Gyvenimo būdą iš esmės pakeitę lieknuoliai nuolat pabrėžia: „Anksčiau viską rijau milžiniškais kiekiais ir kentėjau. O dabar sumažinau porcijas ir nepriaugu nė gramo.“ Tačiau ką daryti, jei esate iš tų, kurie, atidarę riešutų pakelį, nenurimstate, kol jo neištuštinate, arba, atvėrę sutirštinto pieno skardinę, net patys nesuvokiate, kaip šaukšteliu atsiremiate į jos dugną.
Visko pirkti po mažai
Jei žinote, kad su valia namuose susitarti nepavyks, apgaukite ją. Nepirkite produktų tiek, kad su jais galėtumėte išgyventi du atominius karus iš eilės. Dėdami produktus į krepšelį (ne vežimėlį, nes visada norėsis prisikrauti kur kas daugiau gėrybių, nei reikėtų), stenkitės pagalvoti, ar tikrai verta gundytis akcijomis iš serijos „perki tris bulvių traškučių maišus, ketvirtą gausi nemokamai“, rinkitės mažesnes pakuotes, ypač kalbant apie smulkius užkandžius, kurių pakuotę pravėrę iš anksto žinote, kad laiku sustoti nepavyks.
Visko gaminti ne per daug
Namuose pagaminus katilą balandėlių, pasitenkinti vienu tikrai nepavyks. Arba į verdantį vandenį subėrę pusę pakelio makaronų, kaži ar pusę pasiliksite kitam kartui. Ir nereikia meluoti nei kitiems, nei sau, kad bus kitaip. Todėl stenkitės galingų projektų, kai priverdama begalės maisto, imtis tada, kai žinote, jog jį valgys didelis žmonių kiekis: šeimos nariai ar svečiai. Nesinori švaistyti laiko ir kasdien vis kažką gaminti, kai galima prisigaminti maisto kelioms dienoms? Užšaldykite dalį paruoštų pusfabrikačių ir pasišildykite vėliau.
Visko užsisakyti po mažai
Restoranai puikūs tuo, kad ten porcijos dydį nulemia ne jūsų dosni ranka. Ir neretai, ten suvalgote tikrai mažiau. Tačiau čia svarbiausia nepersistengti su patiekalų kiekiu. Ypač pavojingi dienos pietų pasiūlymai iš kelių patiekalų, kuriuos sušveitus norisi ištarti „labanakt“ ir sausakimšai prigrūstą pilvą nešti ne į biurą, o ant sofutės priešais televizorių. Nebūkite godūs. Planuokite į priekį. Jūsų alkis ne toks didelis, koks atrodo prisėdus restorane ir išvydus, kaip prie gretimo staliuko publika doroja cepelinus.
Matuoti
Nežinojimas nuo atsakomybės prisiryti per daug neatleidžia. Taigi, kas yra viena porcija? Sakoma, kad tai maisto kiekis, kuris turėtų tilpti į jūsų suglaustus delnus. Nei daugiau, nei mažiau. Tiek suvalgykite vienu prisėdimu. Ir kai sėlinsite į virtuvę antros barščių lėkštės, prisiminkite šią taisyklę, kaip ir kitą, kalančią apie vieną vienintelį lėkštės papildymą. Žmonių mitybos elgseną nagrinėjantis profesorius Brianas Wansinkas pabrėžė įdomų faktą: tie tiriamieji, kurie į savo lėkštę sukrauna visus vieno valgymo produktus (tarp jų – ir vaisius ar desertą), suvartoja beveik 14 proc. mažiau maisto vienu prisėdimu nei tie, kurie iš pradžių apsimeta, kad suvalgys mažiau, bet po to grįžta antros porcijos.
Optiniai triukai
Štai kodėl geriau naudoti mažesnes lėkštes. Juk kuo didesnė lėkštė, tuo labiau mus veikia optinė iliuzija (kitaip dar vadinama Delboeuf iliuzija). Atrodo, kad maisto porcija dideliame inde tarsi susitraukia, tad krauname patiekalo kur kas daugiau, nei derėtų. Todėl norėdami efektyviau kontroliuoti persivalgymus, rinkitės mažesnę, geriausia – vidutinio dydžio, lėkštę.
Dalytis
Nusipirkote šokolado plytą vietojo žadėto šokoladuko? Nusineškite šį pirkinį į biurą ir pasidalykite su kolegomis. Taip pelnysite papildomų karmos taškų ir kartu į skrandį vienu prisėdimu nenukeliaus kone 1000 kalorijų.
Jei ryti, tai ne karkas
Gali būti, kad jums šie išvardyti patarimai pro vieną ausį įėjo, o pro kitą išėjo, nes tiesiog negalite tvardytis. Tokiu atveju svarbiausia rinktis mažiau kaloringus, sveikus užkandžius, kurių net ir sukirtus dvi lėkštes sąžinė liks daugmaž rami. Kuo vaišintis?
Šilauogės – jos dėl naudingųjų medžiagų ne veltui vadinamos supermaistu. Be to, jos nedidelės, užims nemažai laiko, kol suvalgysite sklidiną puodelį.
Pjaustytos paprikos, morkos, salierai ar agurkų šiaudeliai su humusu, jogurtiniu ar salsos padažu – šis gal jau pabodęs, bet nepakeičiamas sveikų užkandžių variantas visada pagelbės, kai norisi kažką graužti spoksant televizorių ar ruošiantis egzaminui. Vaisiai šiame kontekste irgi puikiai tinka, tik jie kur kas saldesni ir kaloringesni.
Spraginti kukurūzai – jei į juos, kaip kino teatre, neprikrausite tonos sviesto ar karamelės, turėsite visai sveiką, traškų užkandį.
Nepamirškite vyšninių pomidorų. Kartu su skrudintais avinžirniais jie gali būti puiki kombinacija skanauti kažkur skubant.
Namų gamybos traškučiai. Visos šakninės daržovės labai tinka traškučiams gaminti, skaninkite jas įvairiais prieskoniais ir kokosų aliejumi prieš kepdami orkaitėje. Tinka įvairiausios jų formos, griežinėliai, valtelės, lazdelės ir t. t. Jei gaminsite traškučius patys, suvartosite mažiau druskos ir riebalų, nei valgydami jau paruoštus, pirktinius.
Rauginti ar marinuoti agurkai bei kitos daržovės – jų galite kimšti tiek, kiek lenda. Tai – vienas madingiausių užkandžių ir garnyrų pasaulyje, ne veltui mokslininkai kone kasdien atranda naują priežastį, dėl ko raugintus produktus kirsti taip sveika.