Kalėdiniai pyragėliai su skirtingais įdarais – grybų ir kopūstų (Receptas)
- vmgonline
- 2022-12-21
- 2 min. skaitymo
Ko visi laukia per Kalėdas? Tradicinių mielinių pyragėlių su mėgstamu įdaru! Iškepkite šventinį valgomą vainiką iš pyragėlių su skirtingais įdarais: grybų ir lęšių ir kopūstų. Neatsivalgomi!

Pyragėliams pagaminti reikia:
25 g šviežių mielių
125 ml pašildyto vandens
125 ml pašildyto pieno
1 šaukšto DANSUKKER cukraus „Panevėžio Plius“
500 g miltų
2 didelių kiaušinių
1 kupino šaukštelio druskos
65 g ištirpinto sviesto
Alyvuogių aliejaus (patepti)
1 kiaušinio (patepti)
1. Mieles ištirpinkite pašildytame vandens ir pieno mišinyje su DANSUKKER cukrumi „Panevėžio Plius“. Įberkite 3 šaukštus miltų ir išmaišykite, indą uždenkite maistine plėvele ir
palaikykite šiltoje vietoje (tai gali būti orkaitė su įjungta lempute) 15–20 min., kol ant paviršiaus
susidarys putos.
2. Į mielių tirpalą įmuškite kiaušinius ir suberkite druską, sumaišykite. Į dubenį susijokite miltus,
padarykite viduryje duobutę ir supilkite mielių ir kiaušinio tirpalą, nuolat maišydami supilkite
sviestą. Viską gerai išminkykite – tol, kol tešla nelips prie rankų, suformuokite rutulį ir įdėkite į
dubenį. Dubenį uždenkite aliejumi patepta maistine plėvele ir kildinkite tešlą šiltoje vietoje apie
valandą, kol tešlos tūris padvigubės. Iškilusią tešlą iškočiokite, išspauskite apskritimus (maždaug 10–12 cm skersmens), dėkite įdaro ir suformuokite pyragėlius. Pyragėlių galus stipriai pasmailinkite delnu.
3. 18–20 cm skersmens puodo šonus gausiai patepkite aliejumi. Ant kepimo popieriumi užklotos skardos uždėkite puodą ir aplinkui išdėliokite pyragėlius. Palikite juos kildintis apie valandą. Užklokite aliejumi patepta maistine plėvele.
4. Iškilusius pyragėlius patepkite kiaušinio plakiniu ir dėkite į įkaitintą iki 190 °C temp. orkaitę.
Kepkite maždaug 20 min. Nuimkite puodą ir pyragėlius atvėsinkite. Taip pat jie skanūs ir šalti.
Grybų įdarui su lęšiais pagaminti reikia:
1 svogūno
1 skiltelės česnako
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukštelio šviežių lapelių arba žiupsnelio džiovintų čiobrelių
350 g šaldytų miško grybų
1 stiklinės virtų rudųjų lęšių
Žiupsnelio cinamono
1 šaukštelio druskos
1. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Storo dugno keptuvėje įkaitinkite aliejų,
sukrėskite supjaustytus svogūnus ir česnakus, kepkite nustatę vidutinę kaitrą.
2. Supjaustykite grybus. Kai svogūnai apkeps (bus auksiniai-rusvos spalvos), suberkite čiobrelius ir grybus. Kepkite nustatę vidutinę kaitrą.
3. Berkite lęšius, cinamoną ir pasūdykite. Viską gerai išmaišykite kartu su grybais.
Kopūstų įdarui paruošti reikia:
1 svogūno
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
500 g kopūsto
1 morkos
50 g trintų pomidorų
1 šaukštelio džiovintų prieskoninių žolelių
Žiupsnelio maltų kalendrų
Žiupsnelio druskos
1 šaukšto sviesto
1. Svogūną smulkiai supjaustykite, sudėkite į keptuvę su pašildytu aliejumi ir kepkite, kol
svogūnai taps auksinės spalvos.
2. Kopūstą ir morką sutarkuokite burokine tarka, suberkite prie svogūnų ir kepkite toliau, kai
kopūstai suminkštės, sudėkite trintus pomidorus ir visus prieskonius. Išmaišykite, dar pakepkite
5–7 min., pabaigoje sudėkite sviestą.
Gardžių švenčių.