokusiomis arba džiovintomis kriaušėmis, raudonomis arba žaliomis vynuogėmis, figomis, vyšniomis, įvairiausiais riešutais – lazdyno riešutai švelniąją Goudą tarsi įžemina, migdolai – pastiprina švelnumo pojūtį. Patiekite Goudą su vytinta mėsa – sūriuoju Prosciutto kumpiu, kuris subalansuoja salstelėjusį kremiškumą, o aštri Chorizo išryškina tekstūros
švelnumą. Be abejo, sūrių degustavimo lėkštėje savo vietą visada randa traškūs krekeriai, skrebučiai. Mėgstamas pusryčių sumuštinio sūris taps šventinės vakarienės hitu, jeigu šalia patieksite medaus, kuris dar labiau išryškina karamelines sūrio natas, grūdėtų garstyčių, figų, abrikosų ar svarainių džemo.
Pikantiški mangų ar svogūnų čatniai kontrastuoja su sūrio saldumu suteikdami degustacijai dar daugiau žavesio ir žaismingumo. Goudai tinka paskrudinto sviestinio moliūgo, pomidorų (ypač sumuštiniuose), gražgarsčių, špinatų ir orkaitėje keptų burokėlių draugija.
Desertai!
Derinti sūrį su vaisiais, daržovėmis ir riešutais yra, galima sakyti, skonio klasika, tačiau Gouda tinka kurti tobulus desertinius derinius, pavyzdžiui, juodasis šokoladas papildo suteikia sūriui dar daugiau sodrumo, gurmanišką malonumą patirsite ragaudami Goudą su karamelizuotais riešutais ar karamele.
5 Alfo receptai su Gouda
Gouda ir sūrio pagardai praturins degustacinę sūrių lėkštę, bet nepamirškite sūriu gardinti įvairių patiekalų – išbandykite įvairius šio produkto amplua. Net ir karštame!
__________________________________________________________________
Žemaitijos pieno „Germantas“ kolekcijoje – dviejų rūšių sūriai – „Gouda“ ir „Tilsit“, pasižymintys ne tik puikiu skoniu, bet ir turtinga maistinių medžiagų įvairove, kurioje nėra konservantų ar sintetinių priedų. Švelnus, klasikinis skonis, maloni akyta tekstūra – įmantriausiems jūsų sumuštiniams.
Gardžių atradimų!