Kuo pakeisti majonezą?
- 2022-01-26
- 1 min. skaitymo
Majonezas yra klasikinis padažas, gyvuojantis daugybę metų. O tai, kad jo reputacija nėra pati geriausia, kaltas ne pats majonezas, o priedai, kuriais praturtinamas, kad ilgiau galiotų, skaniau valgytųsi ir pan.
Tiems, kurie nori išvengti masiniu būdu pagaminto padažo, rekomenduojame pabandyti pasigaminti jį patiems. Naminio majonezo receptą rasite čia.

Jeigu manote, kad majonezas blogas, nes labai kaloringas, tai ne visai tiesa. Pavyzdžiui, aliejus yra kur kas kaloringesnis. Šimte gramų majonezo yra apie 600 kalorijų. O aliejus jų turi apie 900.
Jeigu taip mėgstate majonezą, kad be jo neapsieinate nė dienos, rekomenduojame skiesti jį mangų, moliūgų, pomidorų ir kitų daržovių tyrėmis.
Nors daugelis mano, kad veganiški produktai yra mažiau kaloringi, šiuo atveju taip nėra. Kadangi majonezo pagrindą sudaro ne tik kiaušiniai, bet ir aliejus, veganiško majonezo sudėtis pasižymi panašiu kaloringumu.
Visgi, jeigu esate apsisprendę atsisakyti majonezo, ar bent mėnesį kitą pagyventi be jo, siūlome keletą patarimų ir receptų. Pavyzdžiui, mėgstamą mišrainę, kuriai paprastai naudojate majonezą, ruoškite su neriebia grietinėle. Įvairiems užkandžiams puikiai tinka padažai iš pieno produktų – jogurto, grietinės, fetos sūrio, varškės. Maišykite juos su garstyčiomis, česnaku, šviežiomis žolelėmis (krapais, petražolėmis), agurkais, kaparėliais.

Mėtinis fetos padažas
150 g neriebaus natūralaus jogurto
60 g fetos
2 šaukštų smulkintų mėtų lapelių
1 skiltelės česnako (nebūtina)
Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Žiupsnelio druskos
Graikišką jogurtą sutrinkite trintuvu su feta.
Sudėkite smulkintas mėtas, permaišykite, įdėkite sutraiškytą česnako skiltelę, palikite pastovėti 10 min.
Išimkite česnaką, permaišykite, paragaukite, įberkite šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir, jei reikia, druskos.
Grietinės ir garstyčių padažas
200 ml liesos grietinės
2 arbat. šaukštelių garstyčių
Žiupsnelio druskos
1 šaukšto citrinų sulčių
Mėgstamų šviežių žalumynų
Sumaišykite grietinę, citrinų sultis ir garstyčias, pagal skonį pagardinkite druska ir šviežiomis žolelėmis.
Skanaus!