Manėte, kad saldainius galima valgyti tik prie kavos ar arbatos puodelio? Mes įrodysime, kad šiuos ypatinguosius „Pergalės“ saldumynus, kurtus kartu su skonių ieškotoju Alfu Ivanausku, „Vilnius“ su kalendra ir vyšniomis bei „Sostinės“ su valerijonu ir vyšniomis galima puikiai integruoti į patiekalus.
Štai keturi puikūs receptai, kaip kitaip ir įdomiai galima panaudoti saldainius. Išlaisvinkite savo kūrybiškumą!
Šokoladainis „Vilnius“
8–10 asm.
Gaminimo laikas 20 min.
Kepimo laikas 25 min.
Orkaitės t-ra 180 °C
Reikia:
6–8 saldainių „Vilnius“ su kalendra ir vyšniomis
150 g sviesto
150 g šokolado
150 g cukraus
4 kiaušinių
100 g miltų
Glajui:
80 g juodojo šokolado
80 ml plakamosios grietinėlės
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (15 x 35 cm) išklokite kepimo popieriumi. Tinka ir kvadratinė (20 x 20 cm) forma.
Saldainius „Vilnius“ supjaustykite nedideliais gabaliukais.
Ištirpinkite sviestą kartu su šokoladu. Suberkite cukrų ir išmaišykite.
Įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Į masę įsijokite miltus.
Tešlą sukrėskite į formą. Ant viršaus suberkite saldainių „Vilnius“ gabaliukus ir lengvai juos įspauskite į tešlą. Šaukite į orkaitę ir kepkite 22–25 min. Atkreipkite dėmesį į šokoladainio išvaizdą: kraštai jau bus iškepę, vidus minkštas – jis turi likti drėgnas.
Išimkite iš orkaitės ir palikite, kad sutvirtėtų (galima palaikyti ir šaldytuve).
Glajui šokoladą ištirpinkite su grietinėle. Šokoladiniu glajumi patepkite šokoladainio viršų.
„Sostinės“ sūrio pyragas
8–10 asm.
Gaminimas 20 min.
Kepimas 1 val.
Reikia:
Pagrindui:
80 g migdolų
50–60 g sausainių („Gaidelio“ tipo)
100 g ištirpinto sviesto
Sūrio masei:
100 ml vyšnių džemo
100 g baltojo šokolado
700 g sūrio „Philadelphia“
200 g islandiško jogurto „skyr“
3 kiaušinių
70 g cukraus
1 šaukštelio tarkuotos citrinų žievelės
½ citrinos sulčių
50 g krakmolo
4–6 saldainių „Sostinės“ su valerijonu ir vyšniomis
Orkaitę įkaitinkite iki 140 °C temperatūros. Apvalią 22 cm skersmens formą išklokite kepimo popieriumi.
Migdolus ir sausainius susmulkinkite smulkintuvu, supilkite ištirpintą sviestą ir viską sumaišykite. Šia mase išklokite formos apačią. Gerai prispauskite.
Džemą pertrinkite per sietelį. Ištirpinkite šokoladą ir sumaišykite su pertrintu vyšnių džemu, kad išeitų glotni masė.
Sudėkite į dubenį sūrį, jogurtą, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir viską išmaišykite, bet neplakite. Pabaigoje įmaišykite krakmolą. Turi išeiti lygi glotni masė.
Ant pagrindo sudėkite saldainius, užpilkite sūrio mase. Vyšnių ir šokolado masę pilkite nedidelėmis porcijomis ant viršaus ir mediniu iešmeliu darykite raštus. Išlyginkite viršų, formą su pyragu numetę ant stalo iš maždaug 2–3 cm aukščio.
Šaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą. Pyragą aušinkite formoje.
Ledai „Vilnius“
4 asm.
Gaminimas 5 min.
Reikia:
150 g saldainių „Vilnius“ su kalendra ir vyšniomis
300 g vanilinio plombyro
Saldainius „Vilnius“ su kalendra ir vyšniomis laikykite šaldytuve bent 2–3 val. Po to susmulkinkite iki trupinių.
Ledų šaukštu padarykite ledų rutuliukus ir juos apvoliokite saldainių trupiniuose.
Obuolių pyragas „Sostinės“
8 asm.
Gaminimas 20 min.
Kepimas 50 min.
Orkaitės t-ra 180 °C
Reikia:
Tešlai:
900 g rūgščių obuolių
Citrinos sulčių (obuoliams apšlakstyti)
5–6 saldainių „Sostinės“ su kalendra ir vyšniomis
100 g miltų
100 g cukraus
1 šaukštas kepimo miltelių
Žiupsnelio smulkios jūros druskos
3 kiaušinių
50 ml aliejaus
100 ml pieno
Užpilui:
100 g cukraus
2 kiaušinių
150 g neriebios grietinės arba tiršto jogurto
1 šaukštelio kalendrų grūdelių
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. 24 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
Obuolius nulupkite, supjaustykite stambokais kubeliais – maždaug 1 cm dydžio. Pašlakstykite citrinos sultimis, palikite kelioms minutėms, po to nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suberkite į formą. Pramaišiui sudėliokite saldainius „Sostinės“ su kalendra ir vyšniomis.
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską, kitame išplakite kiaušinius, aliejų, pieną. Miltų ir kiaušinių mases sumaišykite kartu ir supilkite į formą. Lengvai pakratykite.
Kepkite apie 30 min., kol paviršius pagels. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite užpilui skirtus produktus ir gauta mase apipilkite pyragą. Ant viršaus suberkite kalendros grūdelius. Kepkite dar 20 min.
Aušinkite formoje 10 min., o po to išimkite ant grotelių.
Skanaus!
Daugiau apie naujausius saldainius skaitykite ČIA
Unsplash.com nuotr.