Nei obuolys, nei persikas, nei... Bet pagaliau įpratome „tą" keistą vaisių valgyti ir net pamėgome „tą persimonišką" jo saldumą. Tik vis dar nelabai pasitikime juo kaip patiekalų ingredientu. O be reikalo.
Energijos bomba
Iš Rytų Azijos kildinamo vaisiaus tėvyne laikoma Kinija. Skirtingomis kalbomis pabrėžiamos skirtingos rudenį ir žiemą mūsų prekybos centrus pasiekiančių persimonų savybės: tai – ir „sausas vaisius“, ir „dievų vaisius“.
Persimonai yra nekaloringi (vos 70 kalorijų!), bet turi daug antioksidantų, kalio, kalcio, ląstelienos, vitamino A, B6, C, K. Išskirtinė persimono savybė – jis yra natūralus energijos užtaisas. Dėl sudėtyje esančio ir greitai energijos suteikiančio cukraus, persimonai ypač rekomenduojami vaikams ir aktyvia fizine veikla užsiimantiems žmonėms.
Kaip išsirinkti?
Rinkitės ryškiai oranžinės spalvos vaisius, tvirtus, bet ne pernelyg kietus. Sunokęs persimonas turi turtingą, kreminę, beveik drebučių pavidalo tekstūrą ir yra labai saldus.
Kaip laikyti?
Kambario temperatūroje. Jei nusipirkote kietokų vaisių ir norite, kad persimonas greičiau sunoktų, laikykite jį popieriniame maišelyje su obuoliais.
Lupti ar nelupti?
Persimonų odelė gana kieta, tačiau gerai nuplovus vaisių, ją galima valgyti, nes joje gausu skaidulinių medžiagų. Tačiau jeigu norite nulupti, lengviausiai tai padarysite pritaikę pomidorų odelės lupimo būdą, t. y. tiesiog panardinę vaisių į karštą vandenį.
Tiesa, persimono nerekomenduojama valgyti, kai skrandis tuščias. Jis netinka užkandžiams, nes sudėtyje esantys taninai ir pektinas tuščiame skrandyje skatina akmenų susidarymą.
Ką iš jų gaminti?
Labai daug ką. Persimonas tinka salotoms su mocarela, jogurtu, taip pat chia pudingams gardinti; juo galima paįvairinti trintas moliūgų sriubas ir salotas; tinka gaminti sveikuoliškus traškučius (Plonai supjaustykite griežinėliais, apibarstykite cinamonu ir kepkite orkaitėje. Galima naudoti ir kitus prieskonius – imbierą, muskatą, kardamoną); šerbetą; pyraguose puikiai pakeičia obuolius ar persikus. Galima tiesiog pasijpaustyti plonomis riekelėmis ir patiekti gardintą įvairiausiais pabarstukais.
Skanaus!