Krapai ar petražolės? Kartais suabejojate, kuo gardinti patiekalą? Tiesa ta, kad nei krapais nei petražolėmis neįmanoma sugadinti beveik nė vieno patiekalo, tik svarbiausia – nepadauginti.
Kita vertus, kiekviena žolelė turi savą „įtakos" ratą.
Žolelės giminaitės
Krapo lotyniškas vardas – Anethum, petražolės – Petroselinum. Abi šios prieskoninės žolelės priklauso salierinių šeimai. Abiejų gimtinė – Viduržemio jūros kraštai, tokie kaip Graikija, Pietų Italija, Marokas, Alžyras. Dabar abi žolelės plačiai vartojamos Europos, Amerikos ir Artimųjų Rytų virtuvėse.
Naudingos
Tiek krapai, tiek petražolės yra vitamino A ir vitamino C šaltiniai, tad abi rekomenduojama valgyti stiprinant imunitetą. Krapai naudingi dėl vitamino B12, darančio įtaką nuotaikai ir atminčiai, o petražolės – dėl vitamino K, stiprinančio kaulus. Petražolėse gausu geležies ir kalcio, randama magnio, kalio, natrio ir omega 6. Druskos yra abiejose žolelėse, tačiau krapuose nėra cukraus, petražolėse jo vis tik šiek tiek randama.
Krapus saugu valgyti beveik visiems, tačiau kai kurie, krapus liesdami ar naudodami grožio priemones su krapų ekstraktais, gali pajusti alergijos požymius, pavyzdžiui, bėrimą ar odos paraudimą.
Petražoles gydytojai draudžia didelėmis dozėmis valgyti nėštumo metu: jos gali sukelti persileidimą.
Su kuo dera
Abiejų žolelių geriausios savybės atsiskleidžia naudojant jas šviežias, tačiau jas galima džiovinti ir šaldyti.
Krapai yra nepamainomas prieskonis raugiant ir marinuojant agurkus. Krapai dedami į įvairius padažus, užtepėles, salotas, sriubas. Anksčiau būdavo populiaru vandenį gardinti krapais ir duoti atsigerti jo vaikams: sakoma, kad tai mažiesiems padeda nuo pilvo skausmų.
Petražolės taip pat tinka gaminant padažus, užtepėles, sriubas ir salotas. Gali būti verdama ir petražolių arbata.
Krapai puikiai tinka su įvairiausiais bulvių patiekalais: keptomis bulvėmis, bulviniais blynais, bulvių koše. Virdami cepelinus su varške, nesigailėsite į ją įbėrę šiek tiek krapų. Barščiai ir šaltibarščiai taip pat negali egzistuoti be krapų. Jais dar galite gardinti žuvį, veršieną, kiaušinių patiekalus.
Petražolės idealiai dera su raudona mėsa, įvairiais didkepsniais, tačiau nenusivilsite jomis pagardinę ir paukštieną. Iš kitų žolelių, petražolės geriausiai tinka su mėtomis: įvairūs padažai su šiomis dviem žolelėmis nepaliks abejingų.
Sėkmės!