Keičiasi laikai, šiek tiek keičiasi tradicijos ir tradiciniai patiekalai. Nereikia to bijoti, juk svarbiausia, kad tradicija taikiai susėsti prie stalo, dalintis vaišėmis ir prisiminimais bei planais, niekada neišnyktų, tiesa? Šiek tiek kitoks tradicinio Kūčių patiekalo, kūčiukų, receptas.
8–10 asm.
Gaminimo laikas: apie 3 val.
Kūčiukų lazdelėms su džiovintais vaisiais pagaminti reikia:
50 g džiovintų abrikosų
50 g džiovintų slyvų
50 g džiovintų spanguolių
½ stiklinės nealkoholinio baltojo vaisių ir (ar) uogų vyno
500 g miltų
2–3 šaukštų aguonų sėklų
Žiupsnelio druskos
1 šaukšto cukraus
1 stiklinės šilto vandens
5 g sausų mielių
80 ml lydytų ekologiškų tepiųjų riebalų
Džiovintus vaisius smulkiai supjaustykite peiliu, užpilkite nealkoholiniu baltuoju vaisių ir (ar) uogų vynu, palaikykite apie 20 min.
Į maišyklę sudėkite išbrinkusius vaisius, miltus, aguonas, druską ir cukrų.
Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles ir supilkite viską į maišyklę.
Pradėkite maišyti ir iš lėto supilkite lydytus ekologiškus tepiuosius riebalus.
Tešlą maišykite iki vientisos, šiek tiek lipnios konsistencijos. Tada ją uždenkite maistine plėvele ir kildinkite 1–2 val., kol padvigubės.
Iškilusią tešlą padalinkite į kelias dalis ir apibarstę miltais iškočiokite iki norimo dydžio lazdelių.
Peiliu supjaustykite mažais kūčiukais, juos sudėkite vienas šalia kito į lazdeles.
Kepkite orkaitėje 180 °C temp. apie 10 min., kol kūčiukų lazdelės apskrus.
Dar daugiau gardžių patiekalų receptų rasite naujoje šventinių receptų knygoje RAUDONKEPURIS.