Kai atsidursi Paryžiuje, Tau niekaip nepavyks pasislėpti nuo Eifelio bokšto (tai jau išbandyta). Tačiau besirinkdamas lauktuves, kurios grįžus namo netikėtai gali tapti ir dovanomis sau, tikrai gali išvengti visų parsivežamo raktų pakabuko.
* Sudarydami šį sąrašą laikomės taisyklės, kad vynas, sūris ir trapieji macarons jau ir taip yra nuspėjamos gėrybės.
Knyga iš „Shakespeare and Company“ knygyno. Senos upės pakrantėje priešais Dievo Motinos (Cathédrale Notre-Dame de Paris) katedrą knygynėlis „Shakespeare and Company“ jau nuo pat savo atidarymo 1951 m. prekiauja knygomis anglų kalba bei yra tapęs savotiškais rašytojų svečių namais. Čia glausdavosi ir tarp knygų miegodavo pastogės neturintys menininkai. Užsukus dabar galima išgerti puodelį kavos, nusipirkti specialiu knygyno antspaudu pažymėtą knygą ar pamatyti daugiau nei šimto metų sulaukusį Arthuro Rackhamo iliustruotą Brolių Grimų pasakų leidimą.
Madlenų kepimo forma. Macarons atsisakėme dar ir dėl tos priežasties, kad tokių lauktuvių teikiamas džiaugsmas yra daug trumpesnis už tą, kurį gali suteikti sekmadienį turguje tarp virtuvės rakandų rasta ikoniška prancūziškų sviestinių pyragaičių madlenų kepimo forma. Tokį istorinį ir ilgą kepimo patirtį skaičiuojantį kriauklių siluetais įspaustą įrankį, kaip ir pamestą močiutės sidabrinį šaukštą, gali rasti Marché aux Puces de St-Ouen sendaikčių turguje. Įspėjimas: turėk kantrybės ir užkandžių – šis turgus laikomas vienu didžiausių pasaulyje.
Kvepalai. Jei Tavęs netgi buvo paprašyta parvežti konkrečių kvepalų, neturėtum suabejoti ir taip pat atrasti savo išrinktuosius. Prancūzų kvepalų rinka neturi sau lygių ir niekur kitur nerasi tiek smulkių ir kokybiškų natūralių kvapų kvepalų gamintojų. Pigiausiomis kainomis kvepalų galima įsigyti Graso regione esančiuose kvepalų namuose. Paryžiuje jų ieškok madingame Le Marais kvartale. Nesikvėpini? Užteks Marius Fabre ženklo tradicinio, marselietiško iš alyvuogių aliejaus gaminamo muilo gabalėlio.
„Angelina“ karšto šokolado buteliukas. Į šiuos arbatos namus karštas šokoladas ir saldumynai priviliodavo Marcelį Proustą ir pačią Coco Chanel. Tuometinė prancūzų elito susirinkimo vieta yra gausiai lankoma turistų ir mėgstančiųjų nusidėti saldumynams. Privaloma paragauti firminio „Angelina“ karšto šokolado, kuris pagal slaptą receptą yra gaminamas iš Nigerijoje, Ganoje ir Dramblio Kaulo Krante auginamų kakavos pupelių. Negalintieji susitaikyti su tuo, kad jų puodelis jau tuščias, gali įsigyti buteliukuose parduodamo šokolado ir bet kuriuo metu atšildyti jo prisiminimus.
Žvakė. Tol, kol Paryžius dar nebuvo vadinamas šviesų miestu, šviesas jame kūrė pirmasis pasaulyje žvakių gamintojas Claude Trudon, liepsnas tiekęs ir Versalio rūmams. Žinoma, 1643 m. jo atidaryta krautuvėlė neprilygsta šiandieninei žvakių šventovei, bet čia net ir patys didžiausi skeptikai supranta, kad žvakės negali būti nuvertinamos. Čia rasite kiekvieno nuotaiką atspindinčių, elegantiškai supakuotų žvakių, ir labiausiai žvakių meistrą išgarsinusias žvakes-žymių žmonių biustus. Jeigu nedomina nuo pat plaukų šaknų deganti Marija Antuanetė, užsuk į Diptyque kosmetikos parduotuvę, kurioje parduodamos Prancūzijos gamtos kvapą skleidžiančios žvakės.