top of page

Maisto kalendorius: #blueberrycheesecake diena su šilauogių ir sūrio tortu

Kuo arčiau vasara, tuo labiau noris norisi lengvesnių, ne tokių riebių ar cukringų saldumynų. Geriausias būdas tai užtikrinti – skanėstus gardinti šviežiomis uogomis ar vaisiais. Jie suteikia ne tik natūralaus saldumo, bet ir gaivios rūgštelės, kuri pagyvina skonį.

Kitas svarbus pokytis – vasarą norisi gaminti lengvai ir greitai.


Kai tik tokį lengvą nekeptą skanėstą #blueberrycheesecake dienos proga pasigaminti siūlo tinklaraštininkė Banga Mudėnaitė.


Nekeptas sūrio ir šilauogių tortas


Traškus mėgiamų sausainių pagrindas papildomas kreminiu, citrina pagardintu, sūrio kremu, o viršų papuošia gražiausios, šilauogių sukurtos, bangos. Geriausia tai, kad su šio deserto skoniu galima lengvai eksperimentuoti vietoj šilauogių, galite dėti avietes, braškes, gervuoges ar kitas mėgstamas uogas.


Gaminimo trukmė: apie 40 min.

+ torto šaldymas bent 4 val.

12-14 gabalėlių


Reikia:

  • 360 g „Gaidelio" tipo sausainių

  • 40 g cukraus

  • 135 g tirpinto sviesto

  • 1/4 šaukštelio druskos

  • pusės citrinos žievelės (tarkuotos)

Įdarui:

  • 450 g kreminio sūrio arba maskarponės

  • 130 g cukraus pudros

  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

  • 300 g grietinėlės

  • 1 citrinos žievelės (tarkuotos)

  • žiupsnelio druskos

  • 3 g želatinos lapelių

Šilauogių įdarui:

  • 250 g šviežių arba šaldytų šilauogių

  • 125 g šviežių arba šaldytų gervuogių ir/arba aviečių

  • 50 g cukraus

  • 2 valgomųjų šaukšto citrinos sulčių

  • pusės citrinos tarkuotos žievelės

  • 3 šaukštų kukurūzų krakmolo | galite keisti 2 šaukštais bulvių krakmolo

  • žiupsnelio druskos

  1. Pirmiausia pasiruoškite šilauogių įdarą. Į prikaistuvį arba nedidelį puodą suberkite uogas, cukrų, druską, kukurūzų krakmolą, citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis. Nuolat maišydami kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol užvirs. Tuomet sumažinkite kaitrą iki minimalios ir nuolat maišydami kaitinkite apie 10 min., kol masė sutirštės. Mentele vis paspauskite uogas, kad išsiskirtų jų sultys.

  2. Gautą džemą supilkite į maisto smulkintuvą ir permalkite. Tuomet pertrinkite per sietelį ir dar minutę pakaitinkite. Palikite atšalti.

  3. Pasiruoškite torto pagrindą. Sausainius suberkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki trupinių. Suberkite juos į dubenį. Šalia sudėkite cukrų, druską, citrinos žievelę ir viską išmaišykite. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Turite gauti lipnią masę.

  4. 23-24 centimetrų pločio kvadratinę formą išklokite kepimo popieriumi. Pasigamintais trupiniais išklokite formos dugną. Viršų gražiai sulyginkite mentele.

  5. Torto pagrindą kepkite 10-15 min. 180 laipsnių orkaitėje.

  6. Pasiruoškite įdarą. Želatinos lapelius sudėkite į dubenėlį ir, užpylę vandeniu, palikite išbrinkti.

  7. Dubenyje iki purumo išplakite kreminį sūrį/maskarponę ir cukraus pudrą. Supilkite vanilės ekstraktą, suberkite citrinos žievelę ir druską. Viską dar kartą išmaišykite.

  8. Kitame dubenyje iki standumo išplakite grietinėlę. Per kelis kartus atsargiai ją įmaišykite į pasigamintą kremą.

  9. Išbrinkusius želatinos lapelius išimkite iš vandens ir pakaitinkite. Tai galite daryti virš garų vonelės arba labai trumpai (5 sek.) pašildyti ją mikrobangų krosnelėje. Jokiu būdu neužvirkite želatinos, nes ji praras savo savybes.

  10. Į dubenėlį su želatina įdėkite du šaukštus kremo ir išmaišykite - tai leis želatinai „apsiprasti" su kremu ir ji taip greitai nesustings, kai supilsite į kremą.

  11. Supilkite želatiną ir gerai išmaišykite kremą. Kremą sudėkite į iškeptą ir atvėsusį torto pagrindą. Viršų nulyginkite mentele.

  12. Ant torto viršaus dėkite 3-4 šaukštus šilauogių įdaro. Mediniu pagaliuku gražiai paskirstykite ir padarykite bangeles". Viršų nulyginkite mentele. Dėkite dar kelis šaukštus įdaro ir dar kartą atsargiai mediniu pagaliuku padarykite bangeles. Šį kartą mentele viršaus nebenulyginkite.

  13. Tortą palaikykite šaldytuve bent 4 val., o geriausia per naktį.

  14. Sustingusį tortą atsargiai išimkite iš formos ir supjaustykite kvadratėliais.



Skanaus!



Rubriką MAISTO KALENDORIUS rengia, t. y. kepa, fotografuoja ir viską užrašo, tinklaraščio wavykitchen.com autorė Banga Mudėnaitė.

Naujausi įrašai

bottom of page