Vienas pažadų, kuriuos kasmet sau duodame – marginti mažiau kiaušinių. Tik tris, na, gerai – keturis... Bet skaičius nejučia išauga iki 10, o marginimo metu ima ir prisimargina bent keli dešimtukai. Kaip juos sunaudoti? Keletas receptų:
Kiaušinių karis
Mums netikėtas, bet indų virtuvėje sutinkamas labai dažnai – karis su kiaušiniais. Pikantiškas, ypač kvapnus – tokio kario neatsisakys niekas.
4 asm.
Gaminimas 30 min.
Nesudėtinga
Reikia:
2 svogūnų
Imbiero šaknies gabaliuko
2–3 skiltelių česnako
1 aitriosios paprikos
Aliejaus (kepti)
1 šaukšto geltonos kario pastos
400 ml savo sultyse konservuotų pomidorų
8 kiaušinių
Kalendrų lapelių
Supjaustykite plonais šiaudeliais svogūną ir kepkite, kol taps auksinės spalvos. Susmulkinkite imbierą, česnaką, aitriąją papriką, mišinį sudėkite prie svogūnų, trumpai apkepkite ir sudėkite geltonąją kario pastą. Išmaišykite.
Pakepkite 2–3 min. Pomidorus savo sultyse sutrinkite trintuvu ilgu kotu iki vientisos masės, supilkite viską į kario masę ir dar patroškinkite 1–2 min. Sudėkite perpjautus pusiau kiaušinius į kario masę. Patroškinkite, kol kiaušiniai sušils, ir patiekite su kalendros lapeliais.
Gėlytės formos kiaušiniai
Lengva kiaušinių transformacija, kuri labai patiks vaikams, tad, tikėtina, kad tik vakar išvirtų kiaušinių pintinėlėje dar šiek tiek sumažės.
1 vnt.
Gaminimas 30 min.
Reikia:
1 didelio virto burokėlio
50 ml vyno acto
1 šaukštelio druskos
1 kiaušinio
2 gumyčių
5 medinių vėrinukų-iešmelių
Burokėlį nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į nedidelį, bet aukštą stiklainį arba kitokį indą, taip pat supilkite 0,5 l virinto vandens, sumaišyto su actu ir druska, išmaišykite.
Kietai virtą kiaušinį nulupkite. Kiaušinis turi būti šiltas, bet ne karštas, jei šaltas – įdėkite trumpam į šiltą vandenį, po to išimkite ir nusausinkite. Paruoškite vėrinukų iešmelius ir gumytes.
Visus penkis iešmelius sutvirtinkite gumyte iš vienos pusės. Praskleiskite iešmelius ir įdėkite į vidų kiaušinį. Labai atsargiai sutvirtinkite iešmelius viršuje gumyte. Darykite tai atsargiai, nes kiaušinis gali trūkti. Įdėkite į burokėlių tirpalą. Palaikykite 10–15 min. šaldytuve.
Nuimkite gumytes ir džiaukitės kiaušiniu-gėlyte.
Grikių apkepas su morkomis ir jūrų dumbliais
Papildykite savo racioną jodu. Tiesiog savo sveikatai. Jūrų kopūstų galite įberti ne tik į apkepą, bet ir gardinti salotas, sriubas, troškinius.
6–8 asm.
Gaminimo laikas 20 min.
Kepimas ~30 min.
Orkaitės t-ra 200 °C
Reikia:
1 didelio svogūno
50 ml aliejaus
3 stiklinių išvirtų grikių
2-3 virtų kiaušinių
Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
100 g aštrių korėjietiškų morkų
Saujos jūrų dumblių
Kelių šakelių petražolių
Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais. Į keptuvę įpilkite aliejų ir įkaitinkite, berkite supjaustytus svogūnus ir kepinkite, kol suminkštės. Sumaišykite su grikių koše, pusę masės sutrinkite trintuvu. Pasūdykite, įberkite pipirų.
Kiaušinius sutarkuokite stambia tarka.
Į dubenų sudėkite košę su svogūnais, kiaušinius, pertrintą masę, morkas, jūrų dumblius, pjaustytas petražoles. Viską gerai sumaišykite, jei reikia, įpilkite porą šaukštų vandens, sumaišykite.
Sudėkite masę į formą ir kepkite apie pusvalandį.
Įdaryti kiaušiniai
Kiaušinius galima ne tik marginti. Įdaryti juk irgi gerai.
4 asm.
Gaminimas 10 min.
Reikia:
6 kietai išvirti kiaušiniai
1 šaukštas grietinės
1 šaukštelis citrinos sulčių
2 šaukšteliai Dižono garstyčių
½ šaukštelio paprikų miltelių
Druskos
2-3 lašai Tabasko padažo
2–3 saulėje džiovintų pomidorų puselės
Žiupsnelis DANSUKKER cukraus „Farinas“
Kiaušinius perpjaukite pusiau, išimkite trynius.
Trynius ir visus likusius produktus sutrinkite trintuvu.
Mase pripildykite kiaušinių puseles: galite tai daryti šaukšteliu, galite išspausti pro konditerinį maišelį.
Patiekite pabarstę smulkintais žalumynais, galite pridėti ikrų. Pasižvalgykite – parduotuvėse galima rasti ir kitokių, ne tik prabangių, raudonųjų arba juodųjų ikrų.
Žurnalo VERDU IR KEPU vyr redaktorė Elžbieta Monkevič Iš kietai virtų nesuvalgytų kiaušinių pataria taip pat gaminti:
Salotas
Užtepėles
Sumuštinius
Picas ir atvirus pyragus
Įdarus pyragėliams ir lietiniams
Vadinamuosius škotiškus kiaušinius arba įdarytą kiaušiniais keptą mėsos paštetą ar netikrą zuikį
Įdarytus kiaušinius. Įdarai gali būti:
- Tryniai, grietinė, citrinos sultys, Dižono garstyčios, saldžioji paprika, „tabasco“, saulėje džiovinti pomidorai
- Tryniai, majonezas, kumpis, laiškiniai česnakai, juodieji pipirai
- Tryniai, tunas, kaparėliai, majonezas
- Tryniai, avokadas, kreminis sūrelis, česnakas
- Tryniai, keptos morkos, kuminas, kepta paprika
- Tryniai, kepti su svogūnais špinatai, majonezas
Skanaus!