top of page

Kepame trupinių pyragą! Elžbietos patarimai


Kvapnus, sultingas įdaras ir traškus viršus neabejotinai daro trupiniuočius vienu populiariausių desertu. O kai įskaičiuojame dar ir pagaminimo greitį, tampa aišku, kad trupinių pyragas arba „crumble“ – visada teisingas pasirinkimas!


trupinių pyragas su obuoliene, VMG
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.


Ką turime žinoti gamindami trupiniuotį? Į šį klausimą atsako žurnalo VERDU IR KEPU vyr. redaktorė Elžbieta Monkevič.

  1. Pagrindiniai produktai, naudojami saldiems trupiniuočiams gaminti, – tai sviestas, miltai, cukrus ir druska. Sviestas naudojamas nešaltas, prieš dedant į tešlą jis yra susmulkinamas – galima supjaustyti peiliu, o galima sutarkuoti tarka. Tuomet visi produktai tiesiog sutrinami pirštų galiukais iki smulkių kruopelyčių arba sukapojami kartu peiliu.

  2. Dar paprasčiau, jei visus šiuos produktus sudėsite į smulkintuvo indą ir įjungsite prietaisą vienai minutei. Paprastai tiek laiko pakanka.

  3. Trupinius gardinti galima įvairiais priedais: įvairiomis sėklomis – saulėgrąžų, moliūgų, sezamų, migdolų riekelėmis, kepintais lazdyno riešutais ir ruduoju cukrumi, riešutų ir avižinių dribsnių granola, tarkuotu kietuoju sūriu, smulkintais migdolais ir Provanso žolelėmis, tarkuotu kietuoju sūriu ir baltaisiais bei juodaisiais sezamais ir net trupintais sausainiais. Tokiu atveju dalis miltų pakeičiama tokiu pat kiekiu priedų.

  4. Galima gaminti ne desertinius, o užkandinius trupiniuočius su daržovėmis. Tokiu atveju trupiniai gaminami be cukraus, bet su sūriu, su riešutais, su įvairiais pikantiškais priedais.

  5. Įdarui dažniausiai naudojami švieži arba nepilnai termiškai apdoroti vaisiai ir daržovės.



  1. Trupiniuočius galima kepti porcijiniuose indeliuose, bet galima ir kelių porcijų pyragą. Tik turėkite omenyje, kad labai gražaus taisyklingos formos šio pyrago gabaliuko patiekti greičiausiai neišeis.

  2. Trupiniuotį patiekti galima ir be priedų, bet ledai, plakta grietinėlė arba konditerinis kremas yra puikus šio deserto priedas.

  3. Pagaminkite trupinių daugiau, suberkite į maišelį ir laikykite šaldiklyje net iki 2–3 mėnesių. Atėjus svečiams arba užsinorėjus saldumynų, šie trupiniukai taps puikiu radiniu.

  4. Naudingas patarimas! Kvietinius miltus pakeitę kukurūzų miltais, pagaminsite trupiniuotį be gliuteno.


Elžbieta Monkevič, Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Pagrindinis trupinių receptas

Nieko naujo šiame pasaulyje. Sviestas, cukrus ir miltai. Ir proporcija yra tokia: 1:1:2.


Reikia:

  • 100 g sviesto

  • 100 g cukraus

  • 200 g miltų

  • Žiupsnelis druskos


Būdas Nr. 1: Sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Visus produktus sukapokite peiliu arba sutrinkite pirštų galiukais.

Būdas Nr. 2: Sudėkite supjaustytą gabaliukais sviestą, cukrų, druską ir miltus į smulkintuvo indą. Viską susmulkinkite kartu.


Vienas iš daugybės trupinių pyrago receptų yra ČIA


Sėkmės ir skanaus!


Kommentarer


Naujausi įrašai

bottom of page