Kuo arčiau vasara, tuo labiau noris norisi lengvesnių, ne tokių riebių ar cukringų saldumynų. Geriausias būdas tai užtikrinti – skanėstus gardinti šviežiomis uogomis ar vaisiais. Jie suteikia ne tik natūralaus saldumo, bet ir gaivios rūgštelės, kuri pagyvina skonį.
Kitas svarbus pokytis – vasarą norisi gaminti lengvai ir greitai.
Kai tik tokį – lengvą nekeptą – skanėstą #blueberrycheesecake dienos proga pasigaminti siūlo tinklaraštininkė Banga Mudėnaitė.
Nekeptas sūrio ir šilauogių tortas
Traškus mėgiamų sausainių pagrindas papildomas kreminiu, citrina pagardintu, sūrio kremu, o viršų papuošia gražiausios, šilauogių sukurtos, bangos. Geriausia tai, kad su šio deserto skoniu galima lengvai eksperimentuoti – vietoj šilauogių, galite dėti avietes, braškes, gervuoges ar kitas mėgstamas uogas.
Gaminimo trukmė: apie 40 min.
+ torto šaldymas bent 4 val.
12-14 gabalėlių
Reikia:
360 g „Gaidelio" tipo sausainių
40 g cukraus
135 g tirpinto sviesto
1/4 šaukštelio druskos
pusės citrinos žievelės (tarkuotos)
Įdarui:
450 g kreminio sūrio arba maskarponės
130 g cukraus pudros
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
300 g grietinėlės
1 citrinos žievelės (tarkuotos)
žiupsnelio druskos
3 g želatinos lapelių
Šilauogių įdarui:
250 g šviežių arba šaldytų šilauogių
125 g šviežių arba šaldytų gervuogių ir/arba aviečių
50 g cukraus
2 valgomųjų šaukšto citrinos sulčių
pusės citrinos tarkuotos žievelės
3 šaukštų kukurūzų krakmolo | galite keisti 2 šaukštais bulvių krakmolo
žiupsnelio druskos
Pirmiausia pasiruoškite šilauogių įdarą. Į prikaistuvį arba nedidelį puodą suberkite uogas, cukrų, druską, kukurūzų krakmolą, citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis. Nuolat maišydami kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol užvirs. Tuomet sumažinkite kaitrą iki minimalios ir nuolat maišydami kaitinkite apie 10 min., kol masė sutirštės. Mentele vis paspauskite uogas, kad išsiskirtų jų sultys.
Gautą džemą supilkite į maisto smulkintuvą ir permalkite. Tuomet pertrinkite per sietelį ir dar minutę pakaitinkite. Palikite atšalti.
Pasiruoškite torto pagrindą. Sausainius suberkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki trupinių. Suberkite juos į dubenį. Šalia sudėkite cukrų, druską, citrinos žievelę ir viską išmaišykite. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite. Turite gauti lipnią masę.
23-24 centimetrų pločio kvadratinę formą išklokite kepimo popieriumi. Pasigamintais trupiniais išklokite formos dugną. Viršų gražiai sulyginkite mentele.
Torto pagrindą kepkite 10-15 min. 180 laipsnių orkaitėje.
Pasiruoškite įdarą. Želatinos lapelius sudėkite į dubenėlį ir, užpylę vandeniu, palikite išbrinkti.
Dubenyje iki purumo išplakite kreminį sūrį/maskarponę ir cukraus pudrą. Supilkite vanilės ekstraktą, suberkite citrinos žievelę ir druską. Viską dar kartą išmaišykite.
Kitame dubenyje iki standumo išplakite grietinėlę. Per kelis kartus atsargiai ją įmaišykite į pasigamintą kremą.
Išbrinkusius želatinos lapelius išimkite iš vandens ir pakaitinkite. Tai galite daryti virš garų vonelės arba labai trumpai (5 sek.) pašildyti ją mikrobangų krosnelėje. Jokiu būdu neužvirkite želatinos, nes ji praras savo savybes.
Į dubenėlį su želatina įdėkite du šaukštus kremo ir išmaišykite - tai leis želatinai „apsiprasti" su kremu ir ji taip greitai nesustings, kai supilsite į kremą.
Supilkite želatiną ir gerai išmaišykite kremą. Kremą sudėkite į iškeptą ir atvėsusį torto pagrindą. Viršų nulyginkite mentele.
Ant torto viršaus dėkite 3-4 šaukštus šilauogių įdaro. Mediniu pagaliuku gražiai paskirstykite ir padarykite „bangeles". Viršų nulyginkite mentele. Dėkite dar kelis šaukštus įdaro ir dar kartą atsargiai mediniu pagaliuku padarykite bangeles. Šį kartą mentele viršaus nebenulyginkite.
Tortą palaikykite šaldytuve bent 4 val., o geriausia – per naktį.
Sustingusį tortą atsargiai išimkite iš formos ir supjaustykite kvadratėliais.
Skanaus!
Rubriką MAISTO KALENDORIUS rengia, t. y. kepa, fotografuoja ir viską užrašo, tinklaraščio wavykitchen.com autorė Banga Mudėnaitė.